Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокатът на Строс Кан спаси брокера Цолов

Адвокатът на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан Бенджамин Брафман успя да изкопчи наскоро от съда в Манхатън нищожна присъда от четири години затвор за бившия брокер на банка Креди сюис Юлиян Цолов, замесен във финансови афери на Уолстрийт за над 1 млрд. долара.
Така на 38-годишния сега българин, който от две години търка наровете в затвор в нюйоркския квартал Бруклин, му остава да долежи в килията още толкова. Освен това той ще трябва да плати глоба от 1 110 000 долара като обезщетение на жертвите си, а 250,000 долара е глобата, която трябва да плати в полза на американското правителство. Както можеше и да се очаква, след изтърпяването на наказанието си Цолов ще бъде депортиран в България и няма да може в обозримо бъдеще да посещава Съединените щати.
По този начин скандалният брокер - ако не го хване някоя амнистия, по всяка вероятност ще чества четиридесетия си юбилей на свобода и на родна земя. В началото на процеса го заплашваше нерадостната перспектива да напусне тъмницата на преклонна старческа възраст, тъй като максималната присъда за този вид престъпления в САЩ е затвор от порядъка на 35-40 години (че и повече). За илюстрация нека припомним, че прословутият измамник Бърнард Мадоф бе осъден на цели 150 години затвор за създаването на най-голямата финансова пирамида в историята.
Измамите на българина, разбира се, са по-скромни по мащаб. Затова и първоначално той получи от съда пет години, отделно от двете вече излежани, но благодарение на добрата работа на защитника си Брафман наказанието бе редуцирано на общо четири. Интересното е, че дори прокуратурата - която в САЩ е доста по-безкомпромисна, отколкото у нас, също поиска смекчаване на наказанието - заради съдействието, което Цолов оказа на властите.
Светилото Бен Брафман и неговият подзащитен възприеха тактиката Цолов да топи своя партньор Ерик Бътлър (който пледираше, че е невинен), хвърляйки цялата вина на американеца. Българинът надълго и нашироко обясняваше как заедно с колегата си чрез имейли са подмамвали клиентите на финансовата институция да вложат парите си във високорискови ценни книжа, свързани с ипотечни кредити. Лъгали ги, че облигациите са свързани със студентски кредити, гарантирани от правителството. По този начин брокерите спечелили много по-високи комисиони от продажба на ценни книжа, обезпечени с корпоративни дългове и ипотеки, отколкото биха взели, ако продават книжа, подкрепени от студентски заеми. В резултат на машинациите двамата набутали със стотици милиони долари множество инвеститори. Измамата бе засечена още през 2008 г. от службата за финансов контрол на САЩ - SEC.
Освен че накисна съучастника си, нашенецът показа в съда завидни актьорски способности. Те очевидно са му били от полза още по времето, когато е премятал доверчивите инвеститори на световноизвестната банка. Така например преди да чуе присъдата си, Цолов избухна в плач, който трогна част от публиката. Със сълзи на очи ексброкерът обясни как не можел да заспи от проговорилата си съвест и как не можел да си прости, че е разочаровал хората, които са се отнесли с него честно и професионално.
Направих най-колосалната грешка в живота си - проплака българинът. Това негово поведение обаче не трогна особено съдията по делото Джак Уейнстийн - един от най-старите магистрати в САЩ с 50 години стаж в съда. Може би защото съдията си спомни, че заседанията по делото се проточиха заради бягството на българина от домашен арест. По това време Уейнстийн удряше нервно по банката и пришпорваше прокурорите да му доведат час по-скоро беглеца в залата, за да тръгне процесът. Както вече е известно, Цолов бе арестуван от агенти на ФБР на летище Кенеди в Ню Йорк в началото на септември 2008 година.
Той беше поставен под домашен арест в апартамента си в Манхатън, а към крака му бе прикрепена гривна с GPS-устройство, с което полицията да следи неговото движение. Това приспособление обаче не се оказа никаква пречка за бившия брокер - той избяга от САЩ и се покри чак в Испания. Цолов бе изловен от спецслужбите през лятото на 2009 г. в скъпия курорт Пуерто Банос, където се подвизаваше под чужда самоличност. Пуснаха се слухове, че през това време той даже си купил жилище в България, но и до момента не е ясно дали това отговаря на истината. Самият Цолов заяви пред съда, че иска да се върне в България и да се види с 89-годишния си баща, който бил много зле и в последния етап от живота си. Но както стана ясно, за това не е достатъчно само неговото желание...
Междувременно - десетина дни след като нашенецът бе окончателно осъден, финална присъда получи и неговият ортак във финансовите далавери Бътлър. На 17 този месец американецът бе декориран от пет години затвор и ще трябва да плати обезщетение на жертвите си 5 млн. долара за участие във финансовия заговор заедно с българина. За разлика от Цолов обаче, той се държеше по-дисциплинирано, не побягна от правосъдието и изчака окончателното решение на съда на свобода под парична гаранция, така че на него му предстои да влезе всеки момент в затвора.

Адвокатът на Цолов Бенджамин Брафман пое защитата и на ексшефа на МВФ Доминик Строс-Кан, който е обвинен в изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк. Кан бе освободен, след като адвокатите му внесоха гаранция от 1 млн. долара и депозираха застрахователна полица от 5 млн. долара.
Брафман се смята за един най-добрите адвокати в САЩ. Негови клиенти са били кралят на попа Майкъл Джексън, рапърът Пъф Деди, а също и един от шефовете на мафиотската фамилия Бонано - Винсънт Боскиано, който бе осъден преди няколко години на доживотен затвор. Наскоро Брафман заяви в интервю за израелски вестник, че неговият клиент Строс-Кан ще пледира за невинност и ще бъде оправдан, защото е обвинен в престъпление, което не е извършил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във