Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АГОНИЯТА АКРАМ НАЙ-СЕТНЕ СВЪРШИ, ОСЪДЕНИ ИМА, НАКАЗАНИ - НЕ

След 12-годишна съдебна агония делото по най-голямото източване на банки у нас, известно като аферата Акрам, вече приключи. В началото на април Върховният съд потвърди изцяло присъдата на Апелативния съд във Велико Търново срещу шестимата подсъдими Радослав Радославов, Людмил Досев, Пламен Катрев, Стефан Косев, Христина Гичева и Яна Маринова.
Томовете и папките, укрили целия срам на българското правосъдие, отпътуваха за архивите. Делото Акрам приключи така, както се и очакваше - осъдени има, но наказани няма. Вместо да гледат слънцето през затворническите решетки, подсъдимите продължават да се разхождат на свобода, надсмивайки се на безсилието на родната Темида. Някои от тях вече са заслужили щастливи пенсионери, а други доста добре се развиват в бизнеса.
Всъщност още в самото начало на делото - през далечната 1996 г., повечето от обвиняемите бяха убедени, че никога няма да им се наложи да надянат раираната пижама и да се събудят някой ден със запорирани банкови сметки и имоти.
Никой от тези няма да влезе в затвора. Над тях има разтворен политически чадър. Достатъчно здрав, за да ги пази. Не ме питай какъв е тоя чадър. Шерше ла мъни. Търси къде са парите, виж кои са играчите и тогава всичко ще ти стане ясно, бе коментарът на пенсиониран търновски магистрат още преди 10 години.
Аферата Акрам и последвалото мегадело са христоматиен пример за това как с източени от банка пари се пълнят партийни каси и куфарчета.
Според прокуратурата организаторът и мозъкът на групата е палестинецът с българско гражданство Джамал Абдуладем Абулибде - Акрам. Чужденецът е доста странна птица. Завършил Висшето военно училище във Велико Търново, той остава да живее в старата столица, като приема българското име Ангел Радославов Златанов. Акрам взема под наем мотела на хълма Света гора и заведение в центъра на града. В тях палестинецът провежда конспиративните си срещи и разговори с висши полицаи и агенти на ДС, червени и сини партийни функционери от града.
Един от близките на Златанов е бившият шеф на търновската полиция Радослав Радославов. В излязлата последна книга на писателя Владо Даверов Чудовището ДС бившият полковник е представен като човека, дърпащ конците на всички. Дали това е така, е трудно да се каже. По време на процеса първоначално Радославов бе обвинен в това, че е получил от банките неправомерно 16 млн. лв. под формата на кредити. За 6 от милионите той беше осъден, а за останалите 10 млн. оневинен. Сега бившият полицейски шеф е пенсионер и всяка вечер се разхожда по главната улица на града, обичан и уважаван от своите съпартийци.
Сред останалите участници в аферата са и колегата на Радославов от Народната милиция Людмил Досев, сервитьорът Пламен Катрев, партийният функционер и банкер от Габрово Стефан Косев, снахата на Акрам Христина Гичева и секретарката му Яна Маринова. Всички те впоследствие се събират отново заедно на подсъдимата скамейка като съучастници в голямото банково източване, извършено през периода 1992-1993 година. Тогава от седем банкови клона във Велико Търново, Плевен, Враца и Габрово са източени общо 93 млн. стари лева под формата на банкови кредити. Повечето от заемите са обезпечавани с едни и същи имоти и машини.
Вместо да предприемат проверка на представените като обезпечения за големите суми имоти, банкерите проявяват престъпно безхаберие. Те просто си затварят очите и подаряват с лека ръка парите на хората на Акрам. И това не е случайно. Представители на червената партийна върхушка по региони оказват силен натиск върху банкерите да удовлетворят исканията за кредит.
