Параграф22 Weekly

В Деня на Конституцията

Адвокатурата в тога за промените в закона си

Да празнуваш, протестирайки. Това направиха стотици адвокати на 16 април, Деня на Конституцията и юриста. Представителите на най-масовата  юридическа професия отбелязаха професионалния си празник с организирани действия в цялата страна в защита на внесения в Народното събрание законопроект за промени в Закона за адвокатурата. Проявите бяха инициирани от Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, а решението беше взето на общото събрание на адвокатурата през месец февруари.

Пъпът на събитията беше в София, но прояви имаше в повечето големи градове на страната - Бургас, Варна, Добрич, Стара Загора, Сливен, Хасково, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник и други. Някои адвокатски колегии в страната проведоха шествия, събрания и срещи с местни депутати и юристи, други организираха ден на отворените врати за гражданите в съдебните сгради. Всички участници носеха на тогите си протестни лентички с текст: "Подкрепям промените в Закона за адвокатурата".

Най-шумно беше между лъвовете на столичната Съдебна палата, където честването на 136-тата годишнина от приемането на Търновската конституция премина като протестен хепънинг. Наред с духовите оркестри, фолклорните ансамбли, хората и танците на балерини и мажоретки,  кукери гониха символично противниците на промените в адвокатския закон. Освен плакати като  "Адвокатите - последната преграда пред несправедливостта" имаше и такива, които посочваха директно откъде идва най-силната съпротива срещу законопроекта: "Един нотариус = на 10 000 клиенти - гарантирано от българската държава". 

По време на хепънинга стана ясно, че е имало идея участниците да носят ковчег, с което да онагледят тежкото положение, до което е докарана професията. Както заради монопола на други юридически гилдии върху определени дейности, така и заради огромния сив сектор на правни услуги, оказвани от лица, които не са вписани като адвокати. Изказано беше мнението, че подобни прояви тепърва ще има, тъй като противниците на законопроекта лобират неспирно срещу него. Чуха се предложения за по-радикални действия, които да продължат до окончателното му гласуване. Посочени бяха и конкретните стачни действия - спиране на работа, като адвокатите няма да се явяват по дела, а адвокатските съвети ще спрат да определят служебни защитници.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във