Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Американско правосъдие за българка

Уверение, че българката Гергана Червенкова не е заплашена от смъртно наказание, ако бъде екстрадирана в САЩ - това е едно от условията, с които Софийският апелативен съд (САС) отложи в четвъртък (23 май) произнасянето си по искането за предаването на счетоводителката на американското правосъдие. То е отправено във връзка с продължило повече от две години разследване от страна на прословутата служба за борба с наркотиците ДЕА. Апелативният състав реши да бъдат изискани няколко документа от Щатите, сред които и уверение, че обвинителният акт е подписан от окръжен прокурор от Южен Ню Йорк, както и превод на единадесетата поправка от американската конституция. Ако проблем с изисканите от българска страна документи няма, САС ще се произнесе за екстрадицията на българката на 21 юни.


Акцията на наша територия е на практика един от най-сериозните удари, осъществен от МВР в партньорство с чужди служби. На практика разследването е американско, а на ГДБОП е възложен арестът на българите. Той е извършен и филмиран в края на ноември миналата година, след което беше съобщено, че антимафиоти са неутрализирали престъпна група за пране на пари, организирана от Г.Ч.. По това време бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и отстраненият шеф на ГДБОП Станимир Флоров бяха на продължително посещение в САЩ, а два дни преди ареста се срещнали с директора на Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) на САЩ Мишел Лионхарт. След завръщането си Цветанов посочи Червенкова като основния организатор в България на схемата за пране на пари и търговия с незаконни лекарства в Щатите. За двамата й помагачи у нас се разбра, че са 36-годишен бургазлия и 63-годишен хасковлия.


Обвиненията срещу завършилата счетоводство Червенкова са шест, но в две основни направления - разпространение на наркотици по интернет и пране на пари. Властите в САЩ започнали разследване в началото на 2010 г. срещу мрежа от интернет аптеки, разпространяващи контролирани от властите лекарства. Проблемът е в продажбата на продукти с болкоуспокояващата съставка буталбитал, която се използва при производството на парацетамол, както и за лекарствата Fioricet, Soma и Ultram. Те не са забранени за употреба, но се изисква да са предписани от лекар с рецепта, и то след задължително лично посещение на пациента при него. Интернет търговията с тези медикаменти заобикаля тази процедура. Това улеснява пациентите, но пък създава предпоставки за безконтролното използване на медикаментите вместо дрога.


Лекарският контрол е бил на практика нулев. Клиентите си избирали лекарства в сайта и вместо да отидат на преглед, попълвали по електронен път въпросник дали имат съответното заболяване с отговори да или не. Дори и тези отговори обаче често били попълнени предварително и така се улеснявало получаването на рецептата. Електронната заявка отивала при лекарите, които на свой ред издавали електронна рецепта. Тя била изпращана на операторите на сайтовете, а те изпращали поръчката и рецептата до аптеките, след което чрез куриерски служби като Федерал Експрес или Американската колетна служба поръчаното стигало до клиента. Според следователите през разследвания период мениджърите на сайтовете са превели към собственика на аптеките Питър Рицио 13 млн. долара, а лекарите са се облажили със суми между 100 хил. до 400 хил. долара.


В продължение на две години ДЕА изяснява схемата, ползвайки агенти под прикритие. Те си поръчали общо 543 таблетки буталбитал, 90 таблетки Carisoprodol и 90 таблетки Soma. Агентът на два пъти си поръчал по 120 таблетки в сайта на Червенкова и те му били доставени. През ноември прокуратурата в Ню Джърси повдига обвинения срещу десет души, сред които е и тя. Другите са Питър Рицио, собственик на аптеки в Ню Джърси и Пенсилвания, главният фармацевт Лена Лашер, лекарите Джон Бърлинг, Роберт Имбернино и Едмонд Камплан. Ролята на българката е като тази на Тимоти Кеар, Кристофър Райли, Адам Рисолиа и Пол Гризкиевич - те поддържали сайтовете, през които лекарствата били продавани. Деветимата съучастници на американска територия са арестувани, а за Червенкова е издадена заповед за арест и тя е обявена за издирване чрез Интерпол. На американците са наложени парични гаранции в размер на по 500 хил. долара, а гаранцията на българката може да е и един милион долара, понеже е чужденка.


