Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АКТИВНО

Откакто прочетох, че Агенцията по приходите си направила собствен електронен регистър на заемите между физически лица в България, сън не ме хваща. В НАП изчислили, че от 2001 до 2006 г. всеки икономически активен гражданин е получил над 300 000 лв. небанков заем. Мургина толкова се впечатлила, че поиска всеки такъв заем над 5000 лева вече да се вписва в декларацията за доходи. За да се облага.
Практиката сочи, че пари назаем се искат от песимисти. Които не очакват да им ги върнете. Доколкото разбирам от Български християнски портал, и истинските християни са същите. Неслучайно във форума там имаше дискусия по следния въпрос: Ако не ви върнат парите, искате ли си ги обратно, или им ги опрощавате?
Според данните на НАП 99% от тези заеми не се връщат, преди да се вземе нов заем. Явно песимисти и истински християни у нас с лопата да ги ринеш. За радост на Мургина и държавата.
Въпросът е кой съм аз, какъв съм? Икономически активен гражданин, песимист, християнин?
Погледнах се в огледалото. Да видя на какъв приличам. Да си призная, нищо не ми подсказа, че съм такъв или онакъв.
Бръкнах си в джоба. И там нищо. Портфейлът ми беше съвсем нискорисков - наплюнчено билетче за трамвая, 20 лева и бележка за парното.
Не може така, трябва инициативност. Взех назаем 200 лева от един колега. Със 150 си платих сметката, 50 оставих за всеки случай. После взех от друг още 250 лева заем. Върнах на първия неговото, останаха ми 100 лева. Утре ще взема 300 от Огнян. Ако е рекъл господ, за пет години ще докарам до 300 бона кредити. Ставам един икономически активен гражданин. В оптимистична държава, населена с християни и песимисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във