Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКО ТОВА ДОЖИВЕЕМ - В ЕВРОПА СМЕ!

- Около 700 съдии и прокурори ще напуснат съдебната система на Гърция, обяви на 3 януари (вторник) гръцкият вестник Вима. По предварителни прогнози през 2006 г. 20% от гръцките магистрати ще трябва да съблекат тогите си и да потърсят други начини за препитание заради напреднала възраст или... заради отказ да декларират произхода на доходите си.
В публикацията на в. Вима се казва още, че гръцкият министър на правосъдието Анастасис Папалигурас е силно обезпокоен от ситуацията и предполага, че тя може да застраши законодателните мерки за подобряване качеството на правораздаването в страната. Според гръцките колеги сред отиващите си магистрати е и прокурорът на Върховния касационен съд Димитрис Линос.

- Един от най-продуктивните лобисти в САЩ през последните 10-15 години - Джак Абрамоф, се призна за виновен в измама и данъчни престъпления и се съгласи да сътрудничи на правосъдието в голямо разследване за корупция в американския Конгрес, гръмнаха световните информационни агенции в сряда (4 януари). Според публикации в американския печат Абрамоф е бил заплашен от 30-годишна присъда, но след споразумението му с щатските прокурори щял да лежи само 11 години и да възстанови на държавата 25 млн. щ. долара.
Джак Абрамоф е сред най-щедрите дарители на предизборните кампании на президента Джордж Буш и е пръв приятел на бившия лидер на републиканците в Камарата на представителите - Том Дилейни. Според световните информационни агенции в полезрението на щатската Темида са попаднали двайсетина конгресмени, част от които били толкова притеснени, че... започнали да внасят във федералната хазна сумите, които са получили като дарения от Джак Абрамоф.

- Австрийският милиардер Мартин Шлаф, който преди три-четири години за малко бе собственик на Мобилтел, през 1999 г. е налял тайно в предизборната кампания на израелския премиер Ариел Шарон 3 млн. щ. долара, разпространи в сряда (4 януари) Агенция Франс прес. Говорител на израелската полиция е потвърдил новината на световната медия и е уточнил, че доказателствата за подкупа са били открити при обиск в израелската къща на Шлаф. Информация, свалена от личния компютър на Мартин Шлаф, потвърждава, че сума от 3 млн. долара е преведена по сметка на семейство Шарон, заявил още полицейският говорител пред репортер на АФП.
Пак по данни на световната информационна агенция през ноември 2005 г. синът на Ариел Шарон - Омри, се е признал за виновен по обвинение за лъжесвидетелстване и за използване на фалшификати за финансиране на предизборната кампания на баща му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във