Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокат отново провали делото срещу Брендо

Пет минути продължи заседанието по делото в Софийския градски съд (СГС) срещу Евелин Банев-Брендо за пране на 2 млн. евро във вторник (25 май). Процесът не можа да започне за пореден път заради отсъствие на адвоката на Симо Карайчев, подсъдим заедно с Банев. Двамата мъже и заедно с тях - Десислава Дишлиева и Моника Добринова, са подсъдими за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, както и за участие в организирана престъпна група. Процесът бе отложен за 21 юни, тъй като отсъстващият му адвокат е в Англия до 6 юни. Какво прави на Острова адвокатът и по-важно ли то от делото - така и не се разбра.
Обвинителният акт по това дело е връщан два пъти. През септември 2009 г. съдът връща папките на прокуратурата за доразследване, а през януари тази година го върна заради техническа грешка, допусната от представителите на обвинението... Но да вървим поред.
Евелин Банев-Брендо бе задържан на 17 април 2007 г. по обвинение за пране на над 2 млн. евро. Според обвинителния акт той изпрал тези пари чрез банковата сметка на Константин Дишлиев, собственика на фирма Прайвит файнънс юнион, разстрелян през май 2005 година. Според разследващите убийството на Дишлиев е предупреждение срещу Брендо за провалена доставка на пратка от кокаин. Срещу Банев има и обвинение за организиране на престъпна група, в която участват бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев.
Според полицейски източници Брендо организира прането на парите, спечелени от трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа. През повечето време той живее в Австрия и Холандия, откъдето управлява финансовите постъпления. Част от тях са инвестирани в България чрез редица новосъздадени строителни фирми. Брендо взимал парите от кокаина и ги прекарвал през финансови къщи в Австрия, Германия и Швейцария, сочат разследващите. Основен инвеститор у нас е финансова къща Прайвът Файнънс Юнион.
На 20 април 2007 г. състав на Софийският градски съд налага на Банев мярка за неотклонение задържане под стража. Обвинения са повдигнати към другите трима от групата, за които стана дума. Освен на Евелин Банев и Десислава Дишлиева обвинения са повдигнати и на Симо Карайчев (брат на Евелин Банев) и на Моника Добринова (бивша съпруга на Банев и сестра на Десислава Дишлиева).
На 27 април 2007 г. Софийският апелативен съд оставя в ареста Брендо. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Мотивът е, че има опасност Банев да извърши ново престъпление. За съда основанията за това съмнение са броят и видът на престъпленията, в които е обвинен Брендо. Той е оставен в ареста и заради международния характер на престъпленията му. На 10 юли 2007 г. Софийският апелативен съд отлага разглеждането на молбата за налагане на по-лека мярка за неотклонение на Евелин Банев - Брендо. На 13 ноември 2007 г. обаче същия съд замени престоя му в ареста с парична гаранция в размер на 20 000 лева. Апелативният съд посочва в аргументите си, че разследващите органи не работят достатъчно активно и не са събрани нови доказателства.
В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу Банев е внесен в Софийския градски съд. След две години разследване той трябва да отговаря по две обвинения. Първото е за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. Второто му обвинение е за участие в организирана престъпна група. През септември 2009 г. съдът връща папките на прокуратурата за доразследване. Според съдия Петя Крънчева (която гледа и делото за убийството на Бай Миле) в обвинението не ставало ясно за какво престъпление е обвинен Брендо. В акта за връщане са посочени и указанията на съда към прокуратурата. Това стана причина обвинението да поиска отвод на съдебния състав заради съмнения за предубеденост.
Делото бе дадено на нов съдия, който отново го върна на прокуратурата през януари тази година. Причина този път бе техническа грешка - некоректно позоваване на текст от Наказателния кодекс.
На 17 март 2010 г. съдът разреши на Банев да пътува извън страната. Както вървят нещата - май остава само да се изчака оправдателната присъда. Ако това стане, всички версии на прокуратурата ще минат в графата теория на конспирацията. Както стана впрочем и в случая с Николай Методиев-Пилето, обявен за контрабандист номер 1 в държавата, но впоследствие оправдан поради липса на доказателства. Подобни случаи показват, че каквито и промени в законодателството да се предприемат, каквито и специални съдилища да се измислят, когато доказателствата не са непоклатими и еднозначни, всичко отива на кино.

Facebook logo
Бъдете с нас и във