Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатурата обяви стачна готовност

След проведения в средата на април хепънинг с песни, танци и духова музика, адвокатурата се готви за ефективни протестни действия

Адвокатите от цялата страна ще предприемат ефективни протестни действия, ако законопроектът за промени в устройствения им закон остане без движение в Народното събрание. Това решиха те на проведената преди дни във Видин национална конференция, където обсъдиха спънките пред проекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Той беше внесен в Народното събрание още през януари, но съпротивата на нотариуси, юрисконсулти, частни съдебни изпълнители, счетоводители и брокери блокира парламентарната процедура.

Протестните настроения бяха изразени публично още на 16 април с прояви в цялата страна за Деня на Конституцията и юриста. Кулминацията беше проведеният пред столичната Съдебна палата протестен хепънинг, организиран от Софийската адвокатска колегия по инициатива на Висшия адвокатски съвет. Още тогава се говореше, че при липса на развитие ще бъдат обсъдени по-ефективни мерки за въздействие върху законодателната власт. От решенията на видинската конференция е видно, че ръководството и представителите на най-масовата правна професия са решени да не отстъпват от исканията си, насочени най-вече срещу сивия юридически сектор и монопола на нотариусите върху удостоверителните дейности.

На конференцията беше потвърдено институционалното единство на адвокатурата в тази насока и беше препоръчано на Висшия адвокатски съвет и на адвокатските съвети в страната да продължат активните си действия за настройване на общественото мнение в подкрепа на предложените промени. Гласувано беше законопроектът да бъде отстояван без каквито и да било отстъпления от конкретни негови текстове. А усъвършенстването на текстовете, по които са направени критични бележки, да се извърши между първо и второ четене в Народното събрание. На адвокатските съвети бяха препоръчани реални протестни действия, включително и чрез преустановяване на участието на адвокати по дела до гласуване на законопроекта. Стачната готовност ще остане в сила до 15 септември - това е крайният срок за разглеждането му на първо четене в пленарната зала на парламента. 

Решено беше още да бъде проучен въпросът има ли конфликт на интереси във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което антимонополният орган даде изцяло отрицателно становище за законопроекта.  Актът на КЗК на практика няма задължителни правни последици, но Висшият адвокатски съвет ще проучи има ли възможност за оспорването му. Същата преценка ще бъде направена и по отношение на конкретни текстове от Правилника за организацията на работата на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси”.

Към висшия орган на адвокатурата ще бъде създадена и помощна структура, която ще извърши комплексна оценка на сегашното състояние на професията и ще изработи програма за подобряване на състоянието й. Адвокатските съвети пък ще излагат своевременно становища по всички проекти на нормативни актове, свързани с осъществяване на реформата както в адвокатурата, така и в съдебната система като цяло. Единственото предложение, което не беше прието, е за неучастие на адвокатите в избирателни комисии за провеждане на предстоящите местните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във