Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Агенти превзеха МВР

Държавната агенция Национална сигурност постепенно овладява ръководните постове във вътрешното министерство покрай реформите, които предстоят. След назначаването на бившия шеф на агенцията Цветлин Йовчев за вътрешен министър той доведе в кабинета си досегашния директор на дирекция Контраразузнаване в ДАНС Георги Великов.


В средата на тази седмица стана известно, че за професионалния връх на МВР е номиниран Светослав Лазаров, който също иде от редиците на агентите. Бившата барета ще смени подалия оставка Калин Георгиев като главен секретар на МВР. Лазаров е започнал кариерата си в службите през 1999 г. в Специализирания отряд за борба с тероризма под командването на Филко Славов. През 2002 г. командосът напуска СОБТ и преминава на работа в Национална служба Сигурност като разузнавач. Кариерата му се развива възходящо - през 2008 г. Лазаров вече е началник на сектор в НСС, а в новопоявилата се ДАНС заема длъжност началник на отдел. Спекулации свързват кариерното развитие на Лазаров с това, че той е зет на бившия заместник вътрешен министър Камен Пенков от кабинета на тройната коалиция.


От биографията на Лазаров става ясно, че той има малък опит в оперативно-полицейската работа. Влизането му в екипа на новия вътрешен министър обаче е знак, че Йовчев му е гласувал доверие и очаква от него да се справи като професионалист №1 при решаването на проблемите в МВР. А те не са един и два и са най-вече от организационен характер с оглед на окончателното изясняване на структурата на силовото ведомство и по-нататъшната му дейност.


Тежестта очевидно ще легне върху Криминална полиция, която трябва да реализира намеренията на кабинета Орешарски за ефективно противодействие на конвенционалната престъпност. Много работа очаква и Икономическа полиция, която също ще е под прякото ръководство на главния секретар. Досега той отговаряше пряко за дирекциите Специална куриерска служба и Международно оперативно сътрудничество, в която се намираха отделите Интерпол и Европол, сектор СИРЕНЕ от Националната Шенгенска информационна система, секторите за връзки с партньорски служби, задграничните представители на МВР и др.


Привличането на кадри от ДАНС по върховете на МВР има своето обяснение най-вече в близката история на агенцията. От излизането си на сцената през 2008 г. досега ДАНС преживя сериозни структурно-организационни промени - намаляване на личния състав, преоценка на приоритети в дейността на отделните дирекции, реорганизация на звена и щатове, бюджетни рестрикции. Очевидно Йовчев разчита на екипа си от агенцията да успее да преведе останалата след орязването на дейности част на МВР през реформите и бързо да я настрои на работна вълна.


Има и друго обяснение на агентската инвазия във вътрешното ведомство и то донякъде задоволява любителите на конспиративни теории. Очевидната топла връзка между МВР и ДАНС допуска възможности за информационен обмен и съответно за негласно влияние в двете посоки. Очертават се два силови центъра, които ще са под опеката на министър Йовчев чрез колегиалната му обвързаност с ръководствата им. По този начин МВР-шефът става нещо като силов вицепремиер с шапка невидимка.


Във видимия спектър обаче Йовчев се ангажира с конкретни стъпки при реализирането на предстоящите тежки промени в МВР. Той обеща нови ясни критерии за кариерно развитие, подобряване на условията за труд и мотивацията на служителите от ведомството. На среща с шестте синдиката към МВР той обеща, че промените няма да доведат до уволнение на служители, всяка част от реформата ще бъде съгласувана с тях.


Коментираните нови роля и място на противопожарната дирекция обаче предвиждат тежки разговори на министъра със Сдружение Национален синдикат на пожарникарите и спасителите Огнеборец, които неминуемо ще се случат, ако службата бъде изведена от системата на МВР и мине на разпореждане към общините, каквато идея има. Трудни ще бъдат и преговорите с Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, Националния полицейски синдикат, Синдикалната федерация на служителите в МВР, Сдружение Синдикат на служителите в МВР и Сдружение Синдикален алианс Сигурност, когато новото ръководство на министерството преразгледа използването на ресурсите на МВР. Очакванията са кризата и ограниченият бюджет да са отворили очите на Йовчев и на екипа му и най-сетне се разреши очевидният дисбаланс между оперативно-полицейските звена и административното съсловие в системата, което ползва едни и същи привилегии с полицията. Ефективното управление на ресурсите на министерството може да стане факт само при ясно разграничаване и законово регламентиране на чисто административни и полицейски дейности със съответните изражения в бюджета.


Наложителен е прегледът на статута на дирекции от сорта на Връзки с обществеността, Управление на собствеността и социални дейности, Правно-нормативна дейност, Информация и архив, Координация и информационно-аналитична дейност, Български документи за самоличност, Международни проекти, Национална система 112.


Явно на МВР-шефа Цветлин Йовчев му предстои тежка работа. Логично е той да търси и намира подкрепа в екипа си, дори да е съставен от кадри на ДАНС. Факт е, че с появата си в министерството свали седмина полицейски шефове, но светкавично взе и кадрови решения за попълването на оголените дирекции. Със заповед в четвъртък (6 юни) бяха назначени временно петима изпълняващи длъжността директор. Ръководството на столичната дирекция поема комисар Ивайло Спиридонов, на видинската - комисар Константин Джунински, на дирекцията в Монтана - старши инспектор Иван Георгиев, на плевенската - главен инспектор Денислав Маринов, и в Търговище - комисар Георги Николов. Всички те досега са били заместник-директори в съответните структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във