Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Амнистия с тото-шанс

Така наречените знакови престъпници може да си отдъхнат - българските затвори остават претъпкани и в близко бъдеще там буквално няма да се отвори свободно място за тях. Е, друг е въпросът, който предхожда битовия проблем: дали изобщо ще бъдат осъдени?
В четвъртък (26 март) депутатите направиха опит да се преборят с пренаселеността, като гласуваха на второ четене Закона за амнистията във вариант, който намалява значително бройката на лицата, които ще бъдат помилвани. Но изборът кой да прескочи решетките ще бъде направен по-скоро по законите на тотото, а не на обективното помилване.
Според новоприетия закон от наказателна отговорност и от последиците от осъждането ще бъдат освободени лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост. За тях се предвижда лишаване от свобода до пет години или по-леко наказание. Но само ако не са извършили деянието в пияно състояние или не са причинили тежка телесна повреда или смърт. Законът предвижда още наложените от съда глоби да бъдат събирани в полза на държавата.
Почти нямаме закон за амнистията, но тази е волята на народните представители, коментира правосъдният министър Миглена Тачева на излизане от пленарната зала. Според нея реално ще бъдат освободени не повече от 160 затворници. А по сметките на депутатката от БСП Надя Антонова на свобода ще литнат между 300 и 400 души. Тоталното разминаване в числата показва, че няма никаква яснота по въпроса за точната бройка, но очевидно разликата от сто човека не е съществена за депутатите.
Първоначално проектът на закона - изработен в правосъдното ведомство и приет в началото на март на първо четене от парламента, предвиждаше предсрочно освобождаване на около 3000 души. От тях 1293 нерецидивисти, на които им остава да стоят зад решетките до една година, 1033 рецидивисти - на които им остават шест месеца, и още около 200 души, на които предстои да излязат след един месец. Депутатите обаче не се съгласиха да бъдат амнистирани затворници, извършили умишлени престъпления, както бе залегнало в проекта. Така се стигна до значителната редукция на амнистираните лица.
Нека припомним, че основната цел на амнистията бе да се отвори място в претъпканите затвори, които не отговарят на европейските изисквания. Министър Тачева се опита да го каже по-изискано - да се освободи съдебната система. Очевидно обаче мястото, което ще се освободи, е твърде малко, но пък при наличието само на мижави осъдителни присъди това не е голяма грижа за правосъдната система.
По ирония на съдбата приемането на този нормативен акт в парламента бе предшествано от гласуване миналата седмица за Закон за местата за лишаване от свобода и задържането под стража. В него е определено, че всеки лишен от свобода трябва да има минимална жилищна площ от четири квадратни метра, каквито са европейските стандарти. Предвижда се това изискване да бъде въведено до три години. В България общият брой на опандизените е около 12 300. Любопитно е колко затворници на година трябва да бъдат амнистирани, за да достигнем заветните четири квадратни метра на човек?
Тази амнистия е втората, която предлага правосъдното министерство по време на мандата на тройната коалиция. Първата бе предложена от предшественика на Тачева - Георги Петканов. Неговият проект, лансиран в началото на 2007 г., засягаше около 1500 затворници и трябваше да се приеме по случай присъединяването на България към Европейския съюз. Той обаче беше остро критикуван в парламента и тихомълком отшумя.
В средата на юни миналата година правосъдното министерство обяви, че започва повторна кампания по изработването на закон за амнистията. Съставянето му бе възложено на работна група, ръководена от заместник-министър Бойко Рашков. Изработването на нов вариант на закона бе мотивирано с честването през 2009 г. на 130-годишнината от създаването на Министерството на правосъдието. Проектът бе съгласуван с прокуратурата и с Висшия съдебен съвет. Кой знае защо мнозинството заряза този проект и същинската амнистия се отложи. Така че, за да изпълним европейските затворнически стандарти, ще трябва да се наблегне на ново строителство. Ако, разбира се, на следващото управление не му хрумне да прекрои закона отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във