Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТ ТОПИ СЪДИИ ЗА КОРУПЦИЯ, ТЕ ЩЕ ГО СЪДЯТ

Великотърновският адвокат Васил Бенчев е в дъното на страхотен скандал, набиращ сила, след като публично, по време на съдебно заседание, обвини директно в корупция двама апелативни съдии. Екшънът се разиграл в края на септември по време на съдебно заседание за причинена смърт при трудова злополука. Адвокат Бенчев защитавал правата на един от ищците. Още в началото на делото той поискал да не му се дава ход, тъй като имал информация, че на председателя на съдебния състав и на още един от съдиите било платено то да бъде решено в определена насока. Той заявява: Да не се дава ход на делото. По непотвърдена информация имам сведения, че този състав е предубеден. Съществуват данни, които трябва да се проверят, че е платено на част от състава - председателя (б.а. Здравко Трифонов) и съдия Жеков. Тъй като не сме убедени в изхода на делото, считам, че производството трябва да се гледа от друг състав. Един от мотивите за адвокатския протест бил фактът, че съдът отказал да допусне събирането на нови доказателства на втора инстанция.
Двамата юристи, които адвокатът Бенчев обвинява в корупция, са едни от най-уважаваните във Велико Търново. Председателят на състава Здравко Трифонов е с 34 години стаж. Той е бивш член на ВСС и е човекът, благодарение на когото Търново се сдоби с Апелативен съд. Той е и негов пръв председател. Колегата му Румян Жеков също е с дългогодишна юридическа кариера - 26 години, от които 22 е бил съдия. Имената на двамата магистрати никога досега не са били замесвани в скандали и сигнали за корупция.
Изявлението на адвоката предизвикало шок в залата. След кратко съвещание съдебният състав взел решение да си направи самоотвод. Председателят на съда Здравко Трифонов признава, че първоначално е бил против това решение. Самоотводът щеше да означава, че ние макар и косвено потвърждаваме думите на адвоката Бенчев. Като размислих малко обаче, достигнах до извода, че предложението на колегата Жеков да си направим отвод е разумно. Защото ако бяхме останали и постановим присъда в полза на клиента на Бенчев, напълно справедливо можехме да бъдем атакувани от другата страна, че сме се уплашили и сме издали присъдата под натиск, обясни пред Параграф 22 съдия Трифонов. Що се отнася до това, че искането на адвоката Бенчев за представяне на новите доказателства е било отхвърлено, бившият член на ВСС е категоричен, че в това няма нищо нередно. Втората инстанция не е длъжна да уважава искания за нови доказателства. Това е практика, потвърдена и от Върховния съд. Действа се по преценка на съдебния състав. В конкретния случай сме приели, че няма нужда от нови доказателства и затова сме отхвърлили искането на адвокат Бенчев, твърди апелативният магистрат.
Съдия Здравко Трифонов и колегата му Румян Жеков са категорични, че никога в дългата си съдебна практика не са имали случай на подобна адвокатска наглост. Вероятно това е прецедент и в цялата страна, смятат те. Магистратите са възмутени и от това, че след като изстрелял бомбата в залата, адвокат Васил Бенчев изчезнал и въобще и не си направил труда да присъства при прочитането на определението.
След самоотвода съдебният състав е изпратил в прокуратурата препис от протокола на заседанието. Разпоредено е на Окръжната прокуратура във Велико Търново да бъде образувана проверка срещу съдиите Трифонов и Жеков по чл. 302 от НК за подкуп. Пред прокурорите обаче адвокат Бенчев ще трябва да представи доста сериозни доказателства. Защото в противен случай може да съжалява горчиво за лековато хвърлените в съдебната зала думи.
Ако не успее да представи необходимите доказателства, прокурорът, в чието присъствие са отправени обвиненията, може да поиска разследване срещу Бойчев по чл. 286 от Наказателния кодекс за набеждаване на длъжностни лица. Наказанието за подобен род престъпления е лишаване от свобода от 1 до 6 години.
Отделно двамата съдии са категорични, че на свой ред ще заведат и дела за клевета срещу адвоката. Ще го скъсаме от дела. Ще му търсим отговорност за много сериозни суми. Ние не сме обикновени държавни служители, а магистрати, заканват се те. Според Здравко Трифонов и Румян Жеков поведението на адвокат Васил Бенчев е пример за злоупотреба с право и може да се превърне в опасен прецедент и порочна практика. По този начин всеки съдебен състав вече може да бъде поставен под заплахата да изпадне в същото положение. Освен това не всички съдии са с еднакви психически устои. Има млади съдии с по-малко опит, които при подобно адвокатско поведение, под страх да не бъдат обвинени може да постановят акт в угода на една от страните, без да са убедени в неговата правилност, смята съдия Трифонов.
След подадения отвод е назначен друг съдебен състав, който ще гледа делото за трудовата злополука. По ирония на съдбата обаче в новия състав е апелативния съдия Милчо Ванев, който в момента също съди адвокат Васил Бенчев за клевета. Причината за делото са три жалби от адвоката срещу съдия Ванев, изпратени до Инспектората при Висшия съдебен съвет, до председателя на Апелативната прокуратура във Велико Търново и до Адвокатския съвет. В тях защитникът твърди, че апелативният магистрат бил извършил престъпление, като поискал препис от протокол по дело в Районния съд, по което дело потърпевш е синът на Ванев. Според съдията пък адвокат Бенчев от години упорито се стремял да го очерни и дискредитира. Преди 14 години Васил Бенчев е бил издател на вестника Синьо време и от страниците му обидил Милчо Ванев, който тогава е прокурор. Адвокатът е осъден на 6 месеца условно с три години изпитателен срок и да заплати на ищеца 18 хил. лева.
Още на 8 май 2008 г. съдия Милчо Ванев е внесъл в Адвокатската колегия във Велико Търново жалба срещу новите нападки на Васил Бенчев. Сега подобна жалба са внесли и съдиите Здравко Трифонов и Румян Жеков. Двете ще бъдат разглеждани заедно, като адвокатът ще трябва да представи писмени обяснения. Ако той не успее да се защити и да убеди колегите си, че е прав, може да му бъде наложено дисциплинарно наказание. Най-тежкият му вариант е лишаване от правото да упражнява професията за срок от пет години. Това наказание, разбира се, е твърде тежко и едва ли ще бъде използвано. Ако се стигне дотам, вероятно адвокатите ще наложат на своя колега някоя от по-леките санкции като мъмрене и глоба
Случаят с адвокат Васил Бенчев е първият подобен във Велико Търново и шокира местните юристи. Самите адвокати смятат, че поведението му в съда е било, меко казано, неразумно.
Дано колегата наистина да има достатъчно силни и убедителни доказателства. Защото да обвиниш публично в корупция двама апелативни съдии с по над 25 години в съдебната система и после не можеш да докажеш това обвинение, си е чиста проба самоубийство. Това обвинение не е шега и едва ли е особено подходящо да се правиш на герой в съдебната зала, коментира местен адвокат.
След като предизвика съдебния скандал, самият Васил Бенчев пък стана неоткриваем и през цялата минала седмица не отговаряше на мобилните си телефони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във