Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКО ИМА МИША ДУПКА, ДАЙТЕ Я НАСАМ...

Преди много-много столетия древният мъдрец е казал: Мълчанието е злато! А преди стотина години българският народ е пречупил тази сентенция през собственото си светоусещане и е посъветвал бъдещите поколения: Голям залък лапни, голяма дума не казвай!
Явно обаче директорът на Национална служба Полиция - главен комисар Валентин Петров, не е чувал нито древната сентенция, нито побългарената й версия, защото в сряда (12 септември) той - само с десетина-петнайсет изречения - успя да хвърли в музиката всички участници в Петата международна конференция Сигурността като предизвикателство пред европейската перспектива на Югоизточна Европа.
Мафията е навряна в миша дупка, а престъпните групировки вече са по-малко от пръстите на едната ръка, заяви, без да му мигне окото, Валентин Петров от трибуната на високия форум. След което, още преди участниците в конференцията да са се съвзели от сензационната новина, допълни: След дълга и упорита работа МВР успя да се справи с престъпността и през последните две години тя е свалена до нивата преди 1990 година. Над 82% от умишлените убийства у нас са разкрити, а жертвите в България са много по-малко, в сравнение например с Германия, защото на 100 000 души се падат едва 1000-1550 престъпления и по 2. 2 убийства.
И накрая, сякаш за десерт, главен комисар Валентин Петров огласи пред медиите и новата тактика, с която МВР ще се бие срещу мафията: Полицията извършва периодични проверки на жилищата и автомобилите на контингента. Никой не очаква, че при тези операции членовете на престъпните групи ще бъдат вкарани в затвора за дълго време, но могат да бъдат намерени доказателства за по-леки престъпления...
Откъде главен комисар Валентин Петров успя да изкопае тези жизнерадостни факти не е тайна, тъй като от две и половина години насам шефовете в МВР работят само за една-единствена кауза: управляващата коалицията да ощастливи Брюксел с оптимистична информация, та България да се размине с правосъдната предпазна клауза и дългоочакваните 11.1 млрд. евро да пристигнат у нас до последния евроцент.
За най-голямо съжаление обаче в думите на главен комисар Валентин Петров няма и грам истина - организираната престъпност и мафията в България никога не са се чувствали по-добре. И за да не се чуе, че Параграф 22 тиражира само фантасмагории и клюки, ще подредим аргументите си като в задача по аритметика за втори и трети клас.
Първо: по обобщени данни на Националния статистически институт, на Националната следствена служба и на Министерството на правосъдието през 1989 г. в България са били регистрирани около 86 000 престъпления, от които 20 720 са били санкционирани с някакъв вид присъда. Докато според отчетите, публикувани в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР, през 2005 г. и 2006 г. са били регистрирани общо около 240 000 престъпления, от които не повече от 8-10% са били възмездени с някакви влезли в сила присъди.
Второ: дори и децата знаят, че в продължение на 13-14 години престъпните групировки с национален обхват винаги са били четири-пет на брой, независимо дали са трибуквени (като СИК и ВИС), или пък са носели дълги и завоалирани наименования.
Трето: според чл.93 от Наказателния кодекс, организирана престъпна група е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано, в страната или в чужбина, престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура.
Според МВР-статистиките, от 2002-ра насам вътрешното ведомство традиционно отчита по 150-200 разбити организирани престъпни групи годишно, като само през отчетния период - 2005-2006-а, под ударите на закона са попаднали общо... около 520 такива формирования.
С други думи, ако трябва да се вярва на г-н Петров, откакто тройната коалиция спечели парламентарните избори през 2005 г., в затвора и в съдебната зала са попаднали не по-малко от 1500 организирани престъпници. А това въобще не е вярно, защото откакто Румен Петков е шеф на МВР, а пък Валентин Петров е полицай № 1, крупните успехи в битката срещу мафиотските структури са само два: процесът срещу братята Маринови, известни като Маргините, и петимата им съучастници за поръчковите убийства на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, и арестуването на Митьо Очите и ортаците му (общо 12-има на брой) в началото на април тази година.
Всичко останало може да бъде вкарано в няколко много добре познати клишета:
- след едногодишна полицейска разработка бе разбита нарколаборатория, арестувани няма, работата продължава;
- след 6-месечно наблюдение бяха заловени трима търговци на незаконно оръжие, срещу които е образувано досъдебно производство;
- при перфектно организирана акция бе разбит канал за трафик на дрога, срещу шофьора на камиона е образувано дознание;
- след предварително планирана операция бе разбит канал за контрабанден внос на китайски стоки (или крадени автомобили от Западна Европа), по случая е образувано досъдебно производство и... тъй нататък.
