Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТСКИ ЛИПСИ ОТЛОЖИХА ДЕЛО ЗА УБИЙСТВО

Адвокати провалят за пореден път делото за златарско убийство, разглеждано от Бургаския окръжен съд (БОС). През май 2004 г. на подсъдимата скамейка бяха изправени софиянците Красимир Стойнов, Огнян Митов и Румяна Минчева. Тримата са обвинени в грабеж, придружен с убийство (чл.199, ал.2 от Наказателния кодекс). Заплашва ги от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.
На 1 септември 2000 г. в Китен тримата са убили златаря Стоян Арабаджиев и са му откраднали 4 кг злато за над 90 000 лева. Според обвинителния акт двамата мъже са спукали гумата на автомобила на бижутеря. Докато той я сменял, Красимир Стойнов и Огнян Митов го нападнали с чукове. Пребили го и изчезнали с автомобил, в който ги чакала Румяна Минчева.
Стоян Арабаджиев умира няколко дни след побоя. Според съдебно-медицинската експертиза, смъртта е причинена вследствие на множество удари с твърд предмет.
От началото на процеса досега са проведени общо девет заседания, от които три са отлагани заради отсъствието на адвокатите на подсъдимите. През юни липсата хвана защитниците на Огнян Митов. А на последното съдебно заседание, проведено във вторник и сряда (25 и 26 октомври) не се явиха тримата адвокати на Красимир Стойнов. Но с негово съгласие и при отсъствието на адвокатите му съдът разпита двама свидетели. Единият от тях - 29-годишният Ивайло Димитров - заяви пред Бургаския окръжен съд, че бил на почивка в Китен заедно с тримата подсъдими. Вторият свидетел - полицаят Румен Желязков от Приморско - пък разказа какво е открил при огледа на автомобила, с който са избягали тримата подсъдими.
Съдът обаче не успя да изслуша три експертизи, защото Красимир Стойнов настоя това да стане в присъствието на неговите адвокати.
Преди да отложи за пореден път процеса, подсъдимият Стойнов помоли да направи изявление при закрити врати. Любопитен да чуе какво има да каже той, съдебният състав изгони всички граждани и журналисти от залата. След края на изповедта на Стойнов любопитството на медиите така и не бе удовлетворено. Нито една от страните не пожела да разкаже какво се е случило зад вратата на залата. Следващото заседание по делото е насрочено за 8 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във