Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКО САМО ТЕЗИ СА УШИТЕ... С МЕД ДА СИ ГИ НАМАЖЕМ

Комисията по досиетата отново предизвика нездрави вълнения сред слугите на Темида. След като преди две-три седмици извади досиетата на трима бивши конституционни съдии, в четвъртък (5 юли) на бял свят се появиха картончетата и на 15-има сегашни и бивши членове на Висшия съдебен съвет. Десет от тях са били щатни служители в Главно следствено управление на МВР (днес Национална следствена служба), а тясната им специалност е била да водят дела по държавна сигурност. Останалите петима от списъка са прокурори и съдии, които са оказвали безценна помощ на ДС като агенти и явочници (т.е. хора, които предоставят жилищата и кабинетите си за срещи на оперативни работници с нещатни сътрудници и доносници).
От сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) в листата на позора са включени трима души: доскорошният директор на националното следствие Ангел Александров, неговият заместник Свилен Турмаков и директорът на Ловешката окръжна следствена служба Атанас Нешков. Член на ВСС беше и друга персона от списъка - тогавашният заместник-шеф на следствието Румен Андреев. През есента на 2005 г. обаче Румен Петков покани Андреев да стане заместник-министър на вътрешните работи, той не можа да откаже и напусна съдебната система.
Следващата по масовост категория в списъка са съдиите: Борислав Ангелов, Димитър Гочев, Мелкон Мелконян и Здравко Трифонов. Първите двама отдавна са напуснали съдебната система, а другите двама продължават да раздават правосъдие. До 2004 г. Мелкон Мелконян бе председател на Бургаския апелативен съд, а след това остана там на работа като редови съдия (от 1992 до 1997 г. той бе заместник-председател на Върховния касационен съд). Същото е положението и на Здравко Трифонов, който до 2004-а бе ръководител на Великотърновския апелативен съд след преназначаването на административните ръководители в съдебната система продължи да правораздава като редови съдия.
Единственият представител на държавното обвинение в списъка е Асен Арсов, прокурор във Върховната касационна прокуратура. Той е член на ВСС от парламентарната квота, но само за кратко: от 12 февруари 1997 г. до 16 декември 1998 г., защото управляващото мнозинство на СДС в 37-ото Народно събрание разтури ВСС, за да назначи Никола Филчев за главен прокурор.
След като Борис Велчев встъпи в длъжност (на 22 февруари 2006 г.), той преструктурира временно Върховната касационна прокуратура и направи Асен Арсов шеф на отдел Досъдебно производство. А през януари 2007 г. главният прокурор преназначи Арсов на нова длъжност: ръководител на отдел Информация, анализ и методическо ръководство.
Според предварителните намерения на Комисията по досиетата в най-скоро време трябва да бъдат огласени (ако все още нещо е останало за тях в бездънните архиви на МВР) досиетата на депутатите, на президентите и вицепрезидентите на България. А после - явно като му дойде времето около местните избори наесен, широката общественост трябва да научи имената на агентите и доносниците на ДС, които днес се подвизават като журналисти и собственици на медии.

СПИСЪКЪТ
1.) Асен Арсов - Второ главно управление на ДС, псевдоним Тасев;
2.) Борислав Ангелов - Трето главно управление на ДС (военно контраразузнаване), съдържател на явочна квартира, псевдоним Бор;
3). Димитър Гочев - Софийско градско управление-ДС, псевдоним Ивайло;
4). Здравко Трифонов - Окръжно управление на МВР-ДС - Велико Търново - псевдоним Максим;
5). Мелкон Мелконян - Окръжно управление на МВР-ДС - Бургас - псевдоним Богомил;
6). Александър Новков - Главно следствено управление (ГСУ) на МВР - щатен служител;
7). Ангел Александров - Софийско градско управление на МВР, отдел Следствен - щатен служител;
8). Атанас Нешков - Окръжно управление на МВР-Ловеч, отдел Следствен; ГСУ-МВР - щатен служител;
9). Деньо Проданов Колев - Окръжно управление на МВР-Габрово; ГСУ-МВР - щатен служител;
10). Коста Богацевски - СГУ-МВР; ГСУ- МВР - щатен служител;
11). Любомир Сахатчиев - Окръжно управление на МВР-Плевен, Следствено управление - Плевен; ГСУ-МВР - щатен служител;
12). Павел Димитров - Окръжно управление на МВР-Варна - щатен служител;
13). Петър Василев - Окръжно управление на МВР-Смолян, Отдел Следствен; ГСУ-МВР - щатен служител;
14). Румен Андреев - ГСУ-МВР - щатен служител;
15). Свилен Турмаков - СГУ-МВР, отдел Следствен; Дирекция Народна милиция - Управление Следствено; ГСУ-МВР - щатен служител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във