Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКАДЕМИЧНА АФЕРА, ЗАВЪРТЯНА ОТ АДВОКАТ, БИЗНЕСМЕН, ЧИНОВНИЧКА И ФОНДАЦИЯ

Благоевградско трио, с дейното участие и на известния в южния град адвокат Иван Радков-Часовникаря, са най-пресните клиенти на държавното обвинение в Пиринско заради реализиране на престъпна схема, свързана със Шуменския университет Епископ Константин Преславски. Заедно с юриста в кюпа са бизнесменът Симеон Кавраков и служителката Катя Демиревска. Срещу тримата е образувано досъдебно производство във връзка с измамата на 30 мераклии да получат дипломи за висше образование.
Още преди месец в материала БУРГАСКА ФОНДАЦИЯ ЗАБЪРКА АКАДЕМИЧЕН СКАНДАЛ, поместен в брой 16 на Параграф 22, престъпната схема, по която триото е прибрало около 100 бона, бе описана подробно. Тогава предупредихме, че грандиозният образователен скандал ще постави под въпрос съдбата на 3000 мераклии за академично образование. Разследването на Параграф 22 установи, че зад проекта стои бургаската фондация Ноблес.
Аферата започна да се разплита съвсем случайно от випускника в Шуменския университет Асен Варадинов, който по стечение на обстоятелствата е действащо ченге и шеф на групата за борба с масовите безредици в Областна дирекция на полицията - Благоевград. Както вече писахме в бр. 16, оказа се, че спецполицаят сам е попаднал в лапите на изобретателните измамници като студент от специалността Психология.
Работата по разкриването на измамниците е приключила тази седмица, както сочи съобщение от пресцентъра на МВР от 26 май (понеделник). Според информацията на вътрешното министерство разследването по случая са водили съвместно служители от Икономическа полиция в областните дирекции на полицията в Шумен и Благоевград. Пресслужбата на МВР уточнява, че засега 26 студенти са изгорели с различни суми от 3000 до 6000 лева.
В самото начало на седмицата, понеделник (26 май), ченгета от Икономическа полиция в Благоевград предадоха в прокуратурата с мнение за повдигане на обвинение преписката по случая, добил популярност като академичната далавера. Разследването започна, след като част от студентите в Шуменския ВУЗ получили известия, че дипломите им са невалидни или са им прекратени студентските права.
Причината да скъсат със студентския живот била, че след направена проверка представители на ръководството на ВУЗ-а установили, че всички те са се записали с фалшиви академични справки.
Студентите, основно от Централна и Югозападна България, се записвали директно във втори или в някой от следващите курсове, тъй като се прехвърляли от друг ВУЗ.
По време на разследването станало ясно, че нелегитимните студенти са издържали писмен изпит по история, преди да отидат да учат в Шуменския университет. Изпитът бил проведен от негови преподаватели във филиала в Благоевград. След класирането те били записани в него за задочна или дистанционна форма на обучение. Платили средно по около 400 лв. за обучението си.
Схемата, по която тримата изобретателни благоевградчани прибрали парите на мераклиите за висше образование в джобовете си, се оказала проста до гениалност. Жертвите се хванали на въдицата за дистанционно обучение в Шуменския университет Епископ Константин Преславски, за да завършат някоя от специалностите: Туризъм, Национална сигурност и Психология.
Вместо в сметките на шуменския ВУЗ обаче, те превеждали парите - от 300 до 500 лв. на семестър за различните специалности на бургаската фондация Ноблес.
Разследването на Параграф 22 показа, че дистанционно обучение към филиала на Шуменския университет в Благоевград за първи път е организирано през 2002 година. Университетът имал сключен договор с фондация Ноблес за реализацията на идеята, а неин представител се явявала 59-годишна шуменка. Дамата, заедно с двамата благоевградчани - бизнесмена Симеон Кавраков и адвокат Иван Радков-Часовникаря, набирали от името на фондацията кандидати за този вид изнесено обучение, като даже си наели офис. В него започнала да работи и служителката им Катя Демиревска, която вършела писмената работа и вдигала телефоните.
Кандидат-студентите държали изпит по история, класирали се и след като плащали сумата, били записвани в съответния курс срещу определена сума на семестър.
След като първите сигнали за далаверата били подадени в районната прокуратура Шумен и в Благоевград, за изясняването на случая и за установяване на статута на представителството на ШУ Еп. Константин Преславски в Благоевград е било отправено писмено запитване до МОН.
В отговора си министерството посочва, че филиал на университет се открива след положително оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация на проект за откриване на структурно звено. В случая в МОН не е постъпвала информация за такъв проект и към момента филиал на ШУ в Благоевград не е откриван.
Жалбата била повод и да се извърши проверка за легитимността на предлаганото от Шуменския университет обучение и в останалите градове в страната. Тя установява, че висшите учебни заведения в България нямат право да сключват договори с юридически лица с цел обучение на студенти в образователно-квалификационна степен магистър и бакалавър.
Същевременно разследващите установили, че през 2001 г. ректорът на Шуменския университет - тогава проф. Добрин Добрев, сключва първия договор с фондация Ноблес, която след пререгистрация и в момента продължава да приема да обучава студенти по т. нар. дистанционно обучение.
Смята се, че в схемата активно участие имат и преподаватели от ШУ Епископ Константин Преславски, тъй като от 2001 г. досега студентите, които са учили дистанционно, са били обучавани от действащи преподаватели на шуменското ВУЗ. Те пътували редовно до Благоевград, и то с командировъчни, изплащани от ШУ.
Освен това ужилените от далаверата имат документи, върху които са положени легитимни входящи и изходящи номера на ВУЗ-а. Изяснено е, че години наред схемата е действала безпроблемно, а на всички дистанционници е бил осигурен регламентиран достъп до университета и за документацията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във