Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Активно кадруване на ВСС преди отпуската

Магистратите от Районния съд в Дупница, които попаднаха на мушката на Висшия съдебен съвет, няма да бъдат наказвани, стана ясно в средата на тази седмица. Добрата вест за съдиите съобщи шефката на районното съдилище Ели Скоклева малко преди да излезе в лятна отпуска до началото на септември.
Предложението тукашните магистрати да бъдат наказани направи шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова. След масирана проверка в районния съд Инспекторатът на ВСС внесе предложение да бъдат наказани 12 съдии заедно с неговата председателка за допуснати нарушения в 87 дела по Указа за борба с дребното хулиганство.
Проверката установила, че по 42 от тях не е имало публични заседания и не са изготвени протоколи, на нарушителите не са им разяснявани правата, не са отразени обясненията им, както и доказателствените им искания. Инспекторите предложиха наказанието да е намаляване на трудовото възнаграждение с 25% за срок от две години.
Тази седмица осем от всички 12 преписки на ВСС по дисциплинарните производства срещу дупнишките съдии са върнати на Районен съд - Дупница, с указание за налагане на санкция забележка по преценка на съдия Скоклева. Тя обаче е категорична, че нито един от съдиите не е допуснал нарушение. Няма случай, в който съдът да не е разгледал незабавно или в срок от 24 часа образуваните преписки, заяви съдия Скоклева.
Хората от инспектората решиха, че като не сме съставили протокол от разглеждането на преписката, делата не са били разгледани в открити заседания, каза още председателката на районния съд. Според нея практиката за гледане на такива дела в събота и в неделя е била такава: дежурният съдия отива в полицията, изслушва нарушителя и свидетеля и незабавно постановява решението. Сега процедурата вече е променена с оглед дадените указания. Делата се гледат в сградата на съда и се съставя протокол, където са отразени действията на съда, съобразени с разпоредбите на Указа за борба с дребното хулиганство, а не по НПК, съобщи съдия Скоклева.
Освен с магистратите от Дупница тази седмица т.нар. правителство на съдебната власт се занима и с кадрови въпроси. На заседанието си в сряда (15 юли) ВСС освободи временно от магистратските им постове Делян Пеевски и Анастас Анастасов.
Кариерата на Пеевски във властта тръгна от младежкото НДСВ. Той е истински рекордьор, тъй като на 23-годишна възраст вече беше следовател в Националната следствена служба. Пеевски я напусна, когато бе назначен за заместник-министър във ведомството, оглавявано от Емел Етем. Името на Пеевски нашумя в т.нар. скандал Р.Овч., в резултат на който преди две години подадоха оставка шефа на НСлС Ангел Александров и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Бившият младежки лидер на НДСВ и настоящ ДПС-депутат бе обвинен от бившия шеф на Булгартабак Христо Лачев, че му е оказвал натиск да се отчита с големи суми за ДПС и е изпълнявал кадрови поръчки на партията в тютюневия холдинг. Обвиненията на Лачев не бяха доказани, но Пеевски бе отстранен от Министерството на извънредните ситуации и се върна на работа в следствието. Премиерът Сергей Станишев обаче го възстанови като заместник-министър и Пеевски отново напусна НСлС.
Играта иди-дойди продължи и след това. На 7 юли Пеевски бе освободен от министерството и пак подаде молба да се върне в следствието. След решението на ВСС в сряда обаче той наново бе изваден от състава на НСлС, тъй като междувременно положи клетва като депутат от ДПС.
Другият временно освободен от магистратски пост бе Анастас Анастасов, който пък беше председател на Районния съд в Ямбол, а сега ще е депутат от ГЕРБ. До освобождаването му се стигна, тъй като в понеделник (14 юли) и той положи клетва като депутат в новото 41 НС. Местата на Пеевски и Анастасов им в съдебната власт обаче ще се пазят и те ще могат да се върнат на тях след края на работата на този парламент.
ВСС възстанови и досегашния заместник-министър Соня Янкулова, която миналата седмица подаде оставка от поста си в МВР като съдия във Върховния административен съд.
Иначе и в последната седмица преди лятната ваканция ВСС продължи с изборите на административни ръководители в съдебната система. Бяха определени административните ръководители на окръжните съдилища в Сливен, Стара Загора и на Окръжна прокуратура - Благоевград. Председател на Окръжен съд - Сливен, стана Къню Жеков, който досега е бил заместник-председател на съда. Досегашният председател на Окръжен съд - Стара Загора, Тоньо Тонев получи подкрепата на членовете на Висшия съдебен съвет за втори мандат. С тайно гласуване бе определено пък Елка Атанасова да е административен ръководител на Окръжната прокуратура в Благоевград.
Нов е и шефът на Окръжен съд - Видин. Това е Васил Василев, който бе избран след третото гласуване на заседанието на Висшия съдебен съвет с 15 гласа за.

Facebook logo
Бъдете с нас и във