Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатски скелети в гардероба на съдийка

Съдийката от Софийския градски съд Румяна Ченалова е под следствие за източване на 8 млн. евро в Македония. Със случая се занимава и нашият Висш съдебен съвет (ВСС), който очаква информация от македонските власти за развитието на разследването. За него съобщи в четвъртък (14 март) председателят на eтичната комисия на съвета Ясен Тодоров. Ако участието и вината на Ченалова бъдат потвърдени, членовете на ВСС ще трябва да преценяват дали да предприемат дисциплинарни мерки срещу нея.


Етичната комисия на ВСС разбрала за разследването в Македония , докато проверявала друг сигнал срещу съдийката - дали е била адвокат на един от подсъдимите по делото САПАРД за пране на пари. Защото именно Ченалова беше председател на състава, който го разглеждаше и произнесе тежки осъдителни присъди срещу Марио Николов и компания. Но те бяха изцяло отменени от горната инстанция. Ясен Тодоров е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров по случая, етичната комисия на ВСС също е в постоянна връзка с него и с Министерството на правосъдието. Изпратена е съдебна поръчка до Скопие и македонските власти вече са ни предоставили всички документи.


Случаят се точи от 2004 година. Тогава властите в Македония започват разследване за източването на милионната сума от сметките на бившия държавен тютюнев монопол Македония табак. Управителят на фирмите Интернационал 7 и Македония табак 2000 Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност близо 8 млн. евро на старозагорския холдинг Тивамекс, а Румяна Ченалова , която по онова време е адвокат на Македония табак 2000, признала неин фирмен дълг към швейцарската Bighar Overseas и към кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България. Кипърската Pictor пък е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг Тивамекс, чийто изпълнителен директор е Тинко Василев - бивш шеф на цигарената фабрика Слънце - Стара Загора - БТ.


В очакване на резултата от македонското разследване ВСС констатирал, че проверката срещу Ченалова и по делото САПАРД е в задънена улица. Нямало данни тя да се е явявала като защитник в този процес, нито да е представлявала някого в досъдебната фаза. След като материалите по делото са предявени на подсъдимите, в един от томовете се появило пълномощно за наемането на Ченалова като адвокат, но не било ясно кой го е прикачил. Конспирацията се заплита от възможността наличието на документа да бъде използвано както от защитата, така и от прокуратурата. Адвокатите на подсъдимите впрочем вече го направиха при обжалването на осъдителните присъди и постигнаха целта си. След перипетиите около отказа на прокурора Стойчо Ненков да ги протестира държавното обвинение внесе искане за възобновяване на делото, използвайки същия мотив.


Почти никаква яснота няма и около други дисциплинарни проверки. Във ВСС все още не са постъпили документи за имотното състояние на спецпрокурорката Галя Гугушева, чийто размах в бизнеса лъсна, след като тя се кандидатира за конституционен съдия. Нито НАП е изпратила данни от ревизията на семейството на Гугушева. Инпекторатът на Върховната касационна прокуратура - също и зъб не обели за резултата от възложената му проверка във връзка със сигналите за пране на пари. Това вероятно няма и да стане, тъй като този инспекторат междувременно беше закрит със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров.


Към края била и проверката за действията на прокурор Силвия Рангелова от Софийската районна прокуратура, която инструктирала по телефона криминално проявения си син Кристиян как да прикрие следите от престъплението, в което е обвинен - незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Последици за прокурорката няма да има, тъй като законът допуска родител да помага на децата си да избегнат наказателна отговорност.


И друга проверка, която се очакваше да приключи бързо, още не е завършила. Въпреки странния обрат в случая с подкупа за заместник окръжния прокурор на Бургас Ангел Георгиев, който беше задържан след среща с адвокат, ВСС не е готов да го оневини. Първоначално МВР обяви, че Георгиев е бил активната страна в корупционното престъпление, но прокуратурата излезе със светкавично опровержение и повдигна обвинение срещу адвоката Марин Стефанов. Прокурорът пък обяви, че ще търси съдебна отговорност от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Оказва се, че срещу Ангел Георгиев имало и други сигнали в съдебния инспекторат, които явно са били прикривани. А председателят на етичната комисия Ясен Тодоров, който сега тепърва ще ги събира и проверява, би трябвало да обясни защо са отлежавали без резултат. Тодоров дойде във ВСС именно от инспектората и ако сигналите са постъпили, докато е работел там, трябва да поназнайва нещо за тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във