Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ами аз?! Няма да се оттегля!

Управленските безумия у нас родиха нов хит - президент да спъне конституционен съдия на входа на Конституционния съд (КС). В четвъртък (5 ноември) Росен Плевнелиев влезе с решителен шпагат в краката на Венета Марковска - точно преди тя да положи клетва като член на висшия държавен орган. Шоуто беше впечатляващо и демонстрира по великолепен начин отчайващата морална нищета, в която тъне българската съдебна и политическа олигархия.


След поредицата неадекватни реакции около избора й за конституционен съдия от квотата на Народното събрание Марковска реши да върви докрай. Ден преди клетвата стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е включил като първа точка в дневния си ред гласуването на оставката на Марковска като съдия във Върховния административен съд и като негов заместник-председател. Това станало по нейно искане и настояла да се случи възможно най-бързо, за да положи клетва като конституционен съдия заедно с другите трима новоизбрани членове на КС. По-рано Марковска искаше обратното - клетвата й да бъде отложена, за да се изчисти името й поискана от самата нея прокурорска проверка.


Съветът изпълни желанието на Марковска и гласува оставката й от съдебната система почти минути преди началото на клетвената церемония. В уречения час тя се нареди до другите трима избрани за конституционни съдии - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Веднага след като подписаха клетвата, Плевнелиев обяви, че негов дълг е да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси. Призовах няколко пъти конкретен кандидат да се оттегли и не мога да допусне доброто име на съда да бъде поставено под въпрос, заяви президентът. И добави, че е получил информация от прокуратурата, която му дала увереност, че постъпва правилно. Пожелавайки успех на тримата заклели се вече съдии, Плевнелиев напусна залата.


Реакцията на Марковска ще остане в аналите на съдебната ни история. Последва спонтанното: Ами аз? След това тя поиска церемонията да продължи с категоричното: Няма да се оттегля!. Председателят на Конституционния съд Евгени Танчев се видя принуден да обясни на Марковска, че според Закона за Конституционния съд новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на държавния глава. Самият Танчев обаче вече не беше конституционен съдия, тъй като минути по-рано мястото му зае бившият главен прокурор Борис Велчев.


nbsp;


nbsp;


Инфарктна акция за бламирането на Марковска

Президентската акция за бламирането на Венета Марковска като конституционен съдия беше драматична, но едва ли е изненадваща за всички. След недоволството, изказано от Брюксел, тя по всяка вероятност е съгласувана (или направо внушена)с премиера Бойко Борисов, с председателя на КС и с ключови европейски посланици. В играта май е и ВСС, чийто председателстващ, правосъдният министър Диана Ковачева, побърза да заяви, че решението за освобождаване на Марковска от съдебната система било под условие. За да не се стигне до ситуацията от два стола - та на земята, било решено тя да напусне ВАС едва след като положи клетва в КС. Поради което към момента оставала на досегашния си пост. Други членове на ВСС обаче отрекоха да има такова условие, а по-късно съветът съобщи на интернет страницата си с едно-единствено изречение, че е освободил Венета Марковска от длъжността съдияи заместник-председател на ВАС с 18 гласа за, 2 против и 2 въздържал се.


Дали обаче това решение е последното? Нищо чудно съветът да направи някоя нова гимнастика, за да спаси поне магистратската кариера на Марковска. Отделни членове на съвета побързаха да се застраховат, че е възможно техни колеги да имат различни виждания, въпреки че при гласуването такива не били изложени. Съветът явно е объркан какво да прави и се чуди на кого да угоди. Оказа се, че етичната му комисия се е самосезирала за последните изяви на съдийката по медийни публикации и извършва проверка. По всяка вероятност във ВСС са се надявали Марковска да стане конституционен съдия и те да се отърват от горещия картоф, като я освободят.


Въпреки че Росен Плевнелиев не каза какво са му пратили от прокуратурата, информация за това изтече неофициално. Писмото било от изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов, който осведомява държавния глава за водено досъдебно производство от 2010 г., което засяга Марковска. Разследването е за пране на пари и за подкуп от бизнесмена Георги Георгиев, чиято връзка с Марковска е в дъното на скандала. По всичко личи, че това производство е в пряка връзка с инцидента от същата година за разправия на Георгиев с двама столични полицаи. Случаят беше описан в медиите и в анонимния сигнал до Народното събрание.


Според описаното в него Георгиев получавал от години имотни дарения из цялата страна. Сред най-интересните е апартамент в съседната сграда на Министерския съвет - на бул. Дондуков 5. В сигнала, подписан с името Георги Тонев, Колев се дава логично обяснение за този златен дарителски дъжд. Имотите всъщност купували двойката Марковска - Георгиев, но вместо като продажба сделката се оформяла като дарение, тъй като те нямали смислено обяснение за средствата и за богатството си. Сериозни имотни операции на нереално ниски цени извършвали и близките на съдийката - синът й Петър Марковски и майка й Калица Петрова.


