Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТСКИ ВРЪТКИ СПЪВАТ ДЕЛО ЗА ПОДКУП ОТ 1.5 МЛН. ЛЕВА

Дори Общото събрание на ООН да реши, че българската съдебна система е перфектна, у нас все ще се намери някой, който да загрози картинката - я съдия, я прокурор, я следовател, а най-често някой адвокат. Е, точно заради адвокатски врътки в сряда (27 септември) в Софийския градски съд не успя да тръгне делото срещу данъчния инспектор Александър Ангелов, обвинен в подкуп (чл.301 от Наказателния кодекс).
Според обвинителния акт през юни 2006 г. Ангелов поискал от бившия изпълнителен директор на комбинат Кремиковци Валентин Захариев подкуп, за да му съдейства за разсрочване на данъчните му задължения в размер на около 30 млн. лева. Търговецът имал блокирани 29 млн. лв. в банкови сметки.
Преди да каже на Валентин Захариев каква сума иска, данъчният се посъветвал с познатия си Кирил Йовчев за нейния размер и за схемата, по която да я получи. Накрая Александър Ангелов уведомил бизнесмена, че иска милион и половина лева. Двамата се разбрали парите да бъдат дадени на отделни вноски.
Според уговорката първият транш в размер на 135 000 лв. трябвало да бъде предаден на 4 юли в кафенето на магазин Рамстор на бул. Александър Стамболийски. В момента, в който Захариев дал на Александър Ангелов куфарчето с парите, полицията нахлула в заведението и арестувала него и съветника му Йовчев.
Разследването тръгна като по мед и масло. Само за месец прокуратурата и разследващите органи успяха да съберат всички необходими доказателства и да внесат обвинителния акт срещу Ангелов и Йовчев в Софийския градски съд, който насрочи процеса за първата свободна дата - 27 септември.
И тъкмо когато делото срещу Ангелов трябваше да стане стане пример за бързо и качествено правораздаване в България, двама адвокати... оцапаха пейзажа.
В сряда в съдебна зала не се появиха защитниците на Кирил Йовчев. Единият - Димитър Радев - бил избран за член на ЦИК и писмено уведомил съда, че до края на октомври бил толкова ангажиран в комисията, че не можел да се заеме с делата си. А вторият - адвокат Асенов - по същото време в сряда трябвало да се яви по друго дело.
Председателят на съдебния състав Надежда Трифонова подходи много милостиво към двамата защитници. Вместо да им наложи веднага глоби от по 500 лв. за неуважение към съда, тя само ги обвини в злоупотреба с права. Но все пак накрая се закани, че ако на следващото заседание не се появят в съдебната зала, ще си получат съответните парични санкции.
Делото бе отложено за 31 октомври. То ще се гледа при закрити врата, тъй като при разкриване на престъплението са използвани специални разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във