Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатите си поискаха парите за служебна защита

Висшият адвокатски съвет (ВАС) изпрати във вторник (7 септември) остро писмо до Министерския съвет с искане да получи парите за хонорарите за служебна защита. Ръководството на адвокатурата настоява Националното бюро за правна помощ (НБПП) да си получи хонорарите за осъществена служебна защита, които възлизат на 1 700 000 лева.
В писмото до кабинета, подписано от председателя на ВАС Даниела Доковска, се изразява тревога, че финансирането на правната помощ на практика спира, докато в същото време съдиите, прокурорите и съдебните служители получават навреме своите възнаграждения. У адвокатите се създавало впечатление, че изпълнителната власт омаловажава и пренебрегва дейността им, а именно нейно задължение е да гарантира своевременното финансиране на достъпа до правосъдие по този закон.
Изпъква сериозно неизпълнение на задължение, което изпълнителната власт има както на базата на нормите на Закона за правната помощ, така и на базата на ангажиментите на държавата към Европейския съюз относно функционирането на националното законодателство в съответствие с директивите на съюза. Преди всичко се компрометира сигурността в достъпа до правосъдие за нуждаещите се граждани, които не могат сами да си осигурят адвокатска защита. Предизвиква се демотивация сред професионалистите, които са натоварени с дейността по реалното осигуряване на правна помощ и служебна защита, заявява ръководството на ВАС
Висшият орган на адвокатурата напомня, че още през май Федерацията на европейските адвокатури е изразила своята загриженост от действията на българското правителство. В писмото до кабинета федерацията предупреждава, че ако проблемите останат, България ще получи трайна негативна оценка за достъпа до правосъдие. Тогава правителството не реагира, но след писмото на ВАС министърът на правосъдието Маргарита Попова явно е убедила премиера Бойко Борисов, че проблемът не търпи отлагане. Още на следващия ден (сряда, 8 септември) кабинетът реши да отпусне 3 млн. лв. допълнително за бюджета на НБПП.
Само преди две седмици институцията алармира, че годишният й бюджет от 6 млн. лв. е напълно изчерпан още през август и системата за правна помощ е пред срив. По предварителни изчисления за осигуряването на дейността на бюрото и за разплащане със служебните адвокати са необходими най-малко още 3 млн. лв. до края на годината. В тези сметки не влизат обаче парите за бъдещите назначения на резервни защитници, което ще рече, че те ще се изплащат от бюджета за следващата година. Това пък означава, че ако той не бъде увеличен рязко, отново ще изгърми преди съдебната ваканция.
В същото време адвокатските колегии в страната дадоха да се разбере, че именно техният гняв е причина за писмото на ВАС до кабинета. Кюстендилската адвокатска колегия обяви в четвъртък (9 септември), че се събира на извънредно общо събрание в събота, за да вземе решение членуващите в нея адвокати да прекратят служебната защита. Кюстендилските адвокати настояват да се проведе извънредно общо събрание на адвокатите от страната, за да се решат проблемите на адвокатурата. Още 16 колегии ни подкрепят до този момент, те са обявили в Държавен вестник датите, на които ще проведат извънредни общи събрания, каза секретарят на кюстендилската колегия Васил Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във