Защо разследването е буксувало цели две години, защо се пази в строга тайна и защо не е уведомен ВСС за резултата от него не е трудно да се досетим. През това време съветът се хвалеше с набъбналата си дисциплинарна дейност, образувайки производства срещу магистрати за далеч по-малки провинения. Най-страшното е, че главният прокурор Борис Велчев, който сега стана конституционен съдия и подопечните му са прикривали истината, вместо да вземат незабавни мерки за ограничаване на последствията. За капак те увериха Народното събрание, че Марковска е чиста откъм производства и проверки, същото направи и ВСС.


Близките до ГЕРБ независими депутати, номинирали Венета Марковска за конституционен съдия, реагираха като ужилени. Дарин Матов заплаши, че могат да предизвикат процедура за отстраняването на Росен Плевнелиев от поста му, тъй като нарушил конституцията с демонстративния бойкот на клетвата и задето не уважава решение на Народното събрание. Матов се закани, че заедно с Валентин Димитров, Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Тодор Великов ще предприемат събирането на необходимите 48 подписа за импийчмънт. Представена беше и една крайно невероятно и сълзлива версия за намеренията на Марковска. Тя споделила, че смята да подаде оставка веднага след като положи клетва като конституционен съдия. Докато се качвали по стълбите за КС, тя казала на Матов: Аз по-добре познавам законите на тази държава и затова съм длъжна да се закълна. Не мога да предам тези 127 народни представители, които гласуваха за мен, и вас като вносители. Щях да си подам оставката, но след този акт на президента съм силно амбицирана да си търся правата по съдебен ред. Последното означава, че Марковска е знаела предварително какво ще се случи, но е била твърдо решена да не отстъпва.


Тодор Великов подсили драмата с разкритието, че е отслабнала с 6 килограма. Според него всичко е станало по сценарий, уговорен между председателя на КС Евгени Танчев и президента. За това говорела поредността на полагане на клетвите - вместо това да става по азбучен ред, както е проведено изслушването на кандидатите в Народното събрание, което предполага Марковска да е първа, тя била оставена последна. В залата дори нямало клетвен лист за нея, а Плевнелиев си носел изявлението на листче.


От БСП продължиха да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали за ролята си в избора на Марковска и поискаха старт на нова процедура за избор на конституционен съдия на нейно място. На ощипан се направи и вътрешният министър Цветан Цветанов. След яростните си плонжове в защита на съдийката той стигна до извода, че никога не я е защитавал и че няма компетенцията да коментира последиците от случая Венета Марковска оттук нататък. Най-информираният човек в държавата заяви, че не е в течение на това, което се е случило, и че задавайки му въпроси, журналистите всъщност го информирали.


И премиерът Бойко Борисов потвърди непряко подозренията, че има завера, определяйки Росен Плевнелиев като един много мъдър политик, който направил изключително добър ход. Борисов предписа и изхода от кризата - парламентът да преразгледа избора си. Заслугата в случая е на бившия председател на КС Неделчо Беронов, който посочи това решение ден по-рано. Остава да видим дали депутатите ще станат за смях, отмятайки се от масовата си подкрепа за кандидатурата на Венета Марковска. Циркът продължава.


nbsp;


nbsp;


Скандалът Венета Марковска се отрази пряко на избора на нов главен съдебен инспектор. Крайният срок за внасяне на кандидатури за поста изтече в сряда, без да е постъпило никакво предложение. Една от главните виновници за цялата бъркотия, председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова, го удари на удари на сръдня. Пред медиите тя обяви, че ГЕРБ няма да номинира никого, а Брюксел и Костов да изберат главен инспектор. Пред депутатите в комисията пък заявила, че партията й се въздържа за това за да не бъде окалян човекът. Преди това се тиражираха информации, че управляващите са се спрели на бившия член на ВСС и председател на атестационната му комисия Георги Шопов. От ГЕРБ явно са се уплашили, че предлагането на член на компрометирания предишен състав на съвета ще налее масло в огъня и ще ликвидира и последните колебания на Европейската комисия за потребността от извънреден мониторингов доклад за България. Намислената схема била обаче същата като при избора на Марковска: ГЕРБ да бъдат подкрепени от ДПС и от своите независими. Синята коалиция и БСП решиха, че няма да издигат свои кандидатури, тъй като нямало смисъл.


Петгодишният мандат на сегашния главен инспектор Ана Караиванова изтича през идващия януари и депутатите нямат много време за избор на неин приемник. Извън всеки здрав разум е как можеш да предложиш за нов главен съдебен инспектор абсурдна фигура като Шопов, станал известен със задкулисните си сплетни и със страстта към задгранични командировки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във