Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Амнезия мори свидетелите по делото Батко

Тази седмица се проведе едно от последните заседания на Софийския градски съд преди лятната почивка. В поредния епизод от сагата срещу Веселин Георгиев, по известен с името Батко, бяха разпитани петима свидетели. Може би заради видимо влошеното здравословно състояние на съдия Петя Крънчева разпитът им премина изключително бързо. И уклончиво. Масова амнезия е обвила в дебело було спомените на работилите през този години в Агенция Пътна инфраструктура и свързани пряко или косвено с тръжната документация за проектите, за които прокуратурата има съмнение за финансова злоупотреба в особено големи размери. Един от разпитаните служители дори не си спомни каква точно дейност е извършвал на работното си място през въпросния период.


Леко напрежение в съдебния състав внесоха две експертизи, изготвени от вещите лица Николов и Георгиев. Защитата на Веселин Георгиев обаче изрази съмнение в качеството на извършената финансова експертиза. След като я определи за непълна, защитата поиска допълнителни икономически експертизи. Отделно част от вече представената спорна експертиза отсъстваше от томовете на делото и това доведе до принудителна почивка от един час, за да я намерят и да може председателят на съдебния състав да се запознае с документите. Тя е особено важна за процеса, тъй като това са сертификати и друга документация за финансирането на два проекта. Когато тя бе издирена, стана друга засечка - водещият прокурор по делото Ваня Илиева не се яви, защото имала друг служебен ангажимент, а заседанието довърши прокурор Иван Гешев.


Делото срещу скандалния бивш шеф на пътния фонд Веселин Георгиев се води по подозрение за наличие на лобистки и по-скоро семейни интереси в сключването на осем договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с фирми, близки до братята му Бойко и Емил Георгиеви. Заради скандала през 2008 г. Брюксел спря 165 млн. евро по програмите ИСПА и ФАР.


Според редовно призования свидетел по делото - бившия заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев - Любомир Дацов, финансовите загуби не са големи, тъй като ЕК превежда само авансови суми, а другите средства се вземат от националния бюджет. В конкретния случай с автомагистрала Люлин ЕК временно спря плащанията, но самият проект не е замразен и изпълнението му продължава с държавно финансиране.


В началото на тази година СГС и Сливенският окръжен съд допуснаха запорирането на имущество за над 4.1 млн. лв. на Веселин Георгиев и на съпругата му Нина Георгиева по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито богатство. Става дума за недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки. Новото съдебно заседание по делото Батко е насрочено за 23 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във