Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатът на народа в басейна на Октопода

Разбира се, че познавам Алексей Петров. Разбира се, че ходя в този басейн. Защото Алексей Петров е преподавател в този университет, в който и аз имам своите хоноровани лекции и нямам право да не познавам хора само защото са обвинени. Думите са на омбудсмана на Република България Гиньо Ганев в отговор на поставените му въпроси при обсъждането на доклада за дейността на институцията през 2009 г. в края на миналата седмица в парламента.
Какво е общото между академичната колегиалност (двамата четат лекции в УНСС, но твърде малко, за да се засичат редовно) и съвместното плацикане в басейна Спартак обаче Гиньо Ганев не обясни на депутатите. Човекът, призван да носи несравнимата с никоя друга титла адвокат на народа, присъща на римските трибуни, или наложената в развитите страни длъжност обществен посредник, предпочита друго свое прозвище, пръкнало се на границата между тоталитарното минало и посттоталитарния преход - Човекът - парламент.
Роденият през 1928 г. 82-годишен бургазлия е готов без капка колебание да поеме както втори петгодишен мандат, така и всеки друг от най-високите държавни постове, защото е напълно убеден, че няма равен в изкуството да оцелява. Не, разбира се, в смисъла, в който го правят повечето българи, а в онзи другия - сред почести, власт и охолен живот. Зет на най-успелия превратаджия в най-новата ни история Кимон Георгиев, бившият шеф на прокомунистическата формация Отечествен фронт Гиньо Ганев изкара три поредни депутатски мандата след 10 ноември 1989, предхождани от три мандата в живковисткото Народно събрание. На 13 април 2005 г. НДСВ го назначи за първия омбудсман в историята на България, а той скочи да варди царските имоти. По повод 75-ата му годишнина президентът Георги Първанов пък му връчи орден Стара планина.
Твърди се, че Ганев на два пъти е отказал да стане премиер на България, правейки път на Димитър Попов и на Любен Беров. До края на живота си няма да свикна, че кучетата се сродяват чрез лай, афористично обяснява той (привързаността му към този стил е другата му отлика). Но се е сродил дотолкова с високите държавни постове, че дори кучетата онемяват.
Човекът, призван да брани правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от доставчиците на обществени услуги така и не успя да избяга от подозрението, че заема поста не заради качествата си, а в резултат на задкулисни политически сметки и ангажименти. Със статут на напълно независим орган и на първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, равен по ранг на министрите и на председателя на Конституционния съд, със заплата в размер на 90% от възнаграждението на председателя на парламента и пазен от Националната служба за охрана, Ганев изкара петгодишния си мандат в пълен медиен комфорт. Възприел флиртуването с медиите като свое второ аз, Ганев държеше изкъсо пиар отдела си, който бълваше информация за неговите изяви на конвейер. Публична тайна е, че цветът на администрацията му се състои основно от бивши депутати и от креатури на политически и бизнес групировки, на които е осигурена блага държавна служба, от която не се очаква много, защото няма решаващи правомощия.
Очакването депутатите да проспят последния годишен доклад на Гиньо Ганев, както всички предишни, този път не се сбъдна. Депутатите на РЗС и Атака взеха на мушка адвоката на народа и заявиха на висок глас, че имат сериозни резерви към живота и делото му и не могат да разберат какъв е резултатът от дейността му на омбудсман. Никъде в доклада не прочетох какъв е процентът на разрешените случаи след сигналите и жалбите на гражданите. Бюджетът на омбудсмана е бил над 3.500 млн. лв. за 2009 г., редуциран е до 2.863 млн. лв. и поставяме въпроса за дела на заплатите в този бюджет, каза Дарин Матов от РЗС.
Надживял всички съмнения в непоклатимия си държавнически образ, Ганев не склони глава. След като отвърна остро на въпроса на Тодор Великов колко пъти е бил с Алексей Петров на Спартак, омбудсманът влезе в генерално сражение по темата за царските имоти. Независимият депутат Емил Василев атакува: Основната ни резерва е свързана с абсурдното становище на омбудсмана по отношение на т.нар. царски имоти. Явно Гиньо Ганев връща услуга на царската партия и лично на Симеон Сакскобургготски по масонска линия. Явно Василев имаше предвид становището на Ганев, че твърденията, че царската реституция е незаконна, са неоснователни. Омбудсманът стигна дотам в обслужването на царската кауза, че дори нахока парламента: Институцията, която представлявам, се гордее с решението, което е взела за царските имоти. И членовете на фамилията на Сакскобургготски са граждани. Те се обръщат по този въпрос към омбудсмана. Не е ли необходимо той да се решава от съдебните органи? Откъде-накъде едно Народно събрание си позволява да взима решение, което изземва правомощията на съда?, скочи Ганев, визирайки приетото от парламента преди Нова година решение, с което беше отнето правото на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария Луиза да се разпореждат със земи и имоти.
