Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТ ОСЪДЕН НА 5 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА РЕКЕТ

На пет години затвор за рекет бе осъден димитровградски адвокат. Присъдата му наложи състав на Окръжния съд в Стара Загора в сряда (22 февруари). Още трима души получиха ефективни присъди по същото обвинение.
През юли 1999 г. неизвестни лица крадат колата марка Опел Кадет на Тодор Събев от Димитровград. Няколко дни след това по телефона му се обаждат Владимир Вълков-Бореца, Панчо Панушев-Мърфи и Ангел Ангелов-Чушката и искат 1600 лв., за да му върнат автомобила. Посредник в сделката е адвокат Венко Павлов. На 31 юли срещу 1 август 1999 г. те се срещат със Събев, но четиримата били страшно изненадани, когато се появили полицаи и ги задържали.
Прокуратурата им повдига обвинение по чл. 214, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК) - за изнудване.
На 26 януари, на едно от последните заседания по делото, съдът промени мярката за неотклонение на адвокат Павлов от парична гаранция в задържане под стража, защото той не се явил в залата, а представил болничен лист. Според документа подсъдимият адвокат претърпял две автомобилни катастрофи, движенията му са затруднени и се нуждае от операция.
Съдът обаче не взе присърце болежките на Венко Павлов. Напротив, според съдебния състав с поведението си подсъдимият цели да попречи на съдебната власт да се произнесе с окончателно решение по процеса. Делото според съдиите е отлагано осем пъти по вина на подсъдимия адвокат Венко Павлов. На въпросното заседание стана ясно, че Павлов е наказан с мярка за неотклонение домашен арест по друго дело в Районния съд в Хасково.
В сряда магистратите наложиха по пет години затвор на адвоката Венко Павлов и на Владимир Вълков, пет години и осем месеца на Ангел Ангелов, а последният подсъдим - Панчо Панушев получи три години и половина зад решетките. Освен това четиримата трябва да платят 1600 лв. обезщетение на пострадалия Тодор Събев заедно с лихвите от 1999 г. насам. А на Павлов съдът отне една четвърт от жилището, както и го задължи да плати 700 лв. за две съдебни експертизи, които ще установят неговото здравословно състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във