Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Амигоса в затвора, МВР се хвали с ареста му

Обвинения за трафик на 10 т кокаин от Южна Америка за Европа са в дъното на ареста на Евелин Банев-Брендо, съобщи в четвъртък (17 май) вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него Брендо е бил обявен за международно издирване от швейцарците, те са издали и заповедта за арест.


По думите му Брендо е влиятелен човек в средите на организираната престъпност у нас. Как така от 1993 г. насам той не е бил разследван, зачуди се МВР-шефът?! Едва след като с дейността му се заеха швейцарските следователи, се появиха обвинения за трафик на дрога и пране на пари срещу Банев, възмути се Цветанов. Той обаче призна, че и у нас има делото за пране на пари срещу Брендо. В тази връзка Цветанов заяви, че на последните заседания по делото МВР ще предприеме мерки това лице да не се укрива.


В същото време адвокатката на Брендо Ина Лулчева твърди, че не знае клиентът й да е бил издирван и не вижда логика в това. Не мога да разбера защо е издирването, това е като в едновремешния виц - имало нелегални, които се криели, пък никой не ги търсел. Тук е обратното - търсят някой, който не се крие, каза Лулчева.


Брендо в момента е обвиняем по дело за пране на пари, което върви в Софийския градски съд. Според адвокат Лулчева , клиентът й досега следва изрядно процесуално поведение и винаги се е явявал на заседанията. Делото е пред финал, но все още се очакват съдебни поръчки от чужбина, съобщи тя. Брендо е обвинен, че е изпрал два милиона евро, превеждайки ги през сметката на дружеството Прайвит файнънс юнион. Според прокуратурата Банев е сформирал престъпна банда заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, с вдовицата на Константин Дишлиев - Десислава , и с доведения брат на Брендо - Симо Карайчев. През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, година и половина по-късно го пусна на свобода.


Евелин Банев беше заловен часове след като в сряда (16 май) МВР-шефът увери в телевизионно интервю, че МВР започва да мачка организираната престъпност. В подкрепа на твърдението на министъра, в четвъртък (17 май) вътрешното министерство официално съобщи, че е задържан и известният брокер Петър Петров-Амигоса, бивш съдружник на убития през 2006 г. Иван Тодоров-Доктора. Тримата - Брендо, Амигоса и Доктора, са основатели на компанията Източни финанси.


Задържането на Петров бе съпроводено от конфузни противоречия между прокуратурата и МВР. Според държавното обвинение, Амигоса още от 9 май е в затвора , където излежава присъда, потвърдена и от Върховния касационен съд през февруари тази година. Новината за ареста му обаче съобщи Цветан Цветанов в сряда (16 май), два часа след като оповести публично и информацията за Брендо.


За да замаже гафа, ведомственият пресцентър на Цветанов пусна още по-объркано официално съобщение в четвъртък (17 май) :На 9 май около 19.00 ч. в София е задържан П.П., известен с прякора Амигоса. Той е бил обявен за общодържавно издирване на 16 февруари тази година на база на влязла в сила присъда за лишаване от свобода. Същия ден е приведен в Софийския централен затвор за изтърпяване на наложеното му наказание - тригодини лишаване от свобода за пране на пари (по чл.243 от НК). На 11 май П.П. е снет за издирване от масивите на МВР.


В крайна сметка стана ясно, че арестът на Амигоса не е резултат от мачкането на организираната престъпност. Що се отнася до Брендо, с нетърпение очакваме доказателствата от Швейцария за участието му в кокаиновия трафик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във