Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДВОКАТСКИТЕ ТОГИ - МИРАЖ ИЛИ РЕАЛНОСТ

Всеки, който поне веднъж е влизал в съдебна зала, задължително е изпитвал респект и уважение към онова, което олицетворява черната съдийска тога или пък червената тога на държавния обвинител. Но, когато обърне взор към банката на защитата, изобщо няма вариант, при който човек от пръв поглед да познае кой е адвокат и кой е подсъдим. Поради тази причина, от известно време в публичното пространство се завъртя и виц:
В съдебната зала. Съдията се обръща към една от страните:
- Подсъдими, дръпнете се от банката. Направете място на вашия адвокат.
- Г-н съдия, аз не съм подсъдимият. Аз съм адвокатът...
На 28 юни 2004 г., след поредните промени в Закона за адвокатурата и на защитниците им бе вменено задължението да се явяват с тоги в съдебната зала. От две години обаче Висшият адвокатски съвет все не може да сколаса с производството на драгоценните одежди, а неговите членове толкова масово нарушават собствения си закон, че досега нито един от тях не е влязъл в съдебната зала с тога.
Всъщност, никой не бива да е изненадан от този факт, защото адвокатите имат пред себе си лош пример. Още през 1994 г., с приемането на Закона за съдебната власт, съдиите и прокурорите бяха задължени да влизат в залата с черни и червени тоги, но това се случи цели шест години по-късно. Ако се приеме, че това е модел - адвокатите могат да се размотават по въпроса с тогите поне до 2010 година.

каре
В ДРЕВНОСТТА
Приема се, че прабабата на тогата се е появила за първи път в древна Гърция, където за изработването на туниките и хитоните са използвали памучни, вълнени и ленени материи - отначало в естествени цветове, а по-късно - боядисани. Векове наред в древна Гърция черното е било забранено за употреба, а траурните цветове са били сивият и кафявият.
Всъщност думата toga произхожда от древен Рим и означава мъжка връхна тежка дреха. Противно на логиката, първите тоги не са били обикновен квадрат или друг вид четириъгълник, а елипсовидно парче плат. Начинът, по който тя е обличана и по който са заметнати краищата й, показвали културата, ценза и сана на нейния собственик. Първоначално тогата е имала церемониален характер, но постепенно се е превърнала в национална дреха и станала символ на зрелостта на римляните.
В древен Рим платовете не се различавали от тези в Гърция, защото там също използвали вълна и лен за изработката на дрехите си.
По времето на Великата Римска империя търговците започнали да вкарват от Изтока скъпи копринени платове, но традицията да се използват плътни и тежки платове се запазила.
Основни мъжки дрехи в древен Рим били туниката и тогата
Римската тога се казвала gens togata, т.е. хора в тоги. Представлява късо парче плат, което било изработено от бяла вълна и се замятало като плащ. Тогата като такава била привилегия само за гражданите на Рим, докато на робите и чужденците им било забранено дори да си мислят за подобни одежди.
Постепенно тогата до такава степен навлязла в бита на древния Рим, че започнала да определя не само общественото положение на хората, но придобила и съвсем други значения:
- мир, живот без война (Cedant arma togae - Оръжието да остъпи място на тогата);
- обществено-политическа дейност, политически талант (Toga enitescere - Той получи тога, защото говори красиво);
- гражданска власт, сенат (Dercreto togae - Законът на тогата).
Младежът при навършването на 16-ия си рожден ден обличал тога - toga virieis. Децата на пълноправните римляни и висшата администрация са носили тоги с пурпурен кант ( toga praetexta). А кандидатът за някакъв по-висок пост е получавал правото да носи снежнобяла тога (toga candida, откъдето е произлязла и думата кандидат).
Консулската тога (toga palmeta) е била украсена с палмови образци. Членовете на триумвирата (съдии) са носели разтворени тоги. Императорската тога трябвало задължително да бъде червена (toga purpurea). При траур се обличала сива тога (toga pullа). В сиви тоги се обличали още обвиняемите и подсъдимите. А несправедливо обвинените пък ходели с мръсни тоги, за да предизвикат съчувствието на околните.
Първоначално тогата била малка по размер. С нарастването на социалните претенции на древните римляни постепенно се увеличавал и размерът на тогата, докато накрая баровците в древен Рим не въвели модата на... чудовищните тоги: дължина - 5.5 м, широчината - 3.5 метра.
Е, векове наред плебсът (римското простолюдие) е смятал, че представителите на висшето общество, начело със сенаторите, са ходели бавно, защото осанките им са били величествени, а умовете - ангажирани все с важни мисли. Нищо подобно - бавната и величествена походка е имала само едно единствено предназначение: да позволи на човека да крепи сложната дреха върху тялото си, а не краищата й да се влачат на три-четири метра след него и всеки да ги настъпва.
Към II век след Христа тогата постепенно загубила своят обществен престиж, никой вече не се подчинявал на регламентите за носене на тоги и затова сатирикът Ювенал е обобщил нейната кончина само с една епитафия: Само покойниците сега ги увиват в тоги.
Тогата в правосъдието
В днешно време тогата се използва основно от магистратите. В Европа тоги носят всички страни в процеса - съдии, прокурори и адвокати, при това - все черни. В англосаксонската правосъдна система те носят и перуки.
У нас тогата е въведена за първи път с изготвянето и приемането на Закона за съдебната власт (ЗСВ), който влиза в сила 25 юли през 1994 година. Според чл. 102, ал. 2 от ЗСВ съдиите и прокурорите заседават с тоги, но едва през 1999 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе първия конкурс за избор на фирма, която да ги ушие. Именно тогава висшите магистрати решиха съдийската тога да е черна, а прокурорската - виненочервена. Година по-късно поръчката бе изпълнена и от 2000 г. всички български съдии и прокурори влизат на съдебни заседания, издокарани с тежките наметала.
От 28 юни 2004 г. тогите са задължителни и за защитата, защото в чл.40, ал.7 от Закона за адвукатурата се казва: Адвокатът е длъжен да влиза в съдебното заседание облечен с тога, изискванията за която се определят с решение на Висшия адвокатски съвет.
КАРЕТО ДОТУК