След като участниците в източването изпълняват задачите си и парите отиват там, за където са били предназначени, срещу шестимата от групата на палестинеца е започнато разследване. Делото е образувано през 1994 година. През април 1996-а обвинителния акт е внесен в Окръжната прокуратура във Враца. Градът е избран, тъй като именно там е последният банков удар. Делото зацикля още в началото, тъй като се оказва, че главният обвиняем Златанов и снаха му Христина Гичева тихичко и необезпокоявани са напуснали страната. След това те са открити и задържани в чужбина.
На 6 май 1999 г. само няколко дни преди да бъде екстрадиран за България, Ангел Златанов е открит обесен в килията си в испанския затвор Сото дел Реал. Във Велико Търново и досега никой не вярва, че палестинецът се е обесил сам. Според някои той е бил убит, за да не бъде изправен пред съда, където би могъл да даде доста шокиращи показания за някои от бившите си високопоставени червени покровители. Други търновци пък са на мнение, че Акрам все още си е жив и под нова самоличност живее щастливо в някоя слънчева част на света.
В началото на 2001 г делото Акрам е прехвърлено за разглеждане от Враца във Велико Търново, откъдето са повечето от подсъдимите и свидетелите. В хода на съдебното следствие бяха разпитани над 90 свидетели и бяха изслушани резултатите от няколко съдебно-икономически и графологични експертизи. На 9 март 2006 г. - десет години след началото на процеса, бяха произнесени и първите присъди: шест ефективни и една условна.
Съдът призна седемте подсъдими за виновни в това, че в периода 1992-1993 г. в различно съучастие и чрез използване на документи с невярно съдържание са получили неправомерно кредити общо за 93 млн. стари лева от клоновете на Пощенска банка - Плевен, ЦКБ - Враца, ПИМБ - Габрово, и Балканбанк - Велико Търново. Трима от подсъдимите - Радослав Радославов, Людмил Досев и Стефан Косев получиха по шест години. Бившият сервитьор Пламен Катрев бе осъден на пет, а братът на Акрам - Абдулджабар Абулибде - на четири. Пет години зад решетките получи и снахата на палестинеца Христина Гичева. Единствената, която се отърва с условна присъда, бе неговата секретарка Яна Маринова.
Магистратите решиха също да бъде отнета в полза на държавата една пета от имуществото на всички подсъдими и ги лиши от правото да заемат служби и материалноотговорни длъжности в държавни и общински учреждения и фирми. Всеки от подсъдимите трябваше да заплати и по 919 лв. за направените по делото разходи. Освен това в решението на съда е записано също, че в присъдата е включено и времето на предварителния арест.
Инфлацията от 1992 г. насам и особено хиперинфлацията в началото на 1997 г. и последвалата деноминация на лева значително намали обществената опасност от това деяние заради отрязването на три нули от отклонените суми. От различни банки бяха източени 93 млн. стари лева, но наказанията се налагат за периода, когато са били теглени неправомерно, коментира след края на процеса председателят на съдебния състав Теодор Милев.
Шестима от подсъдимите незабавно обжалваха присъдите пред апелативната инстанция. Единствено секретарката Яна Маринова нямаше претенции към условната си присъда.
Няколко месеца по-късно Апелативният съд във Велико Търново намали драстично присъдите на шестимата. Бившият полицейски шеф Радослав Радославов успя да свали присъдата си от шест години на две години и три месеца. Колегата му Людмил Досев - от шест на четири години и девет месеца. Експартийният функционер Стефан Косев - от шест на три години и седем месеца. Най-малко бе намалението на брата на Акрам - от четири на три години. Снахата на афериста Христина Гичева се отърва с две години и девет месеца.
Решението на окръжните съдии за зачитане на времето на предварителния арест също беше оставено в сила. Така след 12 години ходене по мъките обвиняемите по мегаделото Акрам най-после получиха присъди. Макар и осъдени, всъщност те не са наказани, тъй като се оказа, че вече са излежали символичните присъди още по време на задържането си при разследването. Със своето решение в началото на април тази година Върховният съд окончателно подпечата тази несправедливост.

Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във