Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТ ПРАТИ МИТНИЧАРСКОТО МЕГА ДЕЛО В ДЪЛБОК ЗИМЕН СЪН

По всичко личи, че на българските адвокати трябва да им се забрани да водят повече от пет-шест дела на месец. Въпреки че от доста време насам всеки от тях, в случай на нужда, е длъжен да си осигури заместник, практиката с т. нар. резервни защитници е изключителна рядкост.
Горе-долу по същия начин стои и въпроса със служебната защита. Ии по-скоро - с необходимостта от ограничаване на Особено, Въпреки че в нормативната уредба и техния статут е ясен, играта с отзоваването на
Нова мода сред подсъдимите разцъфтява напоследък. Все по-чести стават случаите, в които редица заседания по различни дела се отлагат, защото изправените на подсъдимата скамейка не могат бързо да си намерят адвокат. Или пък ако са си намерили пред защитниците все ще изскочи някое непредвидено обстоятелство, които да ги отведат я в чужбина, я на някое друго дело.
Подобен развой търпи например делото срещу Димитър Вучев-Демби и ортаците му, за което Параграф 22 вече писа в миналия си брой.
По този процес един от подсъдимите - Кирил Кърнолски се яви на последното заседание без адвокат в залата, защото... никой не искал да поеме неговата защита.
Подобни неуредици с адвокатска защита спъват и друго дело с обществен интерес. Става въпрос за процеса за подкуп срещу бившата началничка на митническото бюро Горубляне Снежина Ангелова и четиримата й съзаклятници.
Ангелова беше хваната в момент на взимане на подкуп в размер на 13 000 лв. в локалното платно зад една бензиностанция в столичния квартал Горубляне на 9 декември 2005 година. Срещу тези пари тя трябвало да обмити на занижени цени определено количество стоки, внесени от Турция с фалшиви документи.
По-късно белезниците щракнаха върху ръцете на още петима души: митничарката Златка Тотева, сътрудника в митническо бюро Горубляне Юри Костов, посредничките при контрабандния внос Надежда и Петя Тороманови и бизнесменът Георги Тошев-Гундито, който, освен че е връчвал подкупа на Снежина Ангелова по време на операцията, е отговарял и за т. нар. водачки на камионите с турското карго. Тоест - той е прибирал от тях рушветите (5000 лв. на ТИР), след което ги е разпределял нагоре по веригата. По данни на МВР, Гундито е бил приближен на покойния Иван Тодоров-Доктора. Официалното му препитание е било хазартен бизнес, но по всичко личи, че това негово занятие е служело главно като средство за изпиране на мръсните пари, придобии от контрабандата.
Седмица след като Снежина Ангелова е заловена с подкупа, тогавашният заместник-директор на НСБОП Донка Георгиева съобщи, че в периода февруари-декември 2005 г., само от нелегалния внос на турско карго по разбития контрабанден канал и от последвалото източване на ДДС, държавата е ощетена с 10-11 млн. лева.
Разследването обаче се оказа изключително мудно, защото парите, които са открити в бившата началничка на митническото бюро ... не били белязани. От това се възползваха по най-добрия начин Ангелова и Тотева.
След като престоя малко повече от четири месеца в ареста на 4 април 2006 г. Софийският апелативен съд освободи Ангелова срещу парична гаранция от 10 000 лв. и Тотева срещу 5000 лв. заради процесуално бездействие на разследващите органи, които са работели по случая до 9 февруари 2006 г., след което са си дали почивка и до гледането на мярката за неотклонение от въззивната инстанция не са си мръднали пръста да разследват далаверата.
Затова никой не се учудва, че разследването се извършва много мудно и след това. То се проточва точно година и половина и чак на 29 юни 2007 г. прокуратурата успя да внесе обвинителен акт срещу Снежина Ангелова, Петя Тороманова, Георги Тошев, Юри Костов и Надежда Тороманова в Софийския градски съд по обвинение за участие в организирана престъпна група (чл.321, ал.2, вр.ал.1 от Наказателния кодекс).
Държавното обвинение обаче не повдига обвинение срещу Златка Тотева, защото не разполага с достатъчно доказателства за участието й в далаверата. От прокуратурата издават постановление, с което е пусната да си ходи по живо, по здраво. Такъв документ обаче изобщо не съм получавал, контрира Иво Найденов - адвокат на Георги Тошев пред репортер на Параграф 22.
Заседанието по делото в сряда (17 октомври) в Софийския градски съд беше отложено, тъй като Надежда и Петя Тороманови, подобно на Кирил Кърнолски се явиха без адвокат в залата. Те се отказали от услугите на назначения им служебен защитник и упълномощили Лъчезар Таков да ги брани пред Темида. Адвокатът обаче внесъл молба до съда заседанието да бъде отложено, защото трябва да се яви на друго дело.
На съдия Мина Мумджиева не й остана нищо друго, освен да отложи делото и да го насрочи за 11 януари следващата година, когато всички адвокати ще могат да присъстват в залата. Поне засега.
Делото със сигурност ще се проточи още дълго време, тъй като трябва да бъдат разпитани и петнайсетина свидетели. А в залата се явиха само половината.
Снежина Ангелова е като трън в петата за всеки работодател. Тя е уволнявана три пъти за последните осем години. Първо за контрабанден внос на два самолета с английски цигари JPS и B H. Същите са обмитени със страна на произход Гамбия заради нулевата ставка с фалшиви платежни документи.
Вторият път - за контрабанда на цигари, спипана на Митница Русе през 1996 година. Снежина Ангелова подписала документи, удостоверяващи износа на два ТИР-а със замразени малини за страна от Европа. Същите са запечатани с митническа пломба. При проверката се установява, че зад първите два реда със замразени малини има цигари.
За последно, тя бе уволнена от Емил Димитров-Ревизоро през ноември 2001 г., но по-късно отново се върна на работе възстановена на работа по съдебен път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във