Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТИ И СЪДИИ СЕ СКАРАХА ЗА ТРИ ПИСМА И НЯКОЛКО ЦИГАРИ МАРИХУАНА

Окръжните съдии и защитниците в Хасково се скараха така жестоко, че престанаха да си говорят дори когато се разминават из коридорите на Съдебната палата. Повод за безсловесната война стана димитровградският адвокат Дамян Дончев Гочев, който сред местните пациенти на Темида е известен с екзотичния си прякор Флекса и който в края на 2005 г., само за една седмица бе хванат на два пъти с по няколко цигари марихуана.
Първият екшън се разиграва на 23 декември. Съобщението в бюлетина на РДВР-Хасково е съвсем лаконично и изглежда горе-долу така: На 22 декември вечерта в Димитровград, на разклона за село Брод, полицаи спират за проверка лек автомобил Опел, управляван от 32-годишния Д. Д. По време на проверката от возилото са иззети четири грама канабис. По случая е образувано полицейско дознание, а Д. Д. е задържан за 24 часа. Въпреки че пресцентърът на РДВР-Хасково по никакъв начин не идентифицира самоличността на 32-годишния Д. Д., още на 24 декември по обед стана ясно, че въпросното лице е димитровградският адвокат Дамян Дончев Гочев.
Вторият инцидент се случва на 26 декември, когато ченгета от РПУ-Димитровград щурмуват дома на адвоката и го обръщат с главата надолу. Според източници на Параграф 22 по време на щателния обиск униформените са разпечатали дори памперсите на невръстния адвокатски син, но повече от три цигари марихуана не са открили. Този път РДВР-Хасково запази хладнокръвно мълчание и резултатите от акцията не станаха публично достояние. Неофициално обаче хасковската общественост веднага бе информирана, че с прокурорско постановление адвокат Гочев остава зад решетките за още 72 часа и че на 30 декември Хасковският окръжен съд ще му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, тъй като това било второто провинение на юриста.
В навечерието на Нова година обаче на хасковските окръжни магистрати не им се наложи да се забъркват в конфузна ситуация и да умуват дали да тикнат адвоката зад решетките като рецидивист, или да проявят колегиално снизхождение. Причината е, че дознателят от РПУ-Димитровград прояви разбиране към Дамян Гочев и го освободи срещу подписка веднага, след като изтече 72-часовото му прокурорско задържане.
През следващите няколко дни интригата около Флекса сякаш бе забравена завинаги. Оказа се обаче, че в Хасково адвокатите са като... Господ - забавят, но не забравят. На 10 януари сутринта ръководството на Хасковския адвокатски съвет събра местните съдебно-криминални репортери и ги сюрпризира със сензационната новина, че полицията и окръжните съдии са нарушили конституцията и Закона за адвокатурата.
Според защитниците при обиска в жилището на Гочев полицаите от РПУ-Димитровград са иззели не само веществените доказателства - три броя цигари марихуана, ами и част от кореспонденцията между адвокат Гочев и един негов клиент, който е в следствения арест с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, наложена му по друго дело. Става дума за три запечатани плика, върху които ясно са изписани две имена - на адвокат Дамян Гочев и на неговия клиент.
Без изобщо да обясни дали е извършило проверка и дали въпросните пликове са отваряни и четени от ченгетата, ръководството на Хасковския адвокатски съвет нарече изземането на кореспонденцията уронване престижа на адвокатската колегията и обвини Хасковския окръжен съд в нарушение на конституцията, защото е одобрил протоколите за изземането на цигарите и пликовете от дома на Дамян Гочев на 26 декември. Освен това адвокатите обявиха, че ще изпратят протестна декларация до директора на РДВР-Хасково - полк. Ангел Ангелов, и че ще сезират Висшия съдебен съвет за поведението на хасковските окръжни съдии.
Малко след края на скандалния брифинг на 10 януари репортерска проверка установи, че в Хасковския окръжен съд наистина е постъпило искане от РПУ-Димитровград за обиск на адвокатското жилище. Това искане е било добре мотивирано и е било свързано само с дознанието, образувано по повод на марихуаната, открита в адвокатския автомобил на 23 декември. А по време на т. нар. одобряване на протоколите от обиска в къщата на Гочев и изземането на уликите срещу него, нито някой в Хасковския окръжен съд е обсъждал трите запечатани плика, нито е ставало дума за тях, защото подобно процесуално действие не е искано и не е разрешавано, обясниха за Параграф 22 магистрати, пожелали да не цитираме имената им.
Онова обаче, което вбеси и обиди хасковските окръжни съдии, е, че те научиха от медиите, че адвокатите имат претенции към тях. Оказа се, че между 26 декември и 10 януари ръководството на Хасковския окръжен съд изобщо не е било уведомено за процесуалното нарушение, извършено от димитровградските полицаи. На свой ред съдиите предприеха ответен ход, за който враговете им също научиха от... медиите. На 12 януари (миналия четвъртък) 16-те магистрати от Хасковския окръжен съд се събраха на общо събрание и единодушно приеха решение, според което адвокатите са показали подчертано неуважение към тях, като представители на съдебната власт.
Декларацията на Хасковския адвокатски съвет е опит за въздействие върху пряката правораздавателна дейност, което е нарушение на конституцията - категорични са съдиите в своята контрадекларация. - Изземването е процесуалноследствено действие срещу физическо лице, а не срещу адвокат и затова е неправилно да се твърди, че е иззета служебна кореспонденция. Освен това следственото действие не е извършено по дело, в което Дамян Гочев е защитник, а по друго дело, по което той е уличен, категорични са още окръжните магистрати, които - за разлика от противниковия отбор - изпратиха своята декларация както до шефовете на регионалния адвокатски съвет, така и до Висшия адвокатски съвет.
А докато всички с нетърпение очакват как ще реагират софийските шапки на двете гилдии - Висшият съдебен съвет и Висшият адвокатски съвет, хасковски симпатизанти на адвоката завъртяха в местното публично пространство и трета версия за началото на скандала. Според тях акцията на полицията срещу Дамян Гочев в навечерието на коледните и новогодишните празници е... чиста проба отмъщение. Но не заради успешната му работа като защитник, а заради скандал отпреди три години, покрай който той е получил и прякора си. На 8 октомври 2002 г. димитровградски ченгета закопчават със скоба колата на адвоката, паркирана на забранено място до сградата на районния съд. Вместо обаче да си плати глобата като обикновен човек, адвокат Гочев изкопал отнякъде флекс, за отрицателно време нарязал блокиращото устройство на парчета и... се озовал зад решетките в РПУ-Димитровград. По-късно сръчният адвокат спечелил битката в съда, но оттогава полицията му имала зъб...

Facebook logo
Бъдете с нас и във