Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ало, Буда? В Дон съм

Как ли са реагирали българите на новината, че на спешния телефон 112 срещу премиера Бойко Борисов е била отправена закана за убийство? Някои може би са ахнали, ужасени от дързостта на извършителя. Други са открили връзка с гадната компроматна война, водена срещу министър-председателя в навечерието на изборите. А трети са погледнали отегчено и са се попитали какво пък толкова е станало... Всъщност какво е станало? От един и същи телефон 61-годишният столичанин Й.Б. три пъти набрал номера на спешния телефон, за да изкрещи в слушалката, че му е писнало от некадърното управление на държавата. В добавка рекъл, че за това Борисов трябва да бъде убит. Антимафиотите спретнали светкавично разследване, след което криминално проявения Й.Б. е затворен за 24 часа в ареста.


Заканата му е изяла главата. Тези, дето се обаждат на спешния телефон, за да протестират срещу управлението на България, със сигурност са стотици. Говорим само за тези, които търсят отдушник по телефона, останалите може би са още повече. Ако възрастният столичанин не беше вкарал в оплакването си репликата със заканата, протестът му нямаше да бъде регистриран. И никой нямаше да разбере, че у нас има хора, за които посягането към въпросния телефон е последна стъпка на отчаянието.


В МВР обаче, изглежда, са помислили, че с публикуването на информацията за разкриването на извършителя Й.Б. са свършили няколко добри дела. Първото е, че правят обществено достояние всекидневната тежка работа на служителите на министър Цветан Цветанов. А второто - за да си извадят поука на онези бъдещи последователи на Й.Б., които дръзнат да ползват тел. 112 не по предназначение. Третият ефект от информацията е уплътняване на романтично-героичната представа за премиера като ръководител, останал неразбран въпреки изградените километри магистрали и милионите евро, стигнали до нас от Европа благодарение на него. Дали пък след като се върне от Брюксел, където замина за обсъждането на финансовата рамка на ЕС 2014-2020 г., премиерът Бойко Борисов няма да се срещне с Й.Б. и да се сдобрят пред разплаканите камери?


Всичко това се развива на фона на секретните документи от ЦСБОП за ДОН Буда, които партньорът на Wikileaks - Balkanleaks продължава да оповестява. В сряда срещу четвъртък бяха разпространени нови документи от папката с наименование Буда, с какъвто псевдоним премиерът литна към Брюксел. Става дума за подробен план от Делото за оперативно наблюдение (ДОН), отнасящ се до самото наблюдение. Справката с гриф Строго секретно, с дата 18 февруари 1997 г., срива досегашните обяснения на премиера - че е бил оперативно интересен на службите заради близостта си с Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, а също така и заради опита за покушение срещу приятелката му Цветелина Бориславова.


Описани са подборни оперативни прийоми (наблюдение, подслушване, психологически профил, проучване на близки връзки, внедряване на агентурен апарат, използване на информатори). Те целят да разкрият приоритетната престъпна ориентация на Бойко Борисов, съпричастността му към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят, изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви. Указано е, че при при наличие на данни за престъпни действия обектът трябва да бъде реализиран.


Планът допуска и вариант, при който при наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за С.С. Тоест, ако Буда направи завой за излизане от престъпната дейност, да бъде вербуван за секретен сътрудник.


След появата на новия документ, в четвъртък (7 февруари), вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветановсе оплете като пате в кълчища в коментара си за случилото се. Не мога да коментирам нещо, което не съм го видял. Разбира се, че това, което колегите ще направят, е да видят действително дали подобен материал, видно е, че той е архивен... дали съществува. Защото, пак повтарям, оттук нататък ние ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин, може би, не кореспондират с действителността. Няма, може би, такива материали, които да се намират в МВР, но съвсем нормално е, и съвсем разбираемо, че те могат да бъдат фалшифицирани, могат да бъдат пускани в публичното пространство чрез определени методи, заяви Цветанов.


Явно е дошло време компетентните органи да се произнесат по въпроса архивни или подправени са появилите се документи от ДОН на обекта Бойко Борисов. Ако това не се случи, трябва досущ като Буда да обърнем поглед навътре в себе си, и изричайки Оммм,да потърсим светлината там. Защото другаде я няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във