Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АГОНИЯТА ИНДИГО ПРИКЛЮЧВА

Съдбата на едно от най-скандалните и протакани дела в историята на съдебната власт - Индиго, ще стане ясна в понеделник (9 юни). Тогава състав на Върховния касационен съд ще проведе заседание, на което, след шестгодишна съдебна сага, ще отсъди дали някой в крайна сметка ще опере пешкира за трагедията.
На 21 декември 2001 г. пред столичната дискотека Индиго загинаха седем деца, притиснати от напиращата да влезе в дискотеката тълпа.
Процесът достигна до трета инстанция, след като претърпя скандален развой. Върхът на безумието беше положен на 17 ноември 2006 г., когато състав на Софийския градски съд с председател бившия правосъден министър Антон Станков опрости греховете на четирима от подсъдимите. А на другите двама наложи наказания, които не могат да бъде наречени дори символични.
Според решението на съдебния състав собственикът на МК Ялта Красимир Илиев, двамата бодигардове в заведението - Анри Силаги и Георги Василев, и бившият архитект на София Стоян Янев се оказаха невинни като момини сълзи. Управителят на дискотеката Ангел Николов отнесе страховитата административна глоба от 3000 лв., а Цвятко Барчовски - бивш шеф на бившата Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС), се размина с три месеца затвор условно.
Година и два месеца по-късно (на 30 януари т.г.) състав на Софийския апелативен съд (САС) продължи агонията на родителите на загиналите деца, като призна за виновни... двамата бодигардове на печалноизвестната дискотека Анри Силаги и Георги Василев. Мотивите са, че чрез бездействието си двамината са причинили смърт по непредпазливост (чл.122 от НК).
Предвиденото наказание затвор до три години обаче им се размина благодарение на прословутия чл.78а от НК, заради който охранителите бяха ощипани само с административни наказания от по 800 лева.
Освен това беше коригирана присъдата на Ангел Николов, чиято глоба бе намалена от 3000 на 1000 лева. От 30 000 на 50 000 лв. пък беше увеличено обезщетението за Светлана и Петър Захариеви - родители на едно от загиналите деца. Сумата ще бъде солидарно изплатена от управителя на дискотека Индиго Ангел Николов и от двамата охранители Анри Силаги и Георги Василев.
Присъдата на Цвятко Барчовски от три месеца условно беше потвърдена. Именно по негова жалба и протест на Софийската апелативна прокуратура съдбата на процеса ще се реши от Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във