Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокати на бой срещу проекта за НПК

В началото на седмицата адвокатите обявиха открита война на готвените промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).
В декларация на Общото събрание на адвокатурата до Народното събрание, огласена на 2 март (вторник), се казва, че в новия проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс се ограничава правото на защита на гражданите. Адвокатите остро протестират срещу абсолютно неприемливите предложения на Министерството на правосъдието (МП), които парламентът вече прие на първо четене. Те заявяват, че не приемат фигурата на запасния защитник, възможността да се постановяват присъди въз основа на тайни доказателства и премахването на правото на обвиняемия да поиска старт на делото в съда, ако разследването продължи повече от две години.
Адвокатската общност протестира и срещу повечето от правомощията, отредени за прокуратурата. Сред тях е възможността да обжалват решенията за връщане на делото за доразследване. Критиките на юристите са насочени и срещу правото на разследващите органи да дават свидетелски показания, както и четенето в съдебната зала на обясненията и на свидетелски показания, дадени пред прокурор или дознател.
В документа се казва
че с това досъдебното производство придобива централно значение и се измества водещата роля на съдебния процес, въвежда се фактическа неограниченост на правомощието на прокурора да изменя обвинението в съдебната фаза. Според адвокатската декларация голяма част от предложенията противоречат на практиката на Съда по правата на човека в Страсбург и накърняват справедливостта на процеса. Възниква сериозна опасност от множество осъдителни решения срещу България на Съда по правата на човека. Голяма част от предложените норми толерират бездействието на прокурора и на разследващите органи, а в определени случаи тласкат разследващите органи към нарушение на закона, се казва в писмото. Според адвокатите предложените промени не произтичат от препоръките на Европейската комисия (ЕК), направени с цел да се преодолеят бавността и формализмът в досъдебното производство.
Ако обаче промените в НПК бъдат утвърдени от народните представители, има опасност България да се превърне в полицейска държава, коментира пловдивският адвокат Емилия Недева. Тя е юридически експерт в Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и до момента е представила 10 жалби на български граждани пред Европейския съд в Страсбург. Според нея липсата на контрол върху събирането на уликите може да отприщи вълна от полицейски произвол. Опасенията са, че недобросъвестни следователи получават възможност да изфабрикуват доказателства срещу всеки. А това е предпоставка да се увеличат делата срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, смята Недева.
На подобно мнение е заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Хари Хараламбиев. Той определи промените като недопустими и неприемливи за адвокатите, тъй като в случая се нарушава правото на защита на гражданите.
Лошо нещо е правосъдието да бъде поставено в услуга на външнополитически интереси - бе коментарът на адвоката по наказателни дела Марин Марковски - намек, че промените се налагат от Европа, а не са дело на Министерството на правосъдието или пък на ГЕРБ. Адвокат Марковски каза още, че разбира, че събирането на доказателства е трудно нещо, но вътрешното убеждение на разследващия, че заловеният е виновен, не е доказателство в съда, а психологически момент, с който трябва да се преборят.
Служебният защитник, който се предвижда да бъде назначен на подсъдимия, ако адвокатът му отсъства, Марковски нарече опасна работа, защото той не е свързан емоционално с клиента и липсва доверието между тях. Според статистиката, която цитира той, делата у нас се отлагат най-често не заради болни адвокати - каквото мнение се шири, а заради неявяване на вещи лица и свидетели. Непоносима за гражданите, според него, е и идеята хората да нямат право да обжалват присъдите си пред Върховния касационен съд (ВКС), ако вече имат две еднакви присъди от предишните две инстанции. Според предложените текстове пред върховния съд ще могат да се обжалват само присъди по тежки престъпления като умишлено убийство и престъпления срещу републиката.
Протестът на адвокатите бе коментиран в пресата от заместник-председателя на ВКС Гроздан Илиев. Той участва в работната група към парламента по промените в НПК. Според него недоволството на адвокатите е неоснователно, поне в частта му, отнасяща се до възможностите за обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). Висшият магистрат твърди, че осъденият може да поиска от ВКС да отмени всеки съдебен акт, за който е предвидено лишаване от свобода. Що се отнася до толкова оспорваната фигура на запасния защитник, Гроздан Илиев обяснява, че това само ще дисциплинира адвокатурата. Тук не е зле да припомним, че най-важните дела от обществена значимост многократно се отлагат заради болни подсъдими или болни адвокати, с което влязохме трайно в докладите на ЕК.
Междувременно в медиите се появиха информации, че от ГЕРБ обмислят някои корекции в размера на отстъпките за подсъдимите при нашумялото напоследък съкратено гледане на делата. При сегашната процедура подсъдимият получава като бонус по-ниска присъда от минимума, предвиден за дадено престъпление, само ако признае изцяло фактите в обвинителния акт и се признае за виновен. Сега се очаква в новия НПК да залегне положение, при което подсъдимият ще може да получи по-ниска присъда дори ако признае, само част от фактите и дори без да се съгласи изрично, че е виновен. Смята се, че така обвиняемият помага за бързо придвижване на делото и намалява натоварването на съда. Съкратеното съдебно следствие бе въведено с новия НПК през 2006 г., но неговото приложение предизвика негативни реакции, особено след случая с Максим Стависки, който в пияно състояние предизвика катастрофа със смъртен случай. Делото му бе гледано по съкратената процедура, кънкьорът си призна вината и получи условна присъда, което възмути хората. В резултат на това законът бе коригиран, като в него бе отбелязано, че съкратената процедура не се отнася за случаи на умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда или когато престъплението е извършено след употреба на алкохол. Вносителите на проекта сега предлагат да се разшири периметърът на престъпленията, за които да не важи съкратената процедура, и в списъка да влязат отвличане, трафик на хора, престъпление срещу полицай, наркотрафик.
Промените в НПК, които кабинетът лансира, вече са одобрени на политическо ниво от Брюксел. Те са мотивирани от юлския доклад на Европейската комисия (ЕК) да бъде опростено наказателното производство и да се намали съществуващият формализъм в съдебните процеси

Facebook logo
Бъдете с нас и във