Нарушението
Вече две години адвокатите от цялата страна нарушават закона за адвокатурата, тъй като нито един тях няма тога. Последици за самия процес естествено също няма.
Това, че един адвокат се явява без тога по делата, не представлява нарушение на процесуалните норми и не може по никакъв начин да влияе на хода на процеса и на самата присъда. За процесуално нарушение ще се смята, когато съдът започне да отлага делата, защото защитниците са без тоги - така се ограничават правата на страните. Явяването на адвокати без тоги по-скоро може да се смята за нарушение на етическите норми, каза заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и шеф на Наказателната колегия Румен Ненков. Все пак според Румен Ненков е крайно време Висшият адвокатски съвет да вземе мерки и да осигури тоги на своите членове.
Ако някой магистрат си позволи да влезе в залата гол - по сако или риза, за мен той демонстративно нарушава етиката в поведението, тъй като не изпълнява закона, каза още Ненков.
Според него тогата е необходима, защото вдъхва респект у хората и е знак на уважение не само към работата на съдебната власт, но и към цялата държавна дейност. А органите, които би трябвало да реагират на закононарушението, са дисциплинарните съвети към адвокатските колегии в страната. Те обаче никога нямало да предприемат някакви действия, защото... техните членове също са адвокати.
Но, като стана дума за уважение и респект, в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) има един много симпатичен текст. Става дума за чл.266, ал.2, който гласи: Председателят на състава поддържа реда в съдебната зала, като за груби нарушения може да налага глоба до петстотин лева на всеки присъстващ.
Колкото и да не им се иска на адвокатите, липсата на тога попада между тези нарушения - един съдия може да го подмине, но друг като нищо може да го сметне за неуважение. И да започне така масово да глобява адвокатите, задето влизат в неговата зала без тоги, че да осигури издръжката на съответната съдебна палата за една година напред..
Адвокатският съвет
Поне засега Висшият адвокатски съвет (ВАдС) няма смислен отговор на въпроса Защо все още българските защитници нямат тоги, въпреки че минаха две години от изменението на Закона за адвокатурата?
До момента тогите не са ушити, защото в сградите на съдебната система няма гардероби, където да ги държим, каза пред Параграф 22 председателят на ВАдС Траян Марковски.
Той е разговарял с председателя на Софийския районен съд (СРС) Иван Колев, който му е обещал да осигури помещения за адвокатските тоги в новата сграда на съда на бул. Цар Борис Трети, но това едва ли решава проблема в национален мащаб. От Върховния административен съд (ВАС) също ни гарантираха осигуряването на стая, ще се намери и нещичко в Съдебната палата, убеден е Траян Марковски.
Допреди година адвокатските тоги трябваше да са сиви. На миналогодишната си Национална конференция обаче адвокатите единодушно са решили новата им униформа да бъде черна. Избрахме черния цвят, защото във всички европейски държави адвокатите носят такива тоги, каза още Траян Марковски и уточни, че през есента Висшият адвокатски съвет ще обяви конкурс за модел и за изработка на тогите. Идеята е платът да бъде немачкаем, за да могат защитниците да си носят тогите в чантите, докато магистратурата не осигури на всички гардеробчета, заяви още той.
Все още не е решено дали всеки адвокат сам ще поръча и ще плати тогата си, или Висшият адвокатски съвет ще поръча ушиването на всички тоги - срещу сериозна отстъпка в цената, след което ще ги продаде на своите членове.
Реакциите
Параграф 22 направи една бърза анкета сред адвокатите и магистрати дали са им нужни тоги. Бяхме помолени да не цитираме имена. Но пък реакциите бяха смесени.
Според една част от анкетираните тогата е задължителна, тя е вид символ. Когато адвокатът е с нея, не може да бъде объркан с подсъдимия. Други пък мислят, че е излишно. Достатъчно е адвокатите да ходят прилично облечени, а не разни колежки да влизат на заседания с такива минижупи, че задните им части да се виждат. Човек да не знае къде е попаднал. Има и такива, които идват по потници и презрамките на сутиените им се виждат. А да не говорим за мъжете, които влизат на делата разгърдени. В краен случай не слагай сако, но поне вратовръзка сложи. Климатиците в Съдебната палата и във ВАС работят. Проблемът е само в Софийския районен съд, но и там нещата ще се подобрят, разказаха адвокати.
Съдиите и прокурорите обаче не се колебаят, че всички страни в процеса трябва да са в тоги. И те изтъкват мотива, че така е по-престижно и че дрехата вдъхва уважение.
Виж, за цвета, но на прокурорските тоги, има някои забележки. Според съдиите, държавните обвинители също трябва да са с черни тоги. А виненочервени да носят само съдиите от върховните съдилища. Те трябва да се отличават от останалите - нали са висши магистрати, смятат колегите им от по-ниските стъпала на йерархията.
Все пак законът за адвокатурата акцентира върху друг момент: Адвокатът е длъжен да упражнява съвестно своята професия и чрез своето поведение при нейното упражняване и извън нея да бъде достоен за необходимите за професията доверие и уважение. Това гласи ал.1 на чл.40 от нормативния акт.
И втората алинея е също толкова категорична: Адвокатът се ръководи от върховенството на закона и е длъжен да защитава правата и законните интереси на клиента си по най-добрия начин. При това - облечен в тога, а не както му хрумне в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във