Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АФР ПРЕХВЪРЛЯЛА НА ПРОКУРАТУРАТА САМО ЧИСТО ПРАНЕ

Липсата на каквито и да е присъди за пране на пари и слабите резултати на прокуратурата в тази област принуди главния прокурор Борис Велчев да се срещне с министъра на финансите Пламен Орешарски, директора на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) Васил Киров и шефа на Агенция Митници Асен Асенов. Срещата се състоя в сряда (5 април) и продължи точно 45 минути.
След разговора обаче се разбра, че не прокуратурата, а Агенцията за финансово разузнаване е виновна за слабите постижения по прането на пари.
От многобройните сигнали на АФР, които се подават в прокуратурата, няма нито едно престъпление. Има много причини за това и част от тях са, че информацията не е достатъчно добре обоснована, заяви след срещата финансовият министър.
Двамата с Велчев са се разбрали, че трябва да се подобри обменът на информация между институциите, а прокуратурата да помага на Агенцията за финансово разузнаване за оформянето на документите при подаване на сигнали за пране на пари.
В момента няма осъдителни присъди за пране на пари. Следователно има огромен простор за усъвършенстване на работата по отношение на това престъпление. Трябва да концентрираме усилията си само върху тези сигнали, в които има съществени въпроси и от които може да излезе нещо, каза Борис Велчев.
Досега проблеми е имало заради огромния обем на информацията и нейното обработване. Искаме да подобрим този обмен и да стигнем до ефективни крайни действия, допълни Пламен Орешарски.
В миналия си брой Параграф 22 разказа как Агенцията за финансово разузнаване (АФР) е натопила пред евроекспертите прокуратурата за слабите резултати по отношение на прането на пари, как АФР праща много сигнали, но по тях не се работело. Наши източници пък споделиха какво всъщност представляват сигналите, изпратени на държавното обвинение от агенцията. Например чужденци теглят големи суми пари (от порядъка на 9000 долара) от кредитните си карти и играят в казина. Проверка на прокуратурата показва, че хората разполагат с по няколко кредитни карти и че хич не са бедни. Тоест могат да си позволят да загубят 9000 долара. И други подобни случаи.
Борис Велчев обясни още, че има проблеми и с тълкуването на законодателството по т.нар. предикатно престъпление. Става дума за този тип престъпления, при които са набавени капитали, които впоследствие трябва да бъдат легализирани.
Главният прокурор и Пламен Орешарски се договориха да се създаде инструкция за взаимодействие между Националната агенция за приходите и прокуратурата. Освен това ще бъдат създадени работни групи между полицията, финансовите разведки и прокуратурата за слагане в ред на информацията, която тече към държавното обвинение.
Прокуратурата се затруднявала и при прилагането на законите при установените вече митнически нарушения. Заради това заместник главният прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев е натоварен със задачата да изготви и изпрати до всички регионални прокуратури в страната указания за единно тълкуване на разпоредбите в Наказателния кодекс (НК), които се отнасят до митническите злоупотреби.
Велчев поясни, че целта е да се унифицира практиката на всички прокуратури в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във