Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатката и мъжете с много имена

Чеченец фантом и фатална бивша прокурорка разплетоха с гръм и трясък съдбовен възел в центъра на столицата миналата седмица. Става дума за несъществуващия по документи чеченски гражданин Саид Кадзоев, за когото Параграф 22 писа подробно в своя бр. 48 от миналата година. Героинята в историята е бившият прокурор Соня Алексиева, която през 2008-а заряза червената тога, за да пристане на известният бандит Пеньо Мангъров, известен повече като Сашо Чешкия.
Ексмагистратката, а сега адвокат Алексиева явно е дамгосана от съдбата, защото напоследък в живота й влизат и излизат мъже, използващи многобройни имена и прозвища. Последният от тях е фантомът от Чечня, който се представя като Саид Кадзоев, но е известен и като Хучбаров. Но за нито едно от имената си чужденецът няма никакво доказателство кое е истинско, кое е измислено, по простата причина, че няма документи.
Все пак в последно време фамилията му Кадзоев като че ли взе преднина, особено след като миналата седмица тя влезе в полицейския бюлетин. Причината - няколко изстрела с газов пистолет на ул. Пиротска в столицата. Навярно по стара чеченска традиция Саид, решил с гърмежи да привлече вниманието на адвокат Алексиева, в която... бил лудо влюбен. Ще те убия, ако не си с мен, крещял Саид и за да докаже, че е сериозен, изпразнил пищова си във въздуха. Притеклите се на помощ полицаи обезоръжили чеченеца, който освен под напора на чувствата си, изглежда, е действал и под влияние на хероина, тъй като те открили в него и една доза от дрогата.
Със странния начин, по който направил признанието си, Саид припомни за пореден път чепатия си нрав и доказа, че присъствието му в България минава през низ от проблеми. По ирония на съдбата и за ужас на обекта на желанията му - адвокат Алексиева, той, изглежда, ще остане тук навеки, макар и нежелан. Причина за тази мрачна прогноза е решението на Съда на Европейските общности в Люксембург от ноември миналата година, което спря екстрадицията му. Той се произнесе по т.нар. казус Хучбаров-Кадзоев, след като нашенските съдии дълго време си блъскаха главите как да попълнят судокуто със задържания у нас преди четири години чеченец с недоказана самоличност. Европейските магистрати мъдруваха над случая по настоятелно искане на Софийския административен съд (САС), който на два пъти моли колегите си от Люксембург да разгледат случая. Основният въпрос беше свързан със срока, за който той може да бъде задържан в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци.
Саид Шамилович Хучбаров, гражданин на Република Чечня, попада в Дома в с. Бусманци на 3 ноември 2006 г., след като е задържан на 21 октомври 2006 г. близо до турската граница, в района на Свиленград. Още тогава чеченецът дава да се разбере, че със задържането му нашите власти си слагат таралеж в гащите. Първоначално той се представил под името Саид Хучбаров, роден на 11 февруари 1979 г. в гр. Грозни, Чечня. Малко след задържането му на наша територия обаче Саид изненадващо заявил, че истинската му фамилия е Кадзоев. Според временното удостоверение за самоличността му, издадено от Чеченската република, обаче той все пак се казва Хучбаров, а не Кадзоев. Подозирайки налитащите беди, МВР изпраща питане до властите в Руската федерация ще бъдат ли така добри да си приберат Хучбаров-Кадзоев у дома. Руснаците обаче върнали отговор, че не смятат въпросния индивид за свой гражданин и няма да му издадат нужния документ (пасаван), за да се върне в родината.
Чеченецът, наречен Саид, от своя страна подава различни декларации, в които заявява, че иска да бъде отведен в трета сигурна за него страна - например в Латвия, в Турция или Грузия. Навсякъде обаче ударил на камък.
Така се стига до следния казус: човекът фантом Хучбаров-Кадзоев не притежава валидни документи за самоличност, не е български гражданин и не му е предоставен статут на бежанец и хуманитарен статут по Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Министерството на правосъдието на свой ред не му издава разрешение за пребиваване у нас в съответствие със Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). Освен това Хучбаров-Кадзоев не притежава и кьорава стотинка, за да се издържа тук, няма и от кого да вземе назаем. Това логично води до въпрос, от който на софийските административни съдии им се изправят косите - какво да направят с нежелания от никого чеченец?
В отговор на питането на САС съдиите от Люксембург са категорични: надхвърлена е максималната продължителност на задържане, предвидена в директива на ЕС. Но според националното ни право, докато тече процедура за предоставяне на статут по ЗУБ (на бежанец или хуманитарен статут), заповедта за извеждане от България не подлежи на изпълнение. А от друга страна, според директивата на ЕС, когато стане ясно, че вече не съществува разумна възможност за извеждане по правни или други съображения (...) , задържането престава да бъде оправдано и засегнатото лице се освобождава незабавно. И така се стигна до решението Хучбаров-Кадзоев да бъде пуснат на свобода, пък да оправя сам кашата с имената си, докато получи статут или гражданство.
В хода на съдебната главоблъсканица адвокат на Саид става бившата прокурорка Соня Алексиева. Тя се впуска в юридическото предизвикателство, явно без да си даде сметка, че шарадата с имената на фантома Хучбаров-Кадзоев странно напомня на неразбориите около прозвищата на бившия й съпруг Пеньо Мангъров, с които той бил известен на полицията и подземния свят. Сашо Чешкия е любимото име на Мангъров, който твърди, че не харесва името, дадено от родителите му, които го осиновили. Срещу него през 2008 г. се води съдебен процес заради две убийства, извършени в Прага. Окръжният съд в Пловдив му дава 20 години затвор за едното убийство, макар че Пеньо Мангъров бе категоричен, че по това време дори не е бил в Чехия. Дори се явиха свидетели, които разказаха, че по същото време Мангъров лежал в болница в Пловдив, имало и снимка оттам. Съдът обаче разкри една стара слабост на Пеньо - да се явява тук и там под вънкашност друга и под чуждо име, и отсече, че Мангъров е пребивавал в Чехия под чужда самоличност и е абсолютно невъзможно от официалните справки на граничните власти да се разбере кога е преминавал границите.
Защитник на човека с многото имена бе Соня Алексиева. Тя даже смени професията си на прокурор и се преквалифицира в адвокат - само и само да отърве любимия си Пеньо-Сашо от затвора, и сключи граждански брак с него, докато той търкаше нара в следствения арест. През февруари 2008 г. в Централния софийски затвор двамата се врекоха един на друг, докато смъртта ги раздели.
Любовта между двамата обаче бързо прегоря и се стигна до раздялата им. На последните заседания вместо Алексиева-Мангърова се явяваше адвокат Илиян Василев.
И така, в орбитата на освободената от брачните окови адвокатка след Чешкия влита с гръм и трясък чеченският фантом Саид Хучбаев-Кадзоев. Според свидетелствата на Алексиева сега той съди България в Страсбург заради това, че нашите власти не искат да му издадат документ за самоличност. Веднъж той вече е осъдил държавата заради превишаване на срока, за който е задържан в дома в Бусманци. Навярно и този път ще има успех.
Така че съдбата на чеченеца, който избягал у нас, защото е взривил руска авиобаза, за беда изглежда неразривно свързана с България. То се е видяло, че ще му плащаме масрафите, да му мисли обаче адвокат Алексиева...

Facebook logo
Бъдете с нас и във