Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АФЕРАТА ЦИРКОНИЙ

В личен план изпитвам удовлетворение и спокойствие, заяви на 22 април тази година бившият вътрешен министър Румен Петков след заседание на Софийския апелативен съд. Както е известно, тогава САС потвърди изцяло решението на Софийския градски съд от 20 ноември 2008 г., според което Петков е невинен и не е осветил секретния сътрудник на службите за сигурност доц. Алексей Петров.
Има-няма една седмица трая спокойствието на ексминистъра. Малко след като Темида му уми очите относно битието на Петров, Румен Петков отново се завъртя в окото на медийния ураган, предизвикан от вездесъщия Яне Янев. Ако досега неуловимият отмъстител от партия РЗС се проявяваше ту на фронта срещу ислямския фундаментализъм, ту на бранното поле срещу ДДС измамите, този път изненада всички с дълбоките си познания в областта на химията и металите със спецупотреба. Янев съобщи за липсата на 10 тона цирконий, които според него били закопани в градината на МВР по времето на Румен Петков.
Трябва да признаем, че в клиничната картина, отнасяща се до твърдението на Янев, има деликатни моменти. Най-напред той обяви, че партия Ред, законност и сигурност е получила информация за аферата Цирконий от високоотговорни фактори в Европейския съюз. После уточни, че некласифицираната информация му е била предоставена лично от Красимир Керезов, адвокат на беларуската фирм МП ВЕРАС, собственик на преходния метал.
Без никакво раздвоение или противоречие обаче е съществената част от твърдението на Янев. На 8 април 1993 г. беларуската фирма МП ВЕРАС е внесла в България метала, който може да се използва за военната индустрия и за ядрени цели. Стоката била изнесена от Беларус с официален експорт-лиценз и е съхранявана в складовете на космонавта Георги Иванов до 4 април 2007 година. Със заповед № 4-19/23.04.2007 г. министърът на финансите Пламен Орешарски е одържавил количеството от 10 024 кг цирконий и го е предоставил на МВР, което го е съхранявало в склад на фирма М и М Еър Карго Сървиз ЕООД. Оттам следите му се губят. Одържавяването е незаконно, против всички правила е и съхраняването на подобни химични елементи в склад на МВР, нарушени са международни спогодби, а за капак накрая цирконият мистериозно изчезнал. Това бяха останалите твърдения на Янев, които не са претърпели никаква промяна и до днес. Според лидера на РЗС металът вече е продаден и се намира в САЩ.
Янев обеща, че всички документи ще бъдат обобщени и внесени в Софийската градска прокуратура и ДАНС. Искаме този път ДАНС в десетдневен срок да имат конкретни резултати, защото става дума за прецедент, закани се лидерът на РЗС.
На свой ред на телевизионния екран изгря ексминистър Румен Петков, който с присъщия си категоричен тон отрече по негово време МВР да се е занимавало с подобни стоки и в складовете му също няма такива. В понеделник (27 април) сутринта в ефир Румен Петков заяви, че докато е бил в МВР, не е продавал никакъв цирконий. Ако е имало един продаден (цирконий - б. ред.), го е продал не Румен Петков, а българското правителство, каза той.
Българското правителство не се забави да отговори един ден по-късно в лицето на външния министър Ивайло Калфин. Той заяви, че фактически продажбата е била извършена от вътрешното министерство след възложително решение на кабинета, отнасящо се за количеството цирконий, което беше конфискувано в митнически склад от много години. Очевидно е, че не е най-подходящо да стои в складове, бяха думите на Калфин. След това вицепремиерът препоръча всички въпроси около тази сделка да бъдат отправени към МВР.
Така мистерията около циркония стана пълна, но добре подгрява идещите предизборни мазни борби. Явно Петков не е очаквал подобно развитие на ситуацията, когато се изправи в ефир, за да отрече казаното от Янев. Той дори поиска Главна прокуратура да се заеме с твърденията на лидера на Ред, законност и справедливост. Янев е използван като инструмент, така по думите му ще се стигне до хората, които го захранват с информация, заяви Петков. Той заплаши, че снабдителите на Янев трябва да си дадат сметка, че в един момент ще го отнесат и те. А най-накрая Петков пожела и Янето да премине през ада на проверката дали чрез твърденията му не е изтекла класифицирана информация.
Точно това съкровено желание на бившия вътрешен министър сочи къде е изворчето, от което пие вода немирното Яне. Явно споделените разнопосочни адреси на информаторите му не са плод на нестройната му душа, а прах в очите на зложелателите му, та да не видят истинския източник.
Там, отвъд прахта, прозира сградата на ДАНС. Неведнъж досега ревниви политици свързваха изявленията и ударите на Яне Янев с топлата му връзка с хора от агенцията. Излишно е да казваме, че прожекторите не са препоръчителни за повечето от тях, защото работата им протича на тъмно. Така че е логично и бившият вътрешен министър и нереализиран, според Темида, осветител Румен Петков най-сетне да го разбере на свой гръб, нищо лично...

Facebook logo
Бъдете с нас и във