Параграф22 Daily

§22 Анализи

Адвокати оглавяват правосъдното и вътрешното министерство

Момчил Иванов
S 250 81a677f6 c457 42f4 a896 9f9cd76c4720

Представители на адвокатската професия напират към министерските кабинети в Министерство на правосъдието и МВР. Това стана ясно, след като във вторник (3 август) се появиха имената на кандидат -министрите от проекто-правителството на "Има такъв народ", начело с премиера Пламен Николов.

Към кабинета на ул. "Славянска" №1, обитаван за три месеца от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, се е запътил адвокат Момчил Иванов. За него е известно, че е областен координатор на партията на Слави Трифонов и беше втори в болярската листа на "ИТН". Кантората на Иванов е във Велико Търново, преподавател е по търговско и гражданско право в Юридическия факултет във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". На изборите през 2014 г. адвокат Иванов беше водач на листата на партия "Република БГ" за Великотърновска област.

Той е завършил история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Адвокат е по граждански и търговски дела,

в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов, осем години е бил управител на Общинско предприятие "Спортни имоти” във Велико Търново. Арбитър е към Арбитражен съд Велико Търново, бил е и председател на сдружение “Млад юрист”. Владее писмено и говоримо английски, руски и сърбохърватски език.

В предишното си политическо битие на активист от "Република БГ", Иванов се изказа за промяна в Конституцията в частта, свързана с провеждането на референдуми, премахване на партийните субсидии, борба с партийните “калинки” в администрацията.

Любопитен детайл от неговото политическо верую от 2014 г. е откровената му позиция против лидерите от Реформаторския блок, който по онова време партнираше в управлението на кабинета "Борисов-2". Наследниците на блока днес са в "Демократична България", начело с Христо Иванов, който беше правосъден министър в кабинета на Борисов. "...Лидерите на тази група по интереси, наричана Реформаторски блок, в продължение на 25 години заемаха най-високите държавни постове – премиер, европейски комисари, депутати и т.н., които активно участваха в съграждането на всичко това, което в момента се опитват да реформират", гласеше мнението на Иванов като водач на листата на "Република БГ" през 2014 година.

Дали позицията на Иванов по отношение на бивши представители на блока се е променила, засега не е ясно. Но на езика на футбола

той трябва да поеме доста високо центрирана топка

от предшественика си в правосъдното министерство Янаки Стоилов. В историята на правосъдното министерство проф. Стоилов ще се запомни с искането си, внесено във ВСС, за старт на процедура по прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев заради действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Освен това Стоилов поведе и тежка битка за закриването на спецпрокуратура и спецсъда в този им вид, като на тяхно място предложи създаване на специализирани отдели в петте апелативни района в страната София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.

Няма да му е леко и на втория представител на адвокатската професия, насочил се към върховете на едно от най-тежките ведомства - МВР. Изненадващо "ИТН" избра неслучилия се като министър-председател Петър Илиев да бъде човекът, който ще води битката с престъпността в държавата. Изборът е доста притеснителен, като се има предвид количеството информация, която се изля, след като името на Илиев се завъртя в публичното пространство като бъдещ премиер.  

Основателят и съдружник в кантората "Илиев и партньори"

беше представен от лидера на "ИТН" Слави Трифонов като лауреат на отличието "Адвокат на годината" от 2020 г., доктор по право в СУ "Св. Климент Охридски", основател и съдружник в кантората "Илиев и партньори", двигател на търговски връзки между България, Канада и Карибските страни, почетен консул на Барбадос в България.

През 2013 г. адвокат Илиев участва като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на Конституционния съд по повод мандата на народния представител от БСП Иван Иванов. Депутатите от БСП настояваха пред КС Иванов да бъде възстановен на мястото му като народен представител, след като преди това за кратко стана зам.-министър на вътрешните работи, но заради миналото му на бивш управител на клон на групировката СИК в Шумен бе отстранен от МВР. 

През 2017 г. кантората на Петър Илиев консултира червената столетница за законопроект за борба с корупцията. Името му се свързва и юридическата организация на референдума на "Шоуто на Слави" през 2016 година. Иванов е бил член на съвета на директорите на "Краун Медиа" АД, която беше собственик на "ТВ Седем". В края на 2008 г. в управлението на телевизията влезе Ирина Кръстева, майката на бившия депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски.

Въпросът е доколко миналото на адвокат Илиев ще определи насоката на неговата бъдеща работа като вътрешен министър. Над името му тегне съмнение, че е плагиатствал от колегата си в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова и по тази причина негова книга е била изтеглена от пазара. Твърдението е на групата в социалните мрежи "Правна лудост". 

Съмнението за интелектуална кражба в миналото виси като Дамоклев меч над главата на всеки бъдещ вътрешен министър, включително и над адвокатския ореол на Илиев. Предизвикателството пред него е огромно, да не говорим за завещаното от служебния МВР-шеф Бойко Рашков. Не може да се отрече, че именно Рашков е

първият вътрешен министър, тръгнал на открита война

с няколко, сякаш вечни, проблеми на силовите служби. Става въпрос за незаконното подслушване, покупко-продажбата на изборни гласове - теми, които периодично изскачат на преден план в обществено-политическата реалност. А продължаващите скандали в тази посока доказват, че въпреки законотворческата активност, все още има пролуки, през които подобни нарушения се промъкват.

В актива на Рашков е и неговата битка срещу главния прокурор Иван Гешев. Именно служебният вътрешен министър прати доклад до колегата си в Министерство на правосъдието Янаки Стоилов за гафовете на Гешев. Рашков обяви, че материалите в доклада за нарушенията на Гешев са събирани повече от година и са от различни професионални организации. Сред тях Рашков сложи на първо място случаите, в които главният прокурор неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство.

Реформаторската инерция на двете министерства, придадена им от досегашните им служебни шефове, очевидно ще е изпитание за новите стопани на кабинетите на "Славянска" №1 и "6-и септември" № 29. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във