Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АФЕРАТА БАТКО №2 НА РЕД

Аферата Батко №2, в която основно действащо лице е Петър Драшков, по-възрастният брат на бившия заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков, с бързи темпове се придвижва към Темида. Това стана ясно, след като в четвъртък (27 ноември) 55-годишният бизнесмен бе задържан на ГКПП - Калотина, когато влиза в страната.
Арестът е станал към 21 часа, след което Петър Драшков е бил отведен в столичното Шесто РПУ, където срещу него е заведено досъдебно производство по чл. 211 от НК - измама в особено големи размери. Той е привлечен като обвиняем, след като в Шесто РПУ е събрана достатъчно информация във връзка с разследване на престъпна схема за имотни измами. Петдесет и пет годишният Петър Драшков бе обявен за общодържавно издирване и за него има издадена европейска заповед за арест, уточниха от МВР.
Според информацията на вътрешното министерство в конкретното досъдебно производство е установено, че в съучастие с 40-годишната И.Я. Драшков е придобил незаконно 14 декара в столичния квартал Стрелбище. Съучастничката на Батко №2 го е снабдила с неистински документи и с фалшифициран подпис на кмета Бойко Борисов. Така общинската собственост е станала притежание на Драшков. Според експерти имотът струва над 10 милиона евро, а схемата, по която е придобит, не се прилага за първи път, твърдят от МВР.
Задържането на Петър Драшков бе потвърдено в петък (28 ноември) от говорителя на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев, който уточни, че бизнесменът е арестуван с постановление на прокуратурата за 72 часа. Най-вероятно държавното обвинение ще внесе искане в Софийския районен съд към Петър Драшков да се приложи мярка за неотклонение задържане под стража.
Скандалът с апетитните 14 дка гръмна на 6 октомври, когато стана известно, че градският прокурор Николай Кокинов е получил сигнал от столичния кмет за опит за незаконна сделка с цитирания общински имот. В аферата участвала фирма Сида С, собственост на Петър Драшков, която представила договор с фалшифициран подпис на кмета Бойко Борисов. Ден по-късно самият кмет представи подробности по случая, като категорично заяви, че не е подписвал договор за продажба на 14-те декара. Още тогава Борисов съобщи, че има уверението на главния прокурор Борис Велчев по случая бързо да има обвинение.
Аферата доведе до непознато раздвижване на различни инстанции. Министърът на правосъдието Миглена Тачева скочи и заяви, че ще разпореди проверка в Службата по вписвания. По-късно тя обяви, че при издаването на нотариален акт за собственост на Петър Иванов Драшков върху терена, купен от Столична община, са допуснати значителни нарушения. Проверката е установила груби несъответствия, фактологически разминавания в данните и груба небрежност от страна на нотариус Емануил Каракашев, който е изповядал сделката за прехвърляне на терена от общината на Драшков. Тачева съобщи, че срещу нотариуса е образувано дисциплинарно производство.
Покрай далаверата Батко 2 стана известно, че и 25-годишният син на Иван Драшков, тогава все още заместник-шеф на ДАНС, напук на младостта си е в доста добри позиции в имотно-строителния бизнес и вече е мултимилионер. Сметка на състоянието му направиха брокери, запознати със строежа на Драшков-младши на затворен тип комплекс в Дружба. Малкият Иван контрира съмненията, правейки аналогия с кариерата на милиардера Уорън Бъфет.
Облаците над фамилия Драшкови явно се сгъстяват. Бившият заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков след 25 години служба бе освободен покрай аферата с разработката Галерия и разпечатките на разговорите на депутатката Татяна Дончева. Драшков обжалва отстраняването си във Върховния административен съд, но в четвъртък (27 ноември) делото бе отложено заради искането му да бъдат разпитани двама свидетели. Те трябва да докажат, че той устно е уведомил председателя на ДАНС Петко Сертов за изготвянето на подписката срещу Татяна Дончева и че не е инициатор на създаването й.
Същия ден Иван Драшков заяви, че срещу червената депутатка не е имало подписка, а обръщение. Пълният му текст вече е изискан от ВАС за следващото дело. Това е обръщение, изготвено съгласно всички нормативи, обяви Драшков. То не е публикувано в медиите, а е изпратено до държавните ръководители като един сигнал. В него няма искания или политически мотиви, посочи той. Според Драшков председателят на ДАНС трябва да отговори и на въпроса: Има ли място Алексей Петров в службата.
Съвпадението на делото на Драшков във ВАС и ареста на брат му изглежда любопитно. Разследването срещу Петър Драшков може би ще даде отговор на въпроса разчитал ли е той на високия пост на брат си при осъществяване на бизнес плановете си. Още по-любопитно ще е да се проследи дали ошамарените от Брюксел родни власти няма да сложат случая Батко №2 в актива си в борбата срещу явлението конфликт на интереси. Макар и със закъснение, но би свършило работа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във