Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Агентите с пари, полицаите - със спомени

Има - няма осемдесет дни откак новата власт ни пое, и ето че започваме да ставаме свидетели на видими изменения. Не само в обществено-политическия живот, но и в индивидуалните физиономии на министри от кабинета и на депутати от мнозинството. В социално-икономическата и политическа сфера засега те като бяла пролет минуват ниско над тополите, под лозунга Важното е да се харесаме на Брюксел. Поне такава бе формулировката на вицепремиера Цветан Цветанов, изразена в телевизионно интервю в четвъртък (15 октомври) сутринта.
Присъствието на Цветанов в ефира остави и друго впечатление, неясно защо: за някаква близост и за долавяща се прилика с популярния герой от една известна приказка на Карло Колоди. С 300 млн. лв. по-малко е бюджетът на МВР за 2010 г., обяви тъжно вицепремиерът и вътрешен министър от екрана на Нова телевизия. А в началото на седмицата пък изплака, че до края на годината на МВР не му достигат 58 милиона, от които около 20 млн. са за т.нар. вещево доволствие - униформи, пари за дрехи и т.н.
Признанието на МВР-шефа със сигурност е докоснало сърцата на 53-те хиляди служители на МВР и на всички онези полицаи, които от януари миналата година бълват тютюнев пушек, та чак се не види. За пореден път те разбраха, че заради финансовата криза и бюджетния недоимък пари за исканите от тях увеличения на заплатите няма, та да не се сърдят.
По време на парламентарната дискусия във връзка с първото четене на проектозаконите за промени в МВР и ДАНС обаче се разбра откъде иде приликата на вицепремиера с онзи герой - новата власт едно говори по площади и телевизии, но друго прави в Народното събрание. Тази особеност в поведението й беше формулирана и от немирния Яне Янев: Искам да говоря с Бойко Борисов по методите на противодействие на корупцията и по отношение на това защо с него говорим по един начин, а в парламента се получава друго, т.е. разминаване..., заяви лидерът на РЗС.
МВР и по-точно полицията явно няма да се измъкне от досегашното си битие на подсмърчащо в ъгъла наказано хлапе, въпреки обещанията на новото му ръководство, стана ясно от разискванията в НС. Ако доскоро то заничаше иззад полата на акселератката ДАНС, утре пред него ще извисява ръст и възродената, и наблъскана със законови стероиди Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Според проекта за промени в ЗМВР ГДБОП излиза от сянката на Криминална полиция и минава на пряко подчинение на ръководството на министерството. Това се прави с цел звеното да е на пряко подчинение на политическото му ръководство, скокна бившият МВР-шеф Михаил Миков. С промените в МВР се предлага още по-голяма централизация, обяви пък Йордан Бакалов от Синята коалиция.
Ясно е, че антимафиотската служба ще е основният играч на кабинета в осъществяването на девиза: Важното е да се харесаме на Брюксел. Особено за пресичане на измами с евросредства, на контрабанда и т.н.
Съсредоточаването на много власт и възможности в една служба, още повече под един такъв девиз, обаче винаги води до фактическо капсулиране на цялата информация за дейността й, а това пък позволява манипулации от всякакъв род. Който не вярва, да проследи кратичката досегашна история на ДАНС.
Но не за структурното обособяване на ГДБОП като най-главната дирекция, извън общия строй на редовите кубинки, е думата. Вместо да стегнат (и във физическия смисъл) редиците на досегашното министерство, сега в тях ще се влеят още спасителите от Гражданска защита и телефонистите от Телефон 912 - все гърла за хранене и обличане. От тази гледна точка е любопитно как Цветанов е сметнал, че ще се оправи с 300 милиона по-малък бюджет на МВР, след като миналата година и ГЗ, и телефонистките бяха под крилото на Емел Етем. Както и да е, от приемането на тези сирачета в Цветановия дом недояждането едва ли ще стане спомен за заварените там деца. И пак ще трябва да подносят изкърпените си обувки.
И тук иде най-любопитният момент в законодателната дейност на новото мнозинство - на едни то дава с шепи, а на други - среден пръст. Странно и необяснимо е, че от новия бюджет 2010 шепи благодат отново ще се излеят не в босото и гладно МВР, а в... ДАНС.
В същия ден, когато депутатите спореха за промените в Закона за МВР, Министерският съвет представи в НС за разглеждане вижданията си за промените в Закона за ДАНС. Да оставим настрана ограничаването на дейности и прочие, за което Параграф 22 неведнъж е писал. Ще е изключително интересна реакцията на онези протестиращи полицаи, когато научат, че МС предвижда още по-високи заплати за агентите - несправедливост, срещу която негласно редовите ченгета протестират от януари миналата година досега.
Ето и предложенията на МС, пред които босите Цветанови деца ще пуснат слюнка от глад: базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниския ранг на държавните служители в ДАНС се определя със Закона за държавния бюджет, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за агенти - не по-малко от 3.4; за сътрудници - не по-малко от 2.2. Според сега действащите текстове тези съотношения са съответно 2.0 и 1.3. Също така се променя и минималното заплащане в зависимост от ценза. Досега най-ниското заплащане за висшистите в ДАНС се определяше според средномесечната заплата на заетите лица в бюджетната сфера, като месечното им възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата с не по-малко от 1.5. Хората със средно образование са взимали минимум средната месечна заплата в бюджетната сфера, умножена с не по-малко от 0.9. Сега внесените промени предвиждат тези коефициенти да бъдат увеличени - за висшистите с 2.6 и за хората със средно образование с 1.5.
Явно агенцията ще си остане фаворит. Въпреки привидното орязване на правомощия по новия закон. Това е обяснимо - тя ще продължи да се занимава с трупане на всякаква информация - националната сигурност е толкова всеобхватно понятие, че там и слуховете са опасност. (Справка - делото Галерия)... А разследването на измамите с големите пари от ЕС, контрола върху потоците от евро и върху контрабандните канали - ще върши мегаслужбата ГДБОП, под опеката на политръководството.
Както се разбира, хората с кубинките, които трябва да ни пазят от уличните крадци и от бандитите, ще ги топлят спомените на дядовците им: в полицията, сине, е и ножът, и хлябът. А ние пак ще берем горчивите плодове на поредните промени..

Facebook logo
Бъдете с нас и във