Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКЦИЯТА СРЕЩУ ДУПНИШКИТЕ БРАТЯ - МНОГО ШУМ ЗА НИЩО

Един ден беше достатъчен, за да лъсне поредният абсурд, роден с помощта на сума ти силови структури, данъчни служби, митници и дупнишките бизнесмени със скандална слава Ангел Христов и Пламен Галев. След като в сряда (15 октомври) МВР ги обяви за издирване по повод шумната акция в Дупница, в четвъртък (16 октомври) те се появиха доброволно в Националното следствие, за да дадат показания там.
Братът Ангел Христов извести, че двамата никога не са били в неизвестност. Според него вечерта преди акцията (тоест във вторник, 14 октомври) Пламен Галев е получил обаждане от началника на ОДП - Кюстендил, комисар Чавдар Караджов, който ги поканил на разговор следващия ден. Христов заяви, че срещата между Борис Велчев, Петко Сертов и Павлин Димитров, която се проведе в понеделник (13 октомври), е била свързана с акцията срещу тях.
Според Христов двамата с Пламен Галев не са знаели предварително за акцията на полицията. Това е въпрос на анализ. Събират се трима души - представител на прокуратурата, на МВР и на ДАНС, замислят нещо. Седмица преди това се говори, че ще има голяма операция. Нас ни канят на гости в ОДП - Кюстендил, като че ли ни обичат там. Въпрос на анализ е да се сетим, че ще има нещо, заяви Христов. Той изнесъл семейството си от къщи, защото е знаел какво ще стане и че ще дойдат барети. Семейството на Пламен Галев е в чужбина, уточни той. Не отидохме в ОДП-Кюстендил, защото имахме бизнес дела, каза още той. Той отрече двамата да притежават автокъщи и бизнес в София. Занимаваме се със строителство и пътни съоръжения, каза братът.
Много шум за нищо
- иначе така в един ред може да се опише ситуацията, в която попаднаха жителите на Дупница, тръгнали рано сутринта в сряда (15 октомври) на работа или до близката бакалия за кофичка мляко.
По улиците на иначе спокойния град ранобудните бяха изненадани от маскирани от главата до петите полицаи, обикалящи наоколо мъже с тъмни костюми и спецавтомобили, най-впечатляващите от които бяха с надпис Жандармерия.
Държавата направи неуспешен опит да ни убеди, че се разпорежда и в Дупница, но в мрежата й се хванаха само дребни риби и 4 килограма листа марихуана, коментират дупничани след края на холивудския екшън, в който се оказаха неволните статисти.
Преди година Дупница беше обявената от бившия кмет на града Първан Дангов за първия частен град в България заради това, че всъщност го управляват двамата бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов.
То и сега си е така, но откакто братя Галеви командват, училищата и детските градини са ремонтирани, има градинки, пейки и детски площадки, а опасността да ти задигнат колата, даже и да си я оставил отключена, е равна на нула, коментират по-разговорливи дупничани.
Иначе данданията в града на барикадите започна малко след полунощ във вторник срещу сряда, с претърсване на офиси на финансово-счетоводни къщи. Паралелно операцията протичаше в Перник и София. Кой знае защо по същото време за акцията са били сигнализирани и местни репортери, които получили информацията, че ще бъде претърсено и имението на Галев и Христов в близкото село Ресилово. Официално
Акцията
на прокуратурата, Националното следствие, МВР, ДАНС, митниците и данъчните стартира в 7 часа сутринта в Дупница.
Там ченгета от жандармерията, заедно с прокурори от Софийската градска прокуратура и СОБТ окупираха портала, водещ до жилищата на двамата бизнесмени. Униформените и държавните обвинители обаче били посрещнати от широко отворени врати, запалени лампи във всички стаи, но… абсолютно празни къщи.
В късния следобед МВР официално съобщи на сайта си, че във връзка с масираната акция на прокуратурата, следствието, МВР, ДАНС, митниците и данъчните компетентен полицейски орган първо призовал Пламен Галев и Ангел Христов. След като потвърдили явяването си, двамата са напуснали домовете си и до момента са в неизвестност. В тяхно отсъствие на домашните им адреси са извършени действия по разследване. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата са обявени за общодържавно издирване, казаха още от вътрешното ведомство.
Кой е компетентният орган, който вместо да отиде на място и да хване за ушите двамата бизнесмени, първо им се обадил по телефона, от вътрешното ведомство така и не съобщиха официално. Ден по-късно самите издирвани издадоха, че вежливите ченгета, които първо им звънят, а чак след това разбиват входната врата, всъщност са от полицейската дирекция в Кюстендил.
Иначе останалите екипи униформени и прокурори провериха финансово-счетоводната фирма, собственост на общинската съветничка от местния парламент Дарина Василева, дъщеря на друг от съветниците Васил Василев, по-популярен с прякора си дон Клеменца.
Клеменца е известна фигура от близкото минало в града на барикадите. Той е бизнес съратник на Злати Златев-Златистия и Иво Карамански от първите години след демократичните промени.
Това, което мога да кажа, е, че фирмата няма дейност от няколко месеца, но управителката е тук и присъства на обиска. Представителите на НАП и Агенция Митници работят по документите, обясни пред офиса наблюдаващият прокурор Бисер Кирилов от Софийската градска прокуратура.
Иначе малка утеха в голямата дандания бе новината за четирите кила марихуана, открити в дома на друг известен дупничанин - Николай Клисарски - Коко. В къщата, намираща се на тиха уличка в началото на града, самият Клисарски обаче не бе открит, а маскираните като робокоп служители на Отряда за бързо реагиране на благоевградската полиция изкараха акъла на двете деца на наркобоса и съпругата му Милена. Малко по-късно самият Коко Клисарски бе задържан от ченгетата и след половин ден разкарване като мечка из Дупница е транспортиран в София.
Тараш по автокъщите
Повече работа сякаш свършиха митничарите, пратени да проверяват една по една колите в стотината автокъщи, разположени на територия от 4 кв. км на пътя от Дупница за София. Там групите описваха колите, изложени за продажба, сверявайки номерата на рамата и двигателя с тези в документите. Проверяващите сверяваха също и конските сили на возилата с документите, с които са вкарани в България.
Открихме някои нарушения, например че тази кола се продава с чуждестранна регистрационна табела, което е нарушение, обясниха проверяващи. Според тях другите нарушения са по-редки, а цялостната картина ще стане известна най-рано след месец. Дотогава данните от проверката трябва да се сумират, а след това да се извършат и сверки, с това което са декларирали собствениците на автокъщите, платените акцизи, откъде идват колите и още много неща, обясниха митничарите, включени в проверката.
В ранния следобед вчера собствениците на автокъщите официално отвориха врати и мераклиите да пазаруват започнаха да обикалят автомобилите.
Вътрешното ведомство обобщи официално и лаконично резултатите от спецакцията.
При полицейската проверка в Дупница, Перник и София е установено, че има адреси на офиси на търговски дружества, в които не се извършва дейност и които е възможно да служат за прикриването на финансови операции. Установени са и дружества, собственост на офшорни компании. Открити са и голям брой луксозни автомобили с неустановен произход, платени акциз и ДДС. В хода на операцията има задържани за притежание и съхранение на наркотични вещества.
Акцията прилича по-скоро на разчистване на сметките вътре в БСП и на разправа с ексвътрешния министър Румен Петков, обявиха от опозицията. Дали е така, бъдещето ще покаже, коментират хората в града на барикадите, който все още е първият частен град в България.

(каре)
Да призовеш човек по телефона е неестествено
Така наречените братя Галеви нашумяха покрай разкритията през пролетта на тази година, че са се срещали с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Тогава стана ясно, че срещата е уредена с посредничеството на агента на ДАНС Алексей Петров. Първоначално Петков твърдеше, че се среща с оперативно интересни лица, но отказваше да обяви техните имена.
Нямам навика да сядам на една маса със сульо и пульо, така Петков отговори на въпроса дали се е срещал с Пламен Галев и Ангел Христов. След разразилия се скандал министърът подаде оставка. Алексей Петров пък бе осветен от Петков като сътрудник на ДАНС и стана съветник на шефа на агенцията Петко Сертов. Бизнесмените пък твърдяха, че са предоставили важна информация на МВР, свързана с престъпния свят в страната.
Изчезването на двамата най-изявени представители на Консултативния съвет към кмета настоящият градоначалник на Дупница Атанас Янев коментира доста пестеливо. Откъде да знаем, че са били призовани - може ли да призовеш човек по телефона, или нещо такова, това звучи неестествено. Нямам представа къде се намират в момента бизнесмените, те често пътуват по работа, така че може да са на път, каза той.
По думите му братя Галеви нямали някакъв съществен бизнес в Дупница. Това, което знам, е, че разполагат с фирми, които правят ремонти по националните пътни мрежи. Така че ходят на търгове, печелят и изпълняват обществени поръчки. За какво говорим тогава - може ли да се скрие един път или нещо друго, за да има далавери, коментира Атанас Янев.
В Дупница Галеви нямали регистрирани фирми. Такива акции в България често се правят, след това нищо. Тренировки ли си правят, не знам, допълни дупнишкият кмет.

(каре)
В Перник също шум се вдига
Според добре информирани източници, около 10 часа сутринта в сряда (15 октомври) проверка е извършена в пернишкото Инфрастрой 2001 ООД, 51% от които са собственост на Латис ЕООД (според ДАКСИ). То пък е 100% притежание на Васил Божков. Другият собственик на проверяваното дружество Инфрастрой е на Сити Асет Мениджмънт ООД (49%). Там съдружници с равни дялове са местният бизнесмен Феодор Феодоров - Федката, Ангел Христов, Пламен Галев и енигматичният бизнесмен с неясно минало Христофорос Аманатидис от столицата.
Според градската мълва Феодоров е близък до депутат от Коалиция за България и бил един от спонсорите на БСП, въпреки че официално е член на Гражданско сдружение Съюз за Перник. В него влизат най-крупните бизнесмени от региона. Негов председател допреди местните избори бе скандалноизвестният собственик на Дюни Людмил Стойков, набъркан в аферата САПАРД.
Съюз за Перник има 11 свои представители в местния Общински съвет, които отстояват там дясна политика.
Инфрастрой 2001 ООД пък получава крупни поръчки от областната управа, свързани с пътни ремонти в целия регион, тъй като дружеството притежава машинен парк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във