Параграф22 Weekly

Позиция

Адвокатурата иска защита на защитата

Международният съюз на адвокатите в подкрепа на българските си колегии

Председателите на Софийската адвокатска колегия и на Висшия адвокатски съвет Петър Китанов и Ралица Негенцова получиха обещанието на президента на Международния съюз на адвокатите Мигел Лоинас България да бъде домакин на един от следващите му конгреси. Лоинас беше гост и на бала на софийските адвокати в хотел "Кемпински".

Адвокатите, които представляват и защитават гражданите пред държавните институции, също имат нужда от защита срещу натиск и посегателства. Това е накратко съдържанието на новото за правната ни действителност понятие "защита на защитата", дискутирано при посещението у нас на новия президент на Международния съюз на адвокатите Мигел Лоинас. С въпроса "А кой защитава защитника?" уругваецът пое ангажимент да настоява пред българските власти за законодателни промени срещу практиката българските адвокати да бъдат глобявани от съда, докато изпълняват задълженията си към клиентите. 

От изнесените данни стана ясно, че адвокатите са обект на натиск във всички страни. Оказва се, че това е валидно дори за бастиона на демокрацията Франция, чиито традиции в адвокатурата са ключови за развитието на тази професия. Особено емоционално изказване направи членът на Съвета на Парижката адвокатска колегия Жак Боису, който изказа недоволството си както от властите, така и от медиите в страната си, които налагали "диктатура над прозрачността".

"Има мълчалив съюз между полицията, съдиите и журналистите, които налагат една меркантилна публичност. Дори в Международния наказателен съд в Хага - столицата на правото, медиите и общественото мнение оказват силен натиск и са осъдили предварително подсъдимите. Адвокатът е вече сред заподозрените, а цялото общество е под наблюдение. Адвокатската тайна е последното убежище за обжалване на всяка несправедливост и обискът й е тежко насилие срещу справедливостта и равнопоставеността в процеса. Но у нас те обискираха кантората на защитника на президента, иззеха му телефона и лаптопа (става въпрос за аферата "Клиърстрийм", в която Никола Саркози беше набеден, че е взел комисиони от продажба на фрегати, за да го откажат от надпреварата за президенсткия пост - б. а.). В същото време съдиите манипулираха всичко в редица медийни публикации. Солидарни сме срещу глобите, които ви налагат - това не е за вярване, противоречи на всички принципи в правото и е абсолютно непоносимо!", заяви Боису пред представители на Софийската адвокатска колегия и пред членовете на Висшия адвокатски съвет начело с неговия председател Ралица Негенцова. 

Представители на ръководството на българската адвокатура също изказаха остро недоволство от посегателствата срещу професията. Председателят на столичната колегия Петър Китанов заяви, че безконтролното предоставяне на безплатна правна помощ на лица, притежаващи имоти и коли, се е превърнало в системна злоупотреба, представляваща опит за национализация на адвокатската дейност. Отправени бяха и тежки критики срещу съдебната система, чието състояние беше определено като "ужасяващо свлачище в правораздаването и държавността под натиска на политически корпорации".

Адвокатурата припомни и случая отпреди два месеца, когато Русенският окръжен съд постанови абсурдно решение, с което осъди адвокат за пледоарията му. В опит да обясни тежкото здравословно и емоционално състояние на клиента си той заявил, че насрещната страна го е тормозила години наред, завеждайки срещу него куп дела. А онзи веднага завел дело за клевета, твърдейки, че са му причинени душевни страдания. В резултат на подобни посегателства българската адвокатура издига нова инициатива - да се предприемат стъпки пред управлението за застрахователна дейност към Комисията за финансов надзор с цел изработване на специализиран застрахователен продукт за адвокатите. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във