Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТИ УДЪЛЖИХА АГОНИЯТА НА СТАВИСКИ

Бургаските окръжни магистрати отложиха за края на месеца делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Обвинението срещу него е по чл.343, ал.3 от НК, по който законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. На 30 януари в 9.15 часа Стависки ще влезе за втори път в съдебната зала и тогава ще стане ясно дали ще бъде даден ход на делото.
Съдия Пламен Хинков, който компютърът определи за докладчик по нашумялото дело, отхвърли молбата на Валентин Петров, брат на убития Петър, да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец по делото. Магистратът прецени, че причинените му щети са нищожни. Съдът отхвърли и искането на родителите на Мануела Горсова да й бъде назначен особен представител с оглед на тежкото й медицинско състояние. Съдията посочи в мотивите си за отлагане на делото, че практическата недееспособност, в която се намира в момента Горсова, не се приравнявала на юридическа недееспособност. Това решение може да се обжалва в седемдневен срок.
Родителите на 24-годишния Петър Петров от Сливен, който загина при верижна катастрофа край река Ропотамо, предизвикана от Максим Стависки, искат половин милион лева кръвнина от световния шампион по фигурно пързаляне. Брат му Валентин, който също пострада при инцидента, ще чака 5000 лева. Искът трябваше да бъде предявен по време на първото заседание в процеса, стартирало в четвъртък, 10 януари 2008 година.
Делото срещу Максим Стависки започна шест месеца след трагедията, станала на 5 август 2007 година. Тогава джипът на световния шампион удари челно автомобил Ауди и след това се вряза в Хонда Сивик. При сблъсъка загина шофьорът на хондата Петър Петров, а брат му Валентин и две 18-годишни момичета, пътували с тях, бяха ранени. Най-критично остава състоянието на Мануела Горсова от Велико Търново, която изпадна в кома след инцидента и оттогава не е идвала в съзнание.
Дали ще има истински процес, или присъдата на Стависки ще дойде след кратко досъдебно производство - това бе въпросът, който си задаваха всички до началото на съдебното заседание. Бих приел съкратено съдебно следствие, тъй като считам, че е изяснена фактическата обстановка по случая, заяви в началото на тази седмица прокурорът по делото Светлозар Костов. Ако се стигне до подобен казус, мнението на родителите на загиналото момче, съгласно закона, няма да се вземе предвид и това може да се окаже решаващо за присъдата на световния шампион. Още повече че в хода на самото досъдебно производство Стависки на няколко пъти предлага споразумение - да се признае за виновен за катастрофата, а в замяна на това да получи тригодишна условна присъда с оглед на чистото си съдебно минало. Тогава обаче заместник-председателят на Окръжна прокуратура - Бургас, Светлозар Костов, нашумял покрай разбиването на групата на Митьо Очите и Янко Помориеца, заяви, че иска да чуе позицията на потърпевшите и тя е категорично срещу споразумение със Стависки.
Заради техническа грешка при оформяне на обвинението срещу световния шампион по фигурно пързаляне и исканата нова експертиза за алкохол на Стависки му бе повдигнато обвинение на три пъти. Още при първото той заяви, че е готов да изтърпи всяка присъда и че съжалява за тежкия инцидент.
Според първоначално измерената с дрегер алкохолна проба Стависки е шофирал мощния Хамър с 1.1 промила. От прокуратурата в Бургас обаче поискаха промилите да бъдат преизчислени по метода Видмарк, който мери чрез специална формула алкохола в кръвта по време на самата катастрофа. Така съдържанието на алкохол в кръвта на Стависки се оказа 1.29.
Самият Максим заяви нееднократно, че преди да се качи на автомобила си, е пил само няколко глътки домашна ракия при бащата на Албена в Царево. Това количество бе толкова малко, че когато Максим реши да отскочи с джипа си до Созопол, никой от компанията, която се бяхме събрали, не се сети, че е пил, за да го спре, разказва бащата на Денкова.
При положение че процесът тръгне на 30 януари, в хода на делото съдия Пламен Синков ще трябва да разпита 12 свидетели и 7 експерти. Ако тогава се стигне до съкратен съдебен процес, присъдата ще е под минимума, може дори да се окаже условна, категорични са юристи.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във