Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Алпинистка банда получи 32 години затвор

От седем до девет години лишаване от свобода постанови в началото на седмицата Пловдивският окръжен съд за четирима крадци, задигнали 109 000 лв. и 1 700 евро от склад за алуминиева дограма. Извършителите бяха заловени десет дни след дръзкия обир в началото на август и седем месеца по-късно вече са с присъди. Делото обаче се гледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие, защото членовете на бандата изцяло признаха вината си и се промушиха под предвидения в закона минимален размер.
Самата кражба - достойно копие на екшъна Мисията невъзможна, но без участието на Том Круз, се разиграла в едно от халетата на фирма за алуминиева дограма в Пловдив на 3 срещу 4 август 2008 г., разказват полицаи от Шесто РПУ участвали в разкриването на престъплението. Ловките обирджии, притежаващи изумителни акробатични способности, успели да проникнат в помещението на склада през стъкления покрив и да задигнат оборота, събиран няколко дни. Тартор на групата е Петър Шарков от Варна, който е бил обявен за национално издирване, тъй като за него има издадена европейска заповед за арест. В досиетата на двама от съучастниците му фигурират присъди за кражби и за противозаконно отнемане на автомобили. Само четвъртият е с чисто съдебно минало.
Според криминалистите крадците се проявили като истински алпинисти, след като успели да се изкатерят до покрива на металното хале, да свалят едно от стъклата и после да се спуснат по въжета от 8 м височина. Ударът е извършен при перфектна организация. Металният сейф обаче им се опънал и след като не успели да го разрежат с електрожен, прибегнали до класическия метод и го разбили с щанга. Вътре имало 109 хил. лв. и 1 730 евро.
След като взели парите, бандитите, изглежда, са се уплашили от нещо и са се разбързали, защото забравили половината си помощен инвентар - щангата, с която разбили касата, електрожена, клещи, раница. Още при първоначалния оглед полицаите разбрали, че в обира е замесен вътрешен човек, който е имал информация за фирмата. По време на разследването криминалистите стигнали до 22-годишния Димитър Журков. Той бил уволнен предишната Коледа, след като работил само три месеца в склада и имал известни наблюдения кога се отчитат парите и къде е сейфът.
Димитър разказал за касата на баща си Ангел Нейчев, който пък се свързал с Пламен Шарков и с Румен Димитров. След обира четиримата си разделили плячката, а Шарков си заминал за Варна, където след няколко дни го застигнала дългата ръка на закона. Осемдесет хиляди лева от откраднатите пари са намерени при претърсването на жилищата на бандитите. Само Шарков не е върнал своя дял.
През последните години в Пловдив са извършвани няколко обира на каси, но за пръв път се разкрива престъпление от такъв мащаб. Собственикът на фирмата още не може да повярва, че крадците не само са заловени, но и вече са с присъди, а част от парите са намерени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във