Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатски цирк по делото САПАРД

Последни отчаяни гимнастики с цел да провали делото САПАРД направи в четвъртък(17 юни) Менко Менков, адвокат на подсъдимия за източване на евросредства бизнесмен Марио Николов. Точно преди заключителните пледоарии защитникът поиска делото да бъде прекратено и върнато за ново разследване с доводи, преминаващи всички граници на здравия разум.
Адвокат Менков внезапно се загрижи не за правата на своя подзащитен, а за правата на Европейския съюз и на България, които са жертви на неговото престъпление! Според защитника на Николов ЕС е собственик на 75% от средствата, за които се води делото, а другите 25% са собственост на българската държава. Менков заяви, че от доказателствата по делото не личи Евросъюзът да е уведомен, че е пострадал от действията на Николов и че, ако иска, може да предяви граждански иск. Такава възможност не била дадена и на българската държава в лицето на Министерството на финансите, тъй като вместо него като граждански ищец бил конституиран Държавен фонд Земеделие.
Преди съдът да отхвърли искането на адвоката, прокуратурата контрира, че то е напълно неоснователно, тъй като от една страна именно ДФ Земеделие е органът, на който са отпускани европейските средства, а от друга исканията за конституиране на граждански ищци се правят още преди да бъде даден ход на делото. Нарушението заради което защитата иска да бъде прекратен процесът, е безумно, заяви наблюдаващият прокурор Андрей Андреев. Той обясни, че това се преценява още преди да е тръгнал съдебният процес. Според него и прокуратурата, и защитата са били равнопоставени в процеса. Държавният обвинител настоя, че прокуратурата няма вина за това, че делото се протака близо две години и попита риторично колко пъти съдебният процес е отлаган поради неявяването на някои от адвокатите. Делото защитава и интересите на България, и интересите на ЕС, категоричен бе Андреев. Съдията се съгласи с тезата на прокуратурата и обяви мнението си, че делото е изяснено от фактическа страна. Следващото заседание е насрочено за идния понеделник, когато ще бъдат четени пледоариите по делото.
След края на съдебното заседание Менков продължи да обяснява пред медиите, че според него правата на ЕС са нарушени, а прокуратурата е трябвало да обясни на процесуалните представители на ЕС още през 2007 г., че могат да се конституират като граждански ищци за 75% от субсидията. Това не било обяснено и на представителите на българската държава. ДФ Земеделие бил конституиран погрешно като граждански ищец, тъй като нямал нищо общо със собствеността на средствата, та дори със тяхното владеене. Той има предвид, че ЕС и България били собственици на средствата в размер на 7.5 млн. евро, а дирекция Национален фонд към Министерството на финансите - техен владелец.
Менков твърди, че не направил тези искания в началото на делото, тъй като председателят на състава твърдял, че няма допуснати съществени процесуални нарушения. В продължение на една година и осем месеца дадохме толерантна възможност на прокуратурата да събере необходимите, според нея, доказателства. И едва на 18 май бе дадена първата възможност на защитата да иска доказателства по делото, обясни защитникът. И се оплака, че е отправил около 60 искания към съдебния състав, а той е определил всички без изключение като неоснователни, върнал е и всички писмени доказателства, които са дали адвокатите.
Само в това заседание той поиска осем допълнителни експертизи и справки. А на предишното заседание съдът беше бомбардиран с цели 21 искания за очни ставки, справки и експертизи. Поне едно от тези искания можеше да бъде счетено за основателно. Не сме искали да отложим края на делото, каза защитникът на Николов.
Прокуратурата ще поиска за Марио Николов и за съпругата му Марияна, която също е подсъдима по това дело, наказание, близко до максималния размер от 20 години лишаване от свобода. За останалите подсъдими държавното обвинение ще преценява съобразно приноса им в измамата.
Марио Николов беше осъден в края на март на десет години затвор за пране на пари от САПАРД и за организиране на престъпна група, както и на глоба от 30 хиляди лева. Жена му Мариана Николова отнесе осем години затвор, а пернишкият спонсор на президента първанов Людмил Стойков се измъкна сух, въпреки че според доказателствата на прокуратурата препраните в САЩ пари са отишли в притежавания от него курорт Дюни. Всички останали обвиняеми - Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов, бяха осъдени на по шест години затвор, както и на глоби от по 30 хил. лева. И на шестимата осъдени бе отнето в полза на държавата имущество общо за над 12 млн. лева. Всички наказания предвиждат първоначален строг режим. Но не е без значение, че това са присъдите едва на първа инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във