Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТ ШИКАНИРА ПРОЦЕСА СРЕЩУ ПИЛЕТО

Надеждите на Софийския градски съд (СГС) да приключи в началото на 2007 г. едно от делата срещу Николай Методиев-Пилето отидоха на вятъра. И за никого няма да е изненада, ако кажем, че причината е в адвокатите на подсъдимия. Заради техни безумни искания, председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев ще може да прочете присъдата най-вероятно след около година.
В два поредни дни (сряда и четвъртък - 17 и 18 януари) СГС заседава по делото срещу Методиев. Той е обвинен по чл.242, ал.1 от Наказателния кодекс - за контрабанден внос на стоки без знанието и разрешението на митниците от лица, системно занимаващи се с такава дейност.
Според обвинителния акт на 19 юли 2003 г. Николай Методиев вкарва през ГКПП-Кулата пет ТИР-а, натоварени с китайски стоки, които по документи се водят строителни материали. Далаверата е разкрита след разработка на столичната Икономическа полиция, която отвежда ченгетата до склада на Методиев в с. Долни Богоров. При огледа на пилешките камиони е установено, че те са натоварени с всичко друго, но не и със строителни материали. ТИР-овете са запечатани отново от ченгетата и край тях са оставени двама служители от Охранителна полиция. Тяхното единствено задължение е да ги пазят.
По неизяснени, засега, причини на 21 юли същата година на обекта започва да кипи трескава дейност. Под личното ръководство на Николай Методиев негови хора претоварват на ТИР-овете строителни материали и отново ги пломбират. На 22 юли сутринта, когато полицейско-митничарската смесена работна група се появява в склада, всички остават като гръмнати, защото от контрабандираните китайски стоки няма и следа. Мистерията е разгадана едва на 23 юли, когато двамата главни сержанти Красимир Кръстев и Петко Петков си признават, че в тяхно присъствие е извършено претоварването.
Заради този случай срещу Пилето са образувани две дела. Едното се гледа в Софийския районен съд и е за принуда - т.е. Методиев със заплаха е накарал двамата полицаи да си траят за размяната на стоката. А второто дело е това в Софийския градски съд.
В първия ден от процеса в сряда (17 януари 2007 г.), нищо не подсказваше, че адвокатите на Пилето ще погодят някакъв номер за протакане. Тогава съдия Астарджиев разпита вещото лице Стефка Първанова, която разби на пух и прах алибито на Методиев. В показанията на досъдебното производство той твърди, че между 19 и 23 юли 2003 г. въобще не е бил в София, а в хотел в с. Лозенец край Приморско. Името му било вписано в хотелския дневник.
Стефка Първанова е изследвала именно този дневник. Според нея регистърът е бил подправен и името на Пилето е било добавено впоследствие.
На заседанието в сряда беше разпитан и Иван Спасов, който по време на контрабандния внос е бил старши инспектор в сектор Икономическа полиция в СДВР (сега Столична дирекция на полицията-СДП).
На 20 юли 2003 г. влязохме с колегите в склад в с. Долни Богров. Там видяхме пет ТИР-а. При обиколката на помещението забелязахме още 2 камиона, разположени в колона, като единият от тях беше отворен. В него имаше детски маратонки. Част от шофьорите се разбягаха, когато влязохме. При проверка колегите ми установиха, че в пломбите има дупки. По-късно установихме, че те са били разпломбирани. Пристигнаха експерти от митническите служби и колеги от столична полиция, за да ги вземат за експертиза, разказа Спасов.
След него съдът разпита още няколко бивши и настоящи полицаи и митничари, които са присъствали на проверката на стоката в ТИР-овете.
Журналистите, които наблюдаваха развоя на процеса, в никакъв случай не предполагаха, че на втория ден - в четвъртък (18 януари) - ще се стигне до скандал в съдебната зала. Заседанието започна с рутинен разпит на свидетели. След като трима души разказаха как нищо не знаят за случая, изведнъж на адвокат Любомир Новиков нещо му светна. Процесът започна преди около една година, но едва сега защитникът се усъмни в достоверността на материалите, събрани по време на разследването. Липсвал мокър печат на всеки том от тях.
Затова адвокат Новиков поиска от съдия Астарджиев да назначи проверка в Националната следствена служба (НСлС), която да установи дали изобщо съществуват оригинали на материалите, предадени в СГС. Освен това Новиков настоя да се провери дали следователите, които са подписали копията на документите, са имали правомощия да си слагат парафите под тях.
Думите му предизвикаха справедливия гняв на съдия Астарджиев: Заради тези ваши несериозни изисквания делото ще се протака поне още една година. Сигурно след малко ще поискате да проверим и длъжностните характеристики на всички служители в НСлС. Говорим за присъда на първа инстанция, какво остава за останалите две. Още малко и ще изкарате мен виновен, че срещу Методиев се водят три дела, а не едно. Хайде стига толкова, ядоса се магистратът. Но въпреки всичко уважи молбата на адвоката.
Не напразно споменахме, че неговият гняв наистина е справедлив. Защото освен двете дела срещу Методиев, които се гледат в Софийския районен и Софийския градски съд, Националната следствена служба го разследва и по още едно. На 4 октомври 2006 г. Пилето бе привлечен като обвиняем отново за контрабанда, този път на 278 ТИР-а с китайски стоки.
От искането на адвоката му излиза, че трябва да има по три оригинала на всеки документ, които да бъдат приложени както по делото в СГС, така и по делата в СРС и в НСлС. Но това е леко... невъзможно. Така че целта на адвокат Новиков е само една - да върти и да суче, само и само да шиканира процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във