Българската страна в лицето на спецпрокуратурата също започва разследване, но със странната (иначе нормална за родното правораздаване)формулировка срещу неизвестни лица, които по поръчка на неизвестна организирана престъпна група са извършили финансови операции. В края на март Софийският градски съд (СГС)отказва да гледа искането за екстрадиция от американска страна с аргумента, че липсва молба за екстрадиция съгласно българското законодателство, която да е написана от Департамента на правосъдието. Има обаче молба за арест, клетвени декларации от американските разследващи, че Червенкова е извършила въпросните престъпления, както и нота от американското посолство. Столичната прокуратура протестира отказа на СГС пред апелативната инстанция, която го отменя и му връща делото. За разлика от него, Софийският апелативен съд(САС) лови вяра на клетвените декларации на американците, след което друг състав на СГС разрешава екстрадицията с оглед указанията на апелативния състав. Той отрича формалния подход на долната инстанция с довода, че при екстрадиционното производство съдът на замолената държава не може да коментира дали обвинението на молещата страна е основателно и доказано.


nbsp;


nbsp;


Защитата на Гергана Червенкова направи всичко възможно в излагането на юридически аргументи, за да я спаси от американски съд. Според адвоката й в българския Наказателен кодекс няма разпоредби, позволяващи търсене на наказателна отговорност за престъпленията, описани в американския обвинителен акт, когато са извършени извън територията на България. Недопустима била екстрадицията само въз основа на клетви. Червенкова не се познавала с арестуваните американци и не е посещавала САЩ от 20 години. Тя не била мениджър на сайта, тъй като не е управлявала и контролирала банковите сметки на притежаващата го фирма, и не е нареждала плащания. В обвинителния акт на щатската прокуратура имало противоречие - в първата му част е посочено, че българката ще отговаря за пране на пари на международно ниво, а във втората - че ще й бъде търсена отговорност за заговор и пране на пари на местно ниво. Придвижването на процедурата за ареста на Червенкова у нас станало за броени часове, което пораждало съмнения доколко коректни са били в нея българските власти. Защитата настоява и България да използва възможността да поиска от САЩ допълнителна информация, на което има право по междудържавния договор, ако счита, че предоставената от американците информация е недостатъчна. Това би трябвало да направи правосъдното ни министерство, но по времето на Диана Ковачева то е отказало да го стори.nbsp;
Сайтът, от който Червенкова продавала медикаментите, е http://www.euromedonline.com. Според регистъра http://www.whois.com този сайт е собственост на английската фирма Юромедонлайн. Регистриран е през 2006 г., а като лице за контакти и негов администратор е посочен исландецът Кристиян Сверисон, бивш управляващ директор на Балканфарма. Той е управител и на регистрираното през същата година в България търговско представителство БГ Глобал Сървисиз, обслужващо Юромедонлайн. Собственик на капитала на БГ Глобал Сървисиз пък е регистрираното на Вирджинските острови дружество Берг Груп Лимитид.Офшорната регистрация на БГ Глобал Сървисиз дава възможност на защитата на Червенкова да оспорва твърдението на щатския прокурор Приит Барара, че фирмата на Гергана Червенкова е държала единия от сайтовете за лекарства, както и че Червенкова е изпълнила няколко поръчки за доставка на буталбитал и е нареждала плащания. Позицията на защитата е, че Червенкова можела само да наблюдава какви поръчки постъпват и се изпълняват. Ролята на Гергана била да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисиони към лекарите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. След това подготвяла финансов отчет за одобрение от собственика на фирмата. Впоследствие така одобрените отчети се изпращат за плащане към директора на фирмата. Тя работила единствено с числа, с номера на поръчки и с лекарствени кодове, без да има информация за лекарското предписание, което седи зад съответната поръчка, нито за съдържанието на препаратите, за пациентите и т.н. Пък и имало още четирима души около нея, които работили като кол център и контактували с клиентите.Американските разследващи явно са наясно, че схемата е направена така, че авторите й да останат на сянка. Според съпруга на обвинената българка Димо Червенков (компютърен специалист)разследващите зад Океана стигнали до Гергана, тъй като тя единствено се подписвала с името си. При разследването агентите на ДЕА узнали служебния й имейл адрес - [email protected] След справка се оказало, че от отдела за обслужване на клиенти се подписвали [email protected] А шефът на Червенкова Сверисон се обозначавал като Kris или Chris и изпращал имейли от [email protected] Срещу исландеца засега не е повдигнато обвинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във