Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ?

В началото на седмицата (понеделник, 13 ноември) столичен всекидневник се похвали, че преди да се предаде в Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП), един от най-доверените хора на Златомир Иванов-Златко Баретата - Антон Савов-Тони Дебелия, се отбил през редакцията и обяснил защо трябва да се яви на килимчето в ГДБОП.
Според Тони Дебелия, антимафиотите го издирвали, за да научат по какви причини в камината на двора му (в столичния ж. к. Павлово) са открити незаконно оръжие, експлозиви и дрога.
Дни преди 9 ноември разбрах от мои приятели, че полицаи ще претърсват къщата ми за незаконно оръжие. Предупредиха ме, че преди това могат да ми подхвърлят нещо. Обадих се на адвокат Лъчезар Таков и го помолих да присъства на огледа и претърсването - разказва Тони Дебелия пред столичния всекидневник. - Заминах за провинцията и помолих моите приятели да проверят дали има подхвърлени предмети в тази част от двора на къщата, която аз ползвам. Казаха ми, че няма нищо смущаващо, обяснява още той.
Според съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР, къщата и двора на Антон Савов са претърсени на 9 ноември, като във външната камина са открити пистолет със заличени серийни номера, един килограм амфетамин и неголямо количество взрив с капсул детонатор.
След петдневна командировка в провинцията, на 13 ноември, (понеделник) сутринта Антон Савов наистина доброволно отива в ГДБОП, където са му повдигнати обвинения по чл. 339 (за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и взривни вещества) и по чл. 354 (за дрогата) от Наказателния кодекс. С постановление на Софийската градска прокуратура, Тони Дебелия е оставен зад решетките за срок от 72 часа, а на 16 ноември Софийският градски съд (СГС) му наложи мярка за неотклонение подписка и го пусна да си ходи по живо и по здраво.
Според съобщението, разпространено от пресслужбата на СГС, съдът не прие мотивите на държавното обвинение, че Савов може да се укрие или да извърши друго престъпление и че веществените доказателства, представени по искането, са съотносими с предполагаемото престъпление - притежание на около килограм наркотици и огнестрелно оръжие.
Антон Савов-Тони Дебелия и неговият приятел - Златко Баретата, са подсъдими по дело за изнудване - чл.214 от НК, който предвижда затвор от пет до петнайсет години.
Според обвинителния акт, на 15 февруари 1999 г. между 12 и 19 часа Златко Баретата и Антон Савов провели среща в офиса на фирмата си Елит Прима Комерс с Мохамед Абдул Ал Хирши. Чрез заплахи за убийство двамата принудили Мохамед да подпише запис на заповед за сумата от 300 000 долара, които по онова време са се равнявали на близо 522 000 лева.
Освен това Златко Баретата и Антон Савов искали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип Гранд Чероки на стойност 22 000 лв. и три мерцедеса на обща стойност 79 000 лв., плюс 2000 щ. долара, 1500 г. марки, златни бижута и други вещи. Тоест - Златко Баретата и Антон Савов оценили вземанията си от Хирши точно на 653 172 лева.
С цел да набавят имотна облага Златомир Иванов и Антон Савов са принудили Мохамед Абдул Ал Хирши да подпише заповедта. С това си действие двамата са причинили на Хирши значителни материални щети, като изнудването е извършено от две лица като съизвършители и е било придружено със заплаха за убийство и с отнемане на имущество, пишат в заключение прокурорите.
На 14 ноември 2006 г., по искане на Комисията Кушлев, Софийският градски съд наложи възбрана върху всички движими и недвижими собствености на Савов и запорира както всички негови банкови сметки в България, така и сметките на фирмата му НЕМЕЗИС ЕООД (общо над трийсет).

Facebook logo
Бъдете с нас и във