Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКО ИМАТ СИЛИ И ЖЕЛАНИЕ, КОАЛИЦИОННИТЕ ЛИДЕРИ ДА ВРАЗУМЯТ ДЕПУТАТИТЕ СИ

Вместо да се крият от хората и да ги заблуждават, че се виждат по веднъж на два-три месеца, лидерите на тройната коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, трябва да сторят нещо друго: всеки понеделник да привикват на килимчето хората си от 40-ото Народно събрание и от правителството, да им набиват обръчите и да им забраняват (срещу подпис) да правят глупости.
Основанията за тази препоръка са много, но две случки са на път да... надхвърлят всякакви граници на благоприличието.
Най-напред, на 20 октомври избухна скандал с прословутата поправка -Ванко 1 в Наказателния кодекс (НК), с която управляващите за дълго осигуриха спокойствие на сутеньорите и трафикантите на проститутки и евтина работна ръка. В хода на разправията стана известно, че зад скандалния ремонт на НК прозират сянката и челичният характер на червената юристка Татяна Дончева, но това по никакъв начин не наруши нейния душевен и партиен комфорт.
Нещо повече. За да отклони общественото внимание от себе си, в понеделник (30 октомври) Татяна Дончева подхвана нова атака на тема дознание срещу вътрешния министър Румен Петков и неговото лоби сред депутатите на БСП. Според нея предлаганите изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) преследват една-единствен цел: всеки полицай, въоръжен със заповед на министъра, да води дознание и да разследва.
Не е тайна, че професионалното ръководство на МВР неглижира тази дейност, умишлено подценява дознателите и смята, че те трябва да са подчинени на оперативните работници и на административните началници - заяви на всеослушание Татяна Дончева. - А още тоталитарната държава беше узряла разследването хем да е в МВР, хем да е достатъчно независимо от волята на административните и оперативните началници. За да има точен и верен поглед върху доказателствата и да има обективност при тяхното събиране, уточни още тя.
Наистина, политическото и професионалното ръководство на МВР имат не малко трески за дялане, както се казва по друг повод. В случая обаче става дума за нещо абсурдно. Шефът на МВР може да назначи и 10 000 дознатели, но няма откъде да ги вземе, защото кандидат-дознателите се броят на пръсти. А управляващото мнозинство с лекота може да редактира Закона за МВР и да запише, че дознател се става както с диплома за висше юридическо образование, така и със стаж в системата на МВР над пет години. По всичко личи обаче, че нито Татяна Дончева ще отстъпи, нито нейният началник по партийна линия - вътрешният министър и заместник-председател на БСП Румен Петков, ще се съгласи със сегашното положение.
Другата случка е от по-интимен характер, защото през седмицата Параграф 22 по една случайност разбра, че управляващите най-редовно крият от обществото не само истинското съдържание на докладите на Европейската комисия, но и препоръките, които лично им се дават в Брюксел.
В конкретния случай става дума за редовния доклад на ЕК за 2002 г., в който пише следното: Висшият съдебен съвет представлява съдиите, прокурорите и следователите, но кой представлява самия ВСС? Възможно ли е да съществува колективен орган, предвиден в Конституцията на Република България, без този орган да има председател, който да го представлява в държавата? Защо на този въпрос отново не се дава отговор? Както сме отбелязвали и в предишни доклади, крайно необходимо е ВСС да има свой председател, който да бъде видимият ръководител на институцията пред всички граждани и държавни власти и да представя годишен доклад пред Народното събрание от името на цялата съдебна система.
И още: Годишният доклад, който се представя на Народното събрание от председателя на ВСС, трябва да се разглежда не само като инструмент във връзките („взаимен контрол на властите) между основните институции на Република България, но и като механизъм за демократична отчетност на Висшия съдебен съвет и съдебната власт като цяло.
Та, понеже никой не е чувал досега за подобни препоръки на Европейската комисия, най-добре е партийните водачи Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган наистина да започнат редовно да търсят от депутатите и министрите си отговорите на два (поне) въпроса: Защо четат докладите на ЕК като дявола евангелието? и Защо ремонтират нормативната уредба не както трябва, а както си искат?
Стига, разбира се, тримата големи също да не са в играта, което - за съжаление - е доста, доста вероятно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във