Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Аларма продължава да пищи в случая Мирослава

Все по-ясно се очертават противоречията в разкритията около на убийството на Мирослава Николова и самоубийството на свидетеля Стойчо Стоев-Чочо от Перник, до които достига алтернативната парламентарна комисия за проверка на случая. В сряда (14 март) Елеонора, сестрата на убитата Мирослава, хвърли в смут комисията, доминирана от мнозинството на ГЕРБ. Тя беше искрено изненадана от твърдението на приятеля й Борислав Чолев, че бил готов да плати целия откуп, поискан за сестра й.


Не зная как да тълкувам изказването на приятеля ми Борислав, че е бил готов да плати целия откуп за Мирослава. Когато говорихме с него, той каза, че най-вероятно няма да плати исканите пари, защото ако го направи, във всеки един момент могат да решат да го изнудват за още, отвличайки негови близки, каза в телевизионно интервю Елеонора Николова.


Според Елеонора похитителите са водили преговори единствено с нея, като в първите два дни след отвличането поискали 250 000 евро откуп. Тя разкри, че в края на декември 2011 г. те изпратили писмо и в дома на приятеля й Борислав, в което ставало дума за пари. Елеонора обаче разбрала за писмото едва след като тялото на сестра й било открито. Тогава полицията ме попита за него, заяви Елеонора. Не знам дали в него въобще е споменато името на Мирослава, обясни тя.


Елеонора продължава да твърди, че в убийството има и други замесени. Не мисля, че сестра ми е била отвлечена заради откупа. Целта е била убийство. Защо - не зная, категорична е Елеонора. Според нея Стойчо Стоев-Чочо е бил много интелигентен и му е било пределно ясно, че като назове сумата на откупа, Елеонора ще иска доказателства, че сестра й е жива. Освен това заради познанството му с Мирослава той е знаел, че ще бъде лесно разпознат от нея. Искам реалната истина, а не някакви частички и сглобен пъзел, заяви Елеонора по повод на разследването.


Пъзелът обаче продължава да се реди от незнаен засега почитател на шарадите. Както е известно шарадата е салонна игра, в която чрез познаване на определена дума или съчетание от думи се разнищва някаква загадка. Комисията, ръководена от Красимир Ципов от ГЕРБ, до този момент активно се включва в салонната игра, въвеждайки всички останали в истинска главоблъсканица. Ден преди признанието на Елеонора Николова проверяващите на Ципов привикаха на среща Борислав Чолев. Именно в този разговор стана ясно, а и обществеността научи, че Чолев е бил готов да плати парите за откуп на отвлечената Мирослава. Според членове на комисията Ципов Борислав обяснил, че когато похитителите поискали парите, двамата с Елеонора не били вече гаджета. Освен това той казал, че се познава с похитителите Стойчо Стоев-Чочо и Марио Любенов-Заека от десет години и дори ходели на лов заедно. Чолев обяснил, че по време на издирването на изчезналата Мирослава се чувал по телефона с Чочо и Заека, но си говорили общи приказки.


Обясненията му пред комисията Ципов пораждат няколко важни въпроса. Първият е възможно ли е похитителите, които иначе явно са били много близки с Борислав, да не са знаели, че двамата с Елеонора не са вече гаджета? Всички разследващи твърдят, че идеята на Чочо и Заека е била да се докопат до парите от наследството на Борислав чрез Мирослава и сестра й Елеонора. Тоест да го изръсят покрай сърдечната му връзка. А сега излиза, че Чочо и Заека изобщо не са се интересували от личния живот на колегата си по лов при подготовката на тайния си план!? Ако това не е било така, на дневен ред иде вторият въпрос: кой от двойката Борислав- Елеонора лъже за парите и защо?


И докато си блъскаме главите над тези въпроси като пернишки Голф у мантинела, получаваме друго поредно доказателство за мъжката ловджийска дружба на Чолев и Чочо. Ето така, докато обяснявал за общите приказки, които си разменял по телефона с Чочо и Заека, Борислав изведнъж се сетил, че в апартамента на Стоев имало и втора аларма, която се била включила при влизане на полицията. Любопитно е обаче, след като е така добре запознат с дома на колегата си авджия, защо Борислав не разкаже как Чочо е изключвал алармата, когато са се отбивали в апартамента му след лов? Дали и тогава се е налагало Стоев да се катери по столове, за да реже с нож кабела на алармата, както се твърди в официалната информация по разследването?


В понеделник (12 март) съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който е член на алтернативната комисия, съобщи, че има многобройни несъответствия между това, което разследващите твърдят по случая, и това, което колегите му са установили. Например алармата. Алибито за влизането в апартамента е алармата. А всъщност аларма няма как да е имало, заяви Костов след срещата на комисията с премиера Бойко Борисов. Има твърдения, че СОТ-ът на Стоев не е работел близо от година.


Несъответствията стават повече от очевидни, ако припомним и думите на наблюдаващия пернишки прокурор по случая Пламен Найденов . Напук на твърденията на МВР, че двама полицаи са оправяли осветлението, а трети е прерязвал жицата на алармата, Найденов обяви, че Стоев сам е понечил да изключи алармата, прерязвайки кабела й, а двама полицаи му подали стол. Според Найденов в апартамента е имало локален СОТ.


Каква сигнална техника в крайна сметка е имало в апартамента на Чочо ще стане ясно след разпоредената от прокуратурата експертиза на инсталациите там. Комисията Костов очаква и отговор на въпроса дали Стойчо Стоев е бил сътрудник на полицията. Обещание за съдействие проверяващите са получили от премиера по време на срещата им в понеделник. Бившият главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов се е съгласил с тях, че в случая има много закононарушения. Остава да видим дали те ще бъдат публично разкрити и оповестени, или ще продължим да си блъскаме главите над поредната шарада...

Facebook logo
Бъдете с нас и във