Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Акции всеки ден

Необходими са повече акции, за да се увеличи доверието на хората, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във вторник (23 февруари). Той каза това по повод на поредната акция на МВР с кодовото название Факирите, която се проведе същия ден рано сутринта.
Вицепремиерът помоли очакващите го журналисти да побързат с въпросите, тъй като програмата на гостите от ОЛАФ, начело е Директора на дирекция Разследвания и операции Тиери Кретиен е доста натоварена и предстоят срещи.
Операцията по информация от вътрешния министър е извършена на територията на Люлин, Дружба, Студентски град, Толстой, Манастирски ливади, както и във Вакарел и Своге. Паралелно с операция Факири е извършено и т. нар. привеждане в известност и профилактика на криминалния контингент - т. нар. силоваци. Министър Цветанов уточни, че са задържани 12-13 души, които са съпричастни към извършване на мокри поръчки, които ще бъдат профилактирани.
На претърсените адреси са намерени голямо количество документи за регистрация на автомобили, договори за покупко-продажба, пълномощни, компютърни конфигурации, инструменти за отключване и привеждане в движение на колите.
Групата е структурирана изключително добре, някои от участниците в нея са имали ангажимента да осигуряват гаражи, където са укривани автомобилите - предмет на престъпно посегателство, други са изготвяли неистински документи за регистрация, сочат от вътрешното ведомство.
Накрая Цветанов завърши брифинга с фразата: Колкото повече подобни операции, толкова повече добри резултати.
По-късно през седмицата стана ясно, че по време на операцията са заловени общо осем души, а един се е предал сам. Петима обаче бяха пуснати. Издирват се и други замесени, обявиха от полицията. Апашите са задигали коли по поръчка, а после чрез фалшиви документи са ги пласирали у нас и в чужбина.
Това е основната версия, по която работят МВР и прокурорите. Бандата влязла в полезрението на службите преди около три месеца. В ареста са Стоян Дългия, Александър Беззъбия, Цветомир Синигера и Богдан Младежа. Дългия е подведен под отговорност като организатор на престъпна група. Бандата е заподозряна в кражби и документни престъпления. Посегателствата обаче ще се докажат трудно, ако колите не се намерят. През Факирите минавали най-вече автомобили от среден клас от марките Ауди и Тойота. Правят се и експертизи на документи, иззети при акцията.
В петък (26 февруари) от Софийската градска прокуратура заявиха, че ще поискат налагане на мярка за неотклонение задържане под стража на лицата, задържани при операция Факирите. От обвинението обясниха, че ще поискат задържането на четиримата човека, останали в ареста след операцията. Лошото е, че след подобни акции малко хора остават в арестите, за което МВР обвинява съда. Нека припомним, че от операция Октопод само двама останаха в ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във