Самият Гиньо Ганев знае отлично, че меракът му за втори омбудсмански мандат е доста необоснован - и в очите на неговите подчинени, и в публичното пространство. Партийните пазарлъци по темата са отдавна в ход и по всичко личи, че Ганев е извън сметките на управляващите. Според запознати обаче той няма намерение да се пенсионира и таи надежда за подкрепа от партиите в бившата тройна коалиция и от президента. Депутатите от левицата се изказват ласкаво за Ганев и твърдят, че той е политически приемлива фигура и не би било грешка да бъде преизбран. Председателят на ПГ на КБ Ангел Найденов заяви за Параграф 22, че групата все още няма предложение за евентуална кандидатура за обществен защитник. Все още няма политическо решение на ръководството за ново лице, заяви и заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Но депутатите от движението считат , че Ганев може да остане на този пост още една петилетка. Техният мотив пък са усилията му в подкрепа на жертвите на възродителния процес. Не е без значение и фактът, че администрацията на омбудсмана е пълна с Доганови хора.
В парламентарните кулоари обаче се говори, че премиерът Бойко Борисов не одобрява тази наситеност с адепти на етническата партия и търси енергичен юрист от редиците на ГЕРБ, който да заеме поста за следващите пет години. Сред кандидатурите за нов обществен защитник през последните месеци се спрягаха различни имена: от бившия евродепутат на ГЕРБ Душана Здравков, до ръководителката на Инспектората на ВСС Анна Караиванова. През последните дни се завъртя и още едно име - на председателя на ВАС Константин Пенчев. Никой не ми е предлагал поста, нито е водил разговори с мен за този пост, заяви Пенчев. Впрочем него мълвата отправя и към Брюксел. А управляващите дават заявка не само за своя кандидатура, но и за разширяване на правомощията на омбудсмана, чрез които той да получи правото на законодателна инициатива наред с правото си да сезира Конституционния съд. Нещо повече - абсолютно формалното отчитане пред Народното събрание чрез напудрен годишен доклад трябва да бъде заменено с далеч по-ефективна форма на контрол.
Гневът на хората от РЗС пък е продиктуван от отказа на Гиньо Ганев да сезира Конституционния съд за някои текстове в Правилника за дейността на Народното събрание, които попречиха на партията да запази парламентарната си група. Говори се, че преди време в РЗС се надявали дори да уредят свой човек на поста, но след разрива с ГЕРБ това очевидно е невъзможно.
СДС и ДСБ също са категорични, че престижният пост трябва да има ново лице, но все още не издават своя фаворит. В Синята коалиция още не са забравили, че Ганев отправи запитване към Конституционния съд може ли обявяването на Майкъл Чорни за персона нон грата от правителството на Костов да се отмени. Сините депутати биха подкрепили и ГЕРБ, ако Константин Пенчев се съгласи да заеме престижния пост. В крайна сметка ГЕРБ ще имат решаващата дума. Ганев се натегна и на тях с успешното си искане Конституционният съд да обяви за противоконституционна разпоредбата в Закона за културното наследство, изискваща правото на собственост върху движимите културни ценности, които са национално богатство, да се установява с официален документ, а притежателите им да не могат да стават техни собственици, като се позовават на изтекла давност. Въпреки силното обществено възмущение от този акт, позволяващ на иманярската мафия да узакони своите колекции, културното министерство в лицето на Вежди Рашидов и заместника му Тодор Чобанов уж се разграничиха от Ганев, но после прокараха промени в закона в същата посока.
Е ли омбудсманът у нас народният закрилник? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Функциите му в Европа се изразяват в защита на гражданите от грешките на властта и хората не само му вярват и очакват, но и получават реална помощ от него. В българския си вариант омбудсманът като че ли е все още защитник на политическата и бизнес върхушка. На тази мисъл навежда и липсата на данни за реално оказаната помощ в доклада на първия български омбудсман. Но пък през седмицата стана ясно, че докато е будалкал хората и медиите с лафове за парламентарната демокрация и правата на гражданите, Ганев се е наредил в списъка на сиромасите с отпуснато право на строеж не къде да е, а в луксозния курорт Свети Влас. Омбудсманът не само лапнал апетитен парцел, но и вдигнал голям хотел тип апартмънт хаус, чиито апартаменти продава на тлъсти цени. И за да не остане съмнение, че адвокатът на народа е крайно нуждаещ се, ще припомним последната му имотна декларация, в която той е посочил седем недвижими имота - жилище, гараж и кабинет в София, имоти в Бистрица, община Бургас, и Рупките, Старозагорско. Влоговете му в български и гръцки банки са на стойност 69 075 лева, притежава автомобил Ауди А6 и доходи в размер на 19,500 лева от заплата и наеми. Всички имоти на Ганев в столицата са на централния бул. Евлоги Георгиев, където е живял и неговият тъст Кимон Георгиев.

Правомощията на омбудсмана по закон са следните:
1. Приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги;
2. Прави проверки по постъпилите жалби и сигнали;
3. Отговаря писмено на лицето, което го е сезирало, в едномесечен срок; ако случаят изисква по-обстойна проверка, този срок е три месеца;
4. Отправя предложения и препоръки за възстановяване на нарушените права и свободи пред съответните органи, техните администрации и лицата по т. 1;
5. Посредничи между административните органи и засегнатите лица за преодоляване на допуснатите нарушения и примирява позициите им;
6. Прави предложения и препоръки за отстраняване на причините и условията, които създават предпоставки за нарушения на правата и свободите;
7. Уведомява съответните органи, за да бъде сезиран Конституционният съд, ако се прецени, че се налага тълкуване на конституцията или обявяване на противоконституционност на закон;
8. Уведомява органите на прокуратурата, когато има данни за извършено престъпление от общ характер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във