Параграф22 Daily

§22 Анализи

Афери за милиони с участието на разстреляната Марангозова

Убитата снощи в "Младост" 46-годишна бизнес-дама Станка Марангозова е в основата на няколко големи финансови афери. Името й  нашумя през октомври 2013 г., когато Марангозова обяви в ефира на НТВ, че е рекетирана от доведения син на бившия министър на заетостта и социалните грижи в правителството на Димитър Попов (1991 г.) .В студиото тя заяви, че е жертва на заплахи от страна на Иво Масларов. През 2009 година тя сключила договор с него, той  й предоставил 150 000 евро за управление. Според Марангозова обаче клаузите на договора били неизпълними, тъй като тя трябвало да докарва печалба от 15 до 30% върху сумата.

Марангозова не успяла да изпълни никоя от точките на договора, но за две години и половина тя превела по сметката на Масларов 2 млн. лв., за което разполагала с банкови извлечения. Парите не били служебни, а лични. Нямало как да му откаже, защото той я заплашвал. „Давах, докато имаше какво да давам”, каза тя.Заплахите продължили, а  Масларов й назначил за шофьор свой доверен човек - Радослав Димитров Иванов, който подслушвал разговорите й. С принуда и заплахи Станка и мъжът, с когото тя живеела на семейни начала, били принудени да сключат договори за заем. През септември 2011 г. двамата са принудени да подпишат два договора.  В документите за „заемодател” е отбелязан Иво Масларов. Въз основа на двата договора той претендирал, че през януари 2011 г. на два транша е предоставил на Марангозова 200 000 лева заем.

На 13 октомври 2011 г. чрез договор за цесия Масларов прехвърля вземането си на Веселин Денков - Весо Брадата и фирмата му "Маршал кредит груп" ООД . Същият месец Марангозова и мъжът й са принудени да сключат договор за ипотека в полза на "Маршал кредит груп" ООД. За да гарантират парите, които дължат по цесията.

Името й фигурира и в дело от 2015 г. на Софийската градска прокуратура срещу Георги Спасов Георгиев. То е образувано след акция на МВР от края на 2011 г. при която Георгиев и Станка Марангозова са били задържани във Враца, по подозрение за организирана престъпна група за финансови измами. С постановление от 4 април 2012 г. на Окръжна прокуратура – Враца производството срещу тях е изпратено в СГП по подсъдност. Както твърди сайтът "Биволъ" там то е заведено като предварително производство З882/2012 г. и тъй като разследващите не успяли да го докарат до дело срещу организирана престъпна група, материалите срещу задържаните били разделени. В крайна сметка Георгиев е привлечен към наказателна отговорност, за това, че от началото на 2006 г. до 9 ноември 2011 г. е предоставял парични суми срещу лихва на лица от Враца и региона - дейност за която и Марангозова е била арестувана.

Приживе Станка Марангозова твърдеше, че схемата, по която Масларов и неговите хора са я оставили без собственост е  “престъпление на белите якички”. Самата тя обаче бе обвинена, че в периода  между януари 2008 г. и  октомври 2011 г. е извършила измами - финансови операции за закупуване на акции и търговия на борсата. Според обвинението, базиращо се на финансово-икономическа експертиза, за този период в нейна сметка са постъпили общо 65 536 705,89 лева, изпратени от различни хора. Според прокуратурата Марангозова се е представяла за брокер и инвестиционен посредник, без да е имала право на това и с това е измамила клиентите си.

Марангозова е била собственик и е участвала в управлението на компаниите "БГ Ню Енерджи" ЕДДА, "Стар Кръвеник"ЕООД, "Преста Терм"ЕООД, "Строй Билд" ООД, които са с предмет на дейност от търговия, хотелиерска дейност до строителство, разработване на европроекти и други.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във