Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Агент прецака килъри

Криминалисти от Столичната дирекция на МВР объркаха плановете на имотната мафия в София. Служители от сектор Престъпления срещу личността, ръководен от главен инспектор Георги Тотков, предотвратиха изпълнението на мокра поръчка срещу собственик на апартамент, набелязан от мафиотите. Подробности за операцията бяха изнесени на специална пресконференция в сряда (7 септември) от заместник-директора на СДВР комисар Иво Спиридонов и шефа на криминалистите в дирекцията. Според неофициалната информация в дъното на успешната операция стои агент, който е бил внедрен в престъпната група.
Участниците в операцията са разбили организирана престъпна група, която подготвяла убийството на 42-годишен столичанин заради апартамента му, намиращ се в близост до румънското посолство. Задържани са общо петима души, сред които и двамата поръчители, съобщиха от СДВР.
Столичаните Бисер и Владо набелязали обширния апартамент на 42-годишния Явор, който работел в Норвегия. За да продадат апетитния имот, те решили да се отърват от собственика. За тази цел потърсили посредници и изпълнител на мократа поръчка. Планът им бе описан от шефа на сектора Георги Тотков лаконично - миньорска съдба очаквала Явор, тоест да бъде закопан някъде след отвличането му.
Собственикът на жилището живеел сам и бил лесна мишена, според двамата поръчители. Явор не разполагал с много пари, но отсъствал често от България, тъй като работел в Норвегия. Двамата автори на пъкления план познавали Явор. При едно от поредните му пътувания зад граница миналото лято те успели да прехвърлят апартамента на свое име с фалшиви документи. Собственикът на жилището изобщо не подозирал за случващото се. След като по документи имотът станал тяхна собственост, единствената пречка пред изпълнението на плана им бил Явор.
В началото на 2011 г. двамата задействали и последния етап от сценария. Те решили да поръчат убийството на своя познат Юлиан. Наели си и куриер, а за килър определили 44-годишния Камен. Според информационните масиви на полицията той има регистрации за притежаване на взривни вещества, грабеж и нанасяне на телесна повреда.
През цялото това време полицията внимателно следяла групата. Получихме информацията преди три месеца. Оттогава Владо и Бисер се свързаха с няколко души, които се съгласява да извършат убийството, но след това се отказваха. През цялото време ги следяхме, а Явор имаше денонощна охрана, без обаче да подозира нищо, обясни шефът на сектор Престъпления срещу личността Георги Тотков.
Планът се развивал бързо и килърът Камен получил капаро от 7000 лв., като цялата поръчка била договорена за 15 хиляди. След получаването на капарото криминалистите атакували групата и предотвратили изпълнението на убийството.
Собственикът на фаталния апартамент научил за разработката на полицията едва в началото на седмицата. Тогава той разбрал, че е бил поръчан и животът му е висял на косъм. От изнесените подробности по случая в полицията може да се направи извод, че криминалистите са действали по оперативна информация, придобита от агент в групата. Така може да се обясни как те са разбрали, че Владо и Бисер са прецакали няколко от кандидат-килърите, след като им платили капаро с фалшиви евробанкноти. Криминалистите също са били наясно и колко са искали някои от тях, за да изпълнят поръчката. По време на кастинга за убийци някои се отказали, тъй като поръчителите заявили, че не могат да платят 30 бона за главата на Явор.
При задържането на петимата у тях са намерени ксерокопия на документи на потенциалната жертва. На двамата поръчители са повдигнати обвинения за документна измама, подготовка за убийство и разпространение на неистински парични знаци, с които са платили на някои от участниците по веригата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във