Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Аферата "Костинброд" - един предизвестен провал

Софийският градски съд оправда в сряда (14 април) подсъдим за аферата "Костинброд" - бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Близо две години след като в деня за размисъл преди поредните избори гръмна взривоопасният коктейл от политическа наглост, прокурорска некадърност и медиен слугинаж, се оказа, че всъщност май изобщо не е имало престъпление, за да се търси виновен за него.

Да припомним историята: на 10 май 2013 г. представители на прокуратурата, на ДАНС и МВР нахлуха в печатницата на "Мултипринт" в Костинброд, в която се печатаха изборните бюлетини. Акцията бе ръководена от тогавашния заместник градски прокурор на София Роман Василев. И бе по сигнал на червената фурия Мая Манолова, която получила информация от избиратели, че в Костинброд "се готви нещо нередно" и е възможна манипулация на вота.

На 11 май, в деня за размисъл, телевизията на преориентиралия се впоследствие като политик Николай Бареков гръмва с репортажи "от мястото на събитието". Малко по-късно в скандала се набъркаха и политици от почти всички възможни съществуващи партии, които изпаднаха в небивал групов пристъп на логорея и с часове клеймяха пред микрофоните този "грозен опит за манипулация на вота" и "посегателство върху демокрацията".

В късните часове на деня на сайта на прокуратурата цъфна кратко съобщение, от което става ясно, че в печатницата са намерени 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини извън количествата по договора с Министерския съвет за предстоящите избори. И че СГП е образувала по случая досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Няколко дни по-късно, вече след изборите, прокуратурата даде безпрецедентна пресконференция, оприличавана най-често на риалити шоу. Обвинителите размахаха откритите в Костинброд бюлетини и обясниха, че схема за подмяна на вота действително е имало. И че тоновете изборни книжа е трябвало да бъдат превозени до урните със специални бусове с двойни дъна.

Но, общо взето, "блестящата" акция на прокуратурата, на МВР и ДАНС се оказа изначално прецакана. Доказателства за мащабния опит да се манипулира вота така и не бяха намерени. Това пък логично стопи скандальозните обвинения, които явно се оказаха кьорфишек. Накрая единственият "виновник" за цялата тази олелия се оказа Росен Желязков. Само че той бе изправен на съд не за някакво страшно престъпление, а за неупражнен контрол върху работата в "Мултипринт", вследствие на което бил допуснат свръхпечат на бюлетини. Бездействие, от което е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес", както твърдеше обвинението.

Обвинителният акт срещу Желязков бе внесен в съда в началото на 2014 година. Но тутакси беше върнат обратно с мотива, че съдиите изобщо не разбрали в какво точно Желязков е обвинен и кои са действията, с които е извършил посоченото престъпление. Последва светкавична поправка на обвинението и делото пак бе внесено в съда, където се търкаля повече от година. В крайна сметка приключи - с поредното пълно фиаско за прокуратурата, което впрочем съвсем не беше изненада за когото и да било.

Добрата новина е, че в сряда (15 април), след като чу оправдателната си присъда, Желязков се зарече да не съди България за обезщетение заради преживяното. И че в крайна сметка от обвинението срещу него за държавата все пак е произтекло и нещо добро: законодателството е било изменено и контролът върху изборните книжа - затегнат. Позиция, която му прави чест. Но тя съвсем не е достатъчна, за да ни върне усещането, че това нещо, в което живеем, все пак има причина все още да се нарича "държава". Особено пък "правова"...

Прокуратурата има двуседмичен срок да реши дали изобщо да протестира срещу оправдателната присъда на Желязков. Но освен това ще е добре държавното обвинение да отговори и на още един въпрос: има ли виновен за това, че две години ни правиха на баламурници и ни караха да сърбаме бозата "Костинброд", която от самото начало лъхаше на вкиснато? И ще си плати ли този някой сметката? Не че очакваме чудеса...

Facebook logo
Бъдете с нас и във