Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Агресивното разследване в дела и думи

Среща между американския посланик у нас Джеймс Уорлик и главния прокурор Борис Велчев в началото на седмицата, на която бяха обсъдени знаковите дела, размърда позадрямалата след празниците Темида и даде импулс за работа на подопечните й служители от държавното обвинение.
След срещата щатският дипломат сподели своето впечатление от работата на органите и как според него трябва по-нататък да се развива борбата с организираната престъпност у нас. От интерес на всички ни е да има агресивно разследване на тези дела, да възтържествува правосъдието и да бъдат укрепени принципите на върховенството на закона и правовата държава, каза той.
На въпрос какво според него значи агресивно разследване, Н.Пр. заяви: Моето схващане за нещата е, че всички факти, свързани с подобни дела, трябва да станат известни на съответните съдебни инстанции. Според американския дипломат, за да възтържествува правосъдието, са необходими три неща: първо - правоохранителните органи трябва да продължат с арестите на хората, които са обвинени в дадени престъпления, второ - прокурорите трябва ефективно да вършат своята работа и агресивно да преследват съответните обвиняеми чрез съответните процедури и трето - служителите на съдебната система трябва да демонстрират честност, почтеност и професионализъм и да гарантират, че ще възтържествува правосъдието. Много просто и ясно на пръв поглед, само дето у нас това кой знае защо не се получава.
Освен това дипломатът изрази недоволство от факта, че някои фигури с не толкова добра слава са били пуснати на свобода или под домашен арест. По думите на посланика главният прокурор Борис Велчев се е ангажирал всички тези проблемни случаи да бъдат преразгледани.
Велчев въобще не се появи след срещата да обясни за какво са си хортували с американеца. Вместо него известна яснота в картината се опита да внесе говорителката му Стелиана Кожухарова. Тя поясни, че става дума за дела от миналата година, завършили с оправдателни присъди, срещу които прокуратурата протестира пред въззивната инстанция. Обвинението правело всичко възможно, за да обоснове тезите си в тези дела, включително се събирали нови доказателства. Що се отнася до пуснатите на свобода, за които намекна посланикът, Кожухарова обясни, че не прокуратурата решава кой да бъде оставен в ареста. Което е вярно. Друг е въпросът, че прокуратурата се грижи за събирането на годни доказателства, а съдиите непрекъснато я обвиняват, че не осигурява такива.
Ако в друга страна чуждестранен посланик тръгне да дава акъл на местната власт как да си реформира съдебната система и да настоява за преразглеждане на съдебни дела, със сигурност би се вдигнал невъобразим шум. Защото подобно поведение ще се сметне за намеса в работата на независимия съд. Но не и у нас. А ние се чудим да ревем ли, че ни третират като бананова република, или да сме доволни, че някой като представителите на САЩ или, да речем, на Франция непрекъснато набива канчето на държавните чиновници, за да се оправи едно-друго в държавата.
Иначе, на гореописаната среща нито прокуратурата, нито посланикът съобщиха за кои дела, завършили с оправдателни присъди, става дума. Не че е трудно да се досетим, тъй като приказките за тях се въртят до втръсване в публичното пространство. Най-известните са тези срещу прословутите дупнишки братя Галеви и срещу другите братя - Красимир и Николай Маринови-Маргините. И за едните, и за другите миналата година се оказа щастлива, защото получиха оправдателни присъди на първа инстанция.
А когато говори за хора с не толкова добра слава, които са под домашен арест, американският дипломат очевидно визира обявения от МВР за глава на българския Октопод Алексей Петров. Когато бившата барета бе арестувана през февруари миналата година, посланикът публично поздрави за това премиера Бойко Борисов. Сега той явно е притеснен от факта, че соченият за мафиот Петров вече е на свобода и постоянно дава интервюта от личната си резиденция, а вероятно има принос и за скандалните изненади, които заливат управляващите.
Още незаглъхнало ехото от срещата Уорлик- Велчев, ето че реакцията от нея надолу по веригата не закъсня. Съвсем естествено по въпроса за знаковите дела пръв се изказа градският прокурор Николай Кокинов. В духа на препоръчания агресивен стил още в сряда (12 януари) той заяви, че до края на следващия месец би трябвало да приключи разследването по Октопод-а. Междувременно, докато Кокинов даваше брифинг, стана ясно, че и последният обвиняем по въпросното дело напуска ареста. Същия ден Софийският градски съд освободи заместника на Петров Марчело Джотолов от килията срещу 1000 лв. гаранция, тъй като разумният срок за задържане от една година изтича.
Тези дни се разбра също, че прокурор от Софийската градска прокуратура е причина Темида да изпусне друг знаков бос. Обвинителят Чавдар Ангелов прекратил делото срещу Големия Маргин по обвинение, че е наркобос. Прокурорът вече бил наказан, тъй като не е уведомил останалите си колеги от екипа, работещ по случая. Провиненият е заточен на работа в районната прокуратура.
Както е известно, Големия Маргин бе арестуван непосредствено след убийството на радиоводещия Боби Цанков. В същото време брат му изчезна и оттогава е в неизвестност. Красимир Маринов бе обвинен, че е поръчал показната екзекуция на Цанков, но и тук доказателствата се сринаха и той бе освободен по-малко от седмица след ареста му. Още докато апелативният съд четеше решението за освобождаването му, Маргина бе обвинен, че е сформирал банда за разпространение на наркотици. Така МВР и прокуратурата успяха да го задържат в килията още няколко месеца. Тогава Кокинов обяви, че Маринов е президентът, а Стефан Бонев-Сако е изпълнителният директор на наркофирмата.
Оказа се обаче, че прокуратурата няма доказателства срещу президента и й останаха само обвиненията срещу другия. Така е, когато се действа агресивно, но по нашенски. В крайна сметка единствената надежда да тикнат Маргина зад решетките все още е в делото за подготвяните убийства срещу Гоцев, Дамянов и Доктора. Маринов бе оправдан и по него, но прокурорите обжалваха присъдата пред по-горната инстанция - Софийския апелативен съд.
До края на този месец се очаква да приключи и разследването срещу Красимир Георгиев - Красьо Черния. Тук не е зле да припомним, че тази афера за корупция в съдебната власт се влачи още от юни 2009 г., а до момента нито срещу него, нито срещу когото и да било от ръководните кадри в Темида не е повдигнато обвинение за търговия с влияние.
Иначе прокуратурата е агресивна, особено пред камерите. На брифинга в сряда (12 януари) например Кокинов заяви, че държавното обвинение очаква от полицията да открие извършителя на убийството на Боби Цанков, за да повдигне обвинение. Продължавайки в това ударно темпо, градският прокурор обеща до края на месеца да приключи и проверката по случая с бебето в Горна Оряховица. На място е изпратен прокурорът Божидар Джамбазов да се запознае с документацията лично и той щял да спази този срок.
В началото на годината ВКП обяви, че още през януари ще внесе обвинителните актове срещу някои бивши държавници. До 16 февруари е удължен срокът за внасяне на обвинителен акт срещу Сергей Станишев. Предстояло да бъдат предявени още секретни материали, свързани с процедурата по обявяване на един засекретен документ. Разследването ще приключи, след като ДКСИ представи получените материали.
Делото срещу вицепремиера Симеон Дянков също в момента е в застой, тъй като едно от вещите лица е починало. Сега се издирва специалист финансист, който има допуск до държавна тайна. През октомври 2009 г. Дянков разгласи в парламента секретно споразумение между правителството на Сергей Станишев и БНБ, което предвижда 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки...
Както виждаме, агресивното разследване, за което пледира американският посланик, все още е непознато по нашите географски ширини. И пак ще тръпнем в очакване на февруарския доклад на Брюксел, за да ни кажат очевидната истина, че тържеството на правосъдието се е отложило за друг път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във