И четвърто: абсолютна наивност е да се смята, че чрез периодични проверки на жилищата и автомобилите на контингента (явно мафиотския - бел. ред.) полицията до такава степен е стресирала босовете на организираната престъпност и техните покровители в официалната власт, че всички вкупом са се скрили в миша дупка.
Нищо подобно. Ако подчинените на Валентин Петров имаха навика да ходят по елитните ресторанти, чалга дискотеките и еротичните барове в София и страната по служба, той със сигурност щеше да знае, че... мафиотските босове, техните нежни половинки, подчинените им и приятелите им в структурите на държавната власт все така задружно... ядат, пият и се веселят за... здравето на тройната коалиция и нейните емисари в парламента, правителството и съдебната система.
Но понеже гореспоменатите блюстители на реда ходят по кръчмите само в качеството на случайни посетители или на специални гости, директорът на Национална служба Полиция сигурно хал хабер си няма какво се случва след заник слънце и как то влияе на борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
Всъщност истината за антимафиотските лакардии на главен комисар Валентин Петров е много простичка и тя му е продиктувана от най-високо място. В навечерието на местните избори Брюксел трябва да повярва, че с нашенската мафия всичко е окей, защото на 28 октомври българският народ ще избира кметовете и общинските съветници, които през следващите четири години ще се разпореждат поне с половината от заветните 11. 1 млрд. евро от кохезионния и Структурните фондове. С други думи, страховете на Европейския съюз, че предстоящия местен вот вече е купен от мафията и поне 200-300 милиона от парите му, предназначени за България, ще бъдат откраднати, просто трябва да бъдат приспани по всички възможни начини. Включително и с... откровени неистини.
Тези две-три изречения може и да звучат кощунствено, но който не вярва, нека... отвори ИНТЕРНЕТ страницата на вътрешното ведомство и да потърси там съобщението за отчета на Главна дирекция Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция (ГДППООРП), която през последната година и половина е най-важната структура в МВР. То е публикувано на 6 февруари 2007 г. и в него се казва буквално следното:
През 2006 г. в страната са регистрирани 121 712 престъпления. В рамките на Национална служба Полиция структурите на икономическа полиция в страната са регистрирали 17 597 престъпления, от които са останали за разследване 13 871. Разкритите престъпления са 10 872, като се наблюдава увеличение на установените от разкритите икономически престъпления щети, които доближават 1. 6 млрд. лева. (Срещу 1.4 млрд. лв. за 2005 година.)
Най-голям е относителния дял на разкритите престъпления против:
- държавните органи и обществените организации - 1241 (81. 57%);
- стопанството, финансовата, данъчната и осигурителна система - 4770 (70. 29%);
- интелектуалната собственост - 237 (69. 68%);
- документни престъпления - 5035 (68. 30%);
- компютърни престъпления - 18 (66. 67%);
- собствеността - 5954 (62. 06%;
- други видове престъпления - 368 (46. 76 на сто).
Как МВР - начело с Румен Петков, и полицията - начело с Валентин Петров, са натикали мафията в миша дупка, след като за 2005 г. и 2006 г. от държавата са откраднати общо 3 млрд. лв., един Господ знае. Макар че и това не е много сигурно.
По-важното в случая обаче е друго. Ако в думите на полицай № 1 пред участниците в Петата международна конференция Сигурността като предизвикателство пред европейската перспектива на Югоизточна Европа имаше и една капка истина, дали на 2 юни 2007 г. премиерът Сергей Станишев щеше да отвори приказка за създаването на Национална агенция за сигурност, а три и половина месеца по-късно съответният проектозакон вече е готов и внесен в Народното събрание за обсъждане и приемане?
Или пък главният прокурор Борис Велчев щеше да обяви на всеослушание в сряда (12 септември), че в структурите на държавното обвинение ще бъдат изградени нови 33 специализирани звена за борба с мафията и корупцията (подробности на стр. 2)?
Да не говорим за кредитните милионери, дедесарите, обвиняемите и подсъдимите (за организирана престъпна дейност, незаконна приватизация, злоупотреба със служебно положение и какво ли не още), чиито кандидатури не само са издигнати от знайни и незнайни политически и бизнес партии, коалиции и най-причудливи граждански сдружения и инициативни комитети, ами избирането им вече е повече от реално...

Facebook logo
Бъдете